Испански елитен клуб обяви банкрут


Н. Гавазов

Испански елитен клуб обяви банкрут

Тази вечер на специална пресконференция испанския елитен Депортиво обяви банкрут. Според информациите, дългът към кредиторите е в размер на 90 милиона евро, а около 90 процента от задълженията са към правителството на Испания и банките. Засега не е ясно какви мерки ще се предприемат към галисицийте, но вероятно те ще продължат участието си в Примера дивисион, но под външно управление - подобно на много други испански отбори като Бетис и Леванте например.

Както е известно, икономическата криза в Испания се отрази и върху футбола в страната. За разлика от Барселона и Реал Мадрид, които печелят огромни средства от неравномерното разпределение на телевизионните права и дотациите от правителствата, останалите клубове са в бедствено положение - в Примера дивисион Депортиво се присъедини към останалите шест члена на елита, които са в несъстоятелност. В Сегунда дивисион положението е още по-страшно - от 22 клуба, 9 са под външно управление, а други 4 не е изключено до края на сезона да бъдат сполетени от същата съдба.

„Случилото се ме прави тъжен и засрамен, но нямаше друг вариант. Между 85 и 90 на сто са задължения към правителството и банките", заяви президентът на клуба Аугусто Сезар Лендоиро.

 

  Сподели
125