Трагедия - два отбора живеят охолно напук на кризата


Н. Гавазов

Трагедия - два отбора живеят охолно напук на кризата

Известният испански журналист и специалист Хосе Мануел Гарсия в свой материал озаглавен "Трагедия - два отбора живеят обратно на кризата" нападна Реал Мадрид и Барселона за това, че двата клуба не се съобразяват с условията на криза, в която е изпаднала страната и продължават да живеят разточително, което е лош пример за останалите отбори в Испания и в крайна сметка няма да доведе до нищо добро.

„В епицентъра на брутална криза, най-голямата в историята на кратката ни демокрация, два отбора са готови да харчат милиони за да задоволят собственото си его и това на своите фенове. Барселона вече обяви, че бюджетът за трансфери през това лято ще е силно ограничен и няма да надхвърли 40 милиона евро. „Само" 40 милиона евро! Това ми прилича да набиваш пържоли на масата, когато сътрапезниците ти нямат и парче хляб.

Съвсем друга е историята с Реал Мадрид. Там изобщо не се говори за някакви ограничения. Хърватинът Модрич е играч, който ще предизвика усмивка на лицето на Моуриньо. Но струва 40 милиона? Тук не става дума за пари. Важното е да го осигурим, да зарадваме феновете и да демонстрираме сила и превъзходство... срещу кого и докога? В крайна сметка какво ще стане, ако Модрич дойде? Бразилецът Кака ще трябва да си тръгне, защото за двамата няма никакво място на „Бернабеу". Кака дойде тук за 65 милиона и получава по 13 милиона на година. За колко ще бъде продаден? Казахте 20 милиона. Но ако това е истина, то ще означава само едно - провал за институцията Реал Мадрид, провал за Флорентино Перес. Впрочем, парите не идват от джоба на Перес, нито от този на Моуриньо...

Барселона похарчи 65 милиона за трансфери миналата година, но сметките на Росел излязоха криви. Отборът не спечели нищо. Сега каталунците преследват поредната си мечта: Хави Мартинес. Е, той струва само 40 милиона. Повече ме притеснява, защо Виланова стопира продажбата на Дани Алвеш в ПСЖ или руския отбор (Б.ред. Анжи). Това бяха 50 милиона и то при положение, че Росел се съгласи на сделката! Но Тито Виланова наложи вето на операцията, тъй като не искал да отчуждава Лео Меси, който без бразилеца нямало да бъде същия. И в този отбор парите и загубите няма да се поемат от Росел, а най-малко от Виланова!

Другите испански отбори изнемогват и вече нямат дупки в колана. Няма нищо срамно в това. Просто се отваря много работа за счетоводителите, които се чудят как да вържат двата края. Но едва ли ще си я свършат както трябва, защото те (Б.ред. счетоводителите) вече са замаяни без изключение. Защото в същото време Реал Мадрид и Барселона демонстрират живот извън криза и охолство, което не позволява на останалите да дишат. Меси и Роналдо са най-заплатените играчи в света! В държава, която се пръска от кризата! В крайна сметка, кого прeследват те? Някой ще каже Бекъм ... Англичанинът е друга история, той живя в друго време и сега живее на друго място", коментира Гарсия, който е с 30-годишна практика, занимаващ се основно с разследващата журналистика и в момента работи за Canal Sur TV.

 

  Сподели
184