След сезона: Откритията в Примера дивисион


Н. Гавазов

След сезона: Откритията в Примера дивисион

FUTBOL TV продължава да анализира завършилият шампионат в Испания. В нашата трета част ние ще отправим своя поглед върху онези играчи и отбори, които станаха откритията на сезона, приятно изненадаха и надскочиха всички очаквания към тях.

Леванте

Вероятно не трябва да има никакъв спор относно това, кой отбор в изминалия шампионат на Испания стана главното откритие. Леванте накара журналисти и фенове от целия свят да говорят за клуба. Десет стартови мача без загуба, серия от седем поредни победи, включително и успехът на Реал Мадрид. Едва ли някой е очаквал подобен подвиг от най-възрастния и най-беден отбор в Ла Лига, при положение, че дори в Сегунда дивисион има отбори с по-голям бюджет от този на Леванте. През следващия сезон град Валенсия ще има двама представителя в Европа - „прилепите" ще играят в Шампионска лига, а „жабите" в Луга Европа!

Осасуна и Майорка

Памплонците и островитяните не финишираха в зоната на евротурнирите, но завършеха сезона в топ 8 и оставиха приятни впечатления с играта си. Това са два клуба в недобро финансово положение и състави, които са много скромни откъм качествени изпълнители. Но общото между тях е, че начело на отборите стоят грамотни треньори.

Мендилибар успя от средняци да сглоби напълно боеспособен колектив, претендиращ до последно за попадане в Шампионска лига. Имаше и провали, когато тимът допусна 7 гола от Реал и 8 от Барселона, но едва ли в Памплона са забравили мача на „Камп Ноу", защото у дома си Осасуна победи заслужено каталунците. Колко жалко, че само една точка не достигна на тима за да се класира в Лига Европа.

Подобно нещо може да се каже и за Хоакин Капарос, който пристигна в Майорка по средата на сезона. Веднага се забеляза твърдата ръка на специалиста, но основните резултати от работата му станаха видни в края на сезона. Майорка при Капарос ще бъде запомнен с дисциплинирана игра и футболисти, които знаят какво се иска от тях.

Иско (Малага)

Възпитаникът на Валенсия, който премина през всички възрастови групи на националния отбор на Испания (без мъжкия) преди старта на сезон 2011/12 предприе решаващ ход в кариерата си - премина в Малага. В родния клуб той чакаше своя шанс, но изигра само 4 мача в предишната кампания на тима и търсейки големия футбол напусна „прилепите". „Аншоата" заплати за 19-годишният талант цели 6 милиона евро и както се оказа, андалусците не сгрешиха. Пелегрини помогна на младежа да се адаптира бързо в колектива, който му се отблагодари с великолепна игра, превръщайки се в мотора на Малага и един от лидерите на тима!

Мигел Перес Куеста (Райо Валекано)

Мигел Куеста или Мичо никога преди това не бе играл в елита. И ето, че в своя първи сезон в Примера дивисион атакуващият полузащитник вкара 15 гола в 37 мача! 26-годишният футболист показа страхотен поглед върху играта, точен пас, а с действията си на терена привлече вниманието на няколко могъщи клуба от Ла Лига. Учудващо ли е, че Райо Валекано ще включат клауза в договора на играча, според която той може да бъде закупен само срещу сумата от 15 милиона евро?


Хуан Игнасио Мартинес (Леванте)

Честно казано, някой беше ли чувал името на този специалист? Едва ли и почитателите на испанския футбол познават добре Хуан Мартинес. Като играч той се подвизаваше в долните дивизии, а треньорската си кариера започна през 1997 година - Аликанте, Орихуела и т.н. и единствено Саламанка и Албасете са по-известните тимове, които Мартинес оглавяваше. Последно се оказа в Леванте, сменяйки Пласе. През сезон 2010/1011 Леванте се класира на 14 място в Примера - прекалено високо място за отбор, който е с най-нисък бюджет, а повече играчи са над 30 години. Едва ли клубните босове са очаквали чудеса от отбора, но Мартинес успя да мотивира ветераните и резултатът е шесто място в Ла лига (най-добро в историята на клуба) и класиране за Лига Европа, при това постигнато със симпатична и радваща запалянковците игра.

 

  Сподели
184