Испанското правителство сложи ръка на Валенсия


Н. Гавазов

Испанското правителство сложи ръка на Валенсия

В трудна ситуация попадна известният далече зад пределите на Испания футболен клуб Валенсия, съобщават за FUTBOL TV наши колеги и приятели от пиринейската държава. Според информацията, финансовото положение на Валенсия се влоши дотолкова, че за спасение на популярния отбор правителството на региона се принуди да стане собственик на клуба. През този сезон в Примера дивисион нещата с Валенсия макар и да не вървят толкова добре, тимът се намира на седмо място в класирането. Но финансовото положение на 17-я по богатство клуб в света през 2006 година е далече от най-доброто.

Както повечето клубове в Испания, Валенсия преживява трудни времена заради редица фактори - високи заплати на футболистите, спад на рекламите, лошо разпределение на средствата от тв правата и други. На практика клубът е във фактически банкрут, след като от миналия месец обяви, че повече не може да изплаща лихвите към своите кредитори.

Тази ситуация означаваше само едно - Валенсия трябваше да бъде изпратен в по-долна дивизия и единственият начин да бъде спасен елитният статут на клуба е той да премине в ръцете на правителството - решение, което според специалистите ще предизвика масово недоволство в провинцията, която е най-засегната от кризата в страната. Регионът първи поиска помощи от Федералното правителство, а за да оцелее провинцията до края на 2012 година местните власти поискаха още 2.5 милиарда евро от Мадрид. В същото време рейтинговите агенции свалиха стойността на местните ценни книжа, на нива, отговарящи на определението фалит.

Въпреки всичко това, местните ръководители, които са част от управляващата Народна партия, чието централно правителство водено от Мариано Рахой миналият месец с парите на данъкоплатците закупи Елче и Еркулес, днес реши да сложи ръка на футболен клуб Валенсия, поемайки всички пасиви на клуба.

„Всички знаем важността на клуба за региона. Ще приложим всички сили, за да може отборът и занапред да играе в Примера дивисион", заяви вицепремиерът на местното правителство Хосе Кискар.

По закон Валенсия трябваше да се окаже в ръцете на банка Bankia, която е основният кредитор на клуба. Това обаче означаваше, че финансовата институция щеше да започне да разпродава футболистите, чийто месечни възнаграждения надхвърлят годишните такива на испанските граждани. Изненадващо обаче, банката не се намеси и не си поиска дълга, което пък даде „зелена светлина" на местните власти да сложат ръка на клуба. Според наблюдатели, причината да се стигне до тази еквилибристика е една - неотдавна правителството отпусна 20 милиарда евро на Bankia, като част от Програмата за спасяване на банковата система в Испания.

 

  Сподели
158