Еврокомисията е напът да лиши Барселона и Реал от привилегии


Н. Гавазов

Еврокомисията е напът да лиши Барселона и Реал от привилегии

Реал Мадрид и Барселона в най-скоро време могат да бъдат лишени от статута си на "привилегировани клубове" и да станат дружества с ограничена отговорност от открит тип. Четиригодишното разследване на Европейската комисия е към своя край, но вече стана известно, че испанските грандове и още два клуба живеят на гърба на данъкоплатците и получават неправомерна държавна помощ, което пък ще доведе до налагане на глоби на Испания.

През 1990 година правителството на Испания взе решение да обяви всички клубове в страната с изключение на Реал Мадрид, Барселона, Атлетик Билбао, Осасуна и Реал Сосиедад в компании с ограничена отговорност. По-късно от групата на привилегированите бе изключен Реал Сосиедад, а останалите четири клуба продължиха да се радват на сериозни привилегии и предимства при заплащане на данъци, покупка на земя от държавата и някои други аспекти, носещи печалби от десетки милиона евро на облагодетелстваните клубове.

Тази неприятна за феновете на Реал Мадрид и Барселона новина идва в момент, когато столичният клуб е готов да похарчи 100 милиона евро за трансфера на Гарет Бейл, който според Арсен Венгер е подигравка с финансовия феърплей, а в същото време редица клубове в разтърсваната от криза испанска държава фалират.

Разследването на проблема започна през 2009 година след подадена жалба, но следствените действия по всякакъв начин бяха възпрепятствани заради наличието на много испански граждани в Комисия за конкуренция в ЕС. Така например старта на разследването бе отложен с една година, въпреки сериозността на проблема, който е в пълно нарушение на принципите за честна конкуренция в рамките на ЕС.

Сега разглеждането на въпроса е ускорено и от жалбата на Европейския омбудсман, който призова Жозе Барозу за намеса. В писмото съдията критикува Комисията за конкуренция, че умишлено бави решаването на проблема и не приема оправданията за закъснението при вземането на решения по скандалния случай. Също така се критикуват и испанските власти, които отказват да сътрудничат на европейските чиновници или го правят неадекватно.

Омбудсманът подчертава в жалбата си, че в Комисията за конкуренция има и конфликт на интереси заради наличието на испански граждани в нея - това става, след като председателят на въпросната комисия Хоакин Алмуния призна, че е привърженик на Атлетик Билбао, един от освободените клубове.

Според запознати със ситуацията, в най-скоро време се очаква Европейската комисия да излезе с решение, което ще бъде само в една посока - отнемане на държавните привилегии на Реал Мадрид и Барселона и приравняването им с останалите клубове не само в Испания, но и в Европа.

 

  Сподели
192