ЕС се захваща с Примера дивисион


Н. Гавазов

ЕС се захваща с Примера дивисион

Европейският съюз ще поиска от испанското правителство информация за опростените дългове и финансовото състояние на футболните клубове в страната. Както е известно, в края на миналия месец избухна скандал когато се разбра, че властите в бедстващата пиринейска държава са опростили на клубовете данъчни задължения в размер на 692 милиона евро.

Очаква се, че европейските власти ще поискат решителни действия от испанското правителство, в противен случай ще бъдат спрени помощите за страната. Предполага се, че това се прави малко преди края на шампионата, а една от мерките през лятото ще бъде ликвидирането на една дузина испански клуба.

Депутатите са възмутени, че Испания поиска помощ от 40 милиарда евро, а в същото време подпомага клубовете.

„Това е несправедливо спрямо всички други испански данъкоплатци, както и към останалите европейски клубове. Неразбираемо е, че докато се увеличават данъците, вдига се ДДС-то и се приватизират болници, тези частни развлекателни дружества получават преференции", заяви испанският евродепутат Вили Майер.

„Това са просяци. Ние плащаме от джобовете си стотици милиони евро, за да измъкнем Испания от лайната, а те опрощават дълговете на клубовете си", заяви президентът на Байерн Мюнхен, когато дълговите цифри за миналата година бяха оповестени от испанското правителство.

На практика, към края на февруари във фактически фалит се намират общо 22 клуба, но въпреки това те продължават да съществуват и участват в шампионатите благодарение на помощта на държавата или общинските власти, което няма как да не дразни европейските чиновници, които виждат в това нерегламентирана държавна помощ, което пък може да докара на Испания глоби в размер на стотици милиона евро.

В най-добро финансово отношение са Барселона, Реал и Атлетик Билбао, които всяка година получават регламентирана държавна субсидия и други помощи. Всички останали клубове от Примера и Сегунда дивисион водят съществуване от ден за ден, като особена тежка е ситуацията с Валенсия и Депортиво, пред които перспективите са повече от мрачни, особено ако европейските чиновници се заемат със ситуацията, която в последните няколко години се влошава с всеки изминал сезон.

 

  Сподели
107