Барселона и Реал Мадрид - лидери по заплати в света


Н. Гавазов

Барселона и Реал Мадрид - лидери по заплати в света

Футболистите от двата испански гранда средно печелят повече, отколкото играчите на Лос Анджелис Лейкърс, Челси и Манчестър Сити - факт, който е в пълно противоречие с тресящата се от икономическа криза Испания и тежкото финансово състояние на клубовете от Примера и Сегунда дивисион. Противоречието е още по-голямо, когато днес стана ясно, че мачовете на Барселона и Реал Мадрид не са от най-търсените на медийния пазар

Анализ на финансовите ведомости на 14 топ отбора в различни видове спорт от целия свят показва, че най-високи са заплатите в Барселона - 6.4 милиона евро. Малко след това се намира историческият съперник на каталунците - Реал Мадрид, където средната работна заплата е 5.8 милиона евро.

Освен пиринейските антагонисти, в петицата влизат също така Челси с 5 милиона евро средна заплата и Манчестър Сити с 5.5 милиона евро. Любопитното е, че в баскетболния Лос Анджелис Лейкърс, където играят звезди като Стив Наш и Дуайт Хоуард средно се печели по 4.6 милиона на година.

Според специалистите, основната причина за лидерството (която започва в периода на последната година от управлението на Жоан Лапорта) на Барселона и Реал Мадрид в това отношение са две: дотациите за двата испански клуба от страна на правителството и постоянният страх да не бъде загубен някой от водещите играчи, което заставя ръководствата на испанските грандове постоянно да увеличават заплатите на футболистите си.

 

  Сподели
120