След сезона: Разочарованията в Примера дивисион


Н. Гавазов

След сезона: Разочарованията в Примера дивисион

FUTBOL TV продължава със своя анализ на завършилия шампионат в Примера дивисион. Във втората част на тази серия ние ще обърнем внимание на онези играчи и отбори, които не оправдаха надеждите и разочароваха, оставяйки негативни впечатления. Това е футболът - винаги има победители и победени.

Виляреал

В края на миналия сезон Виляреал бе четвъртият по сила отбор в Примера, който за малко не се грабна бронзовите медали, освен това „подводничарите" имаха статут на полуфиналист в Лига Европа и участник в Шампионска лига. В края на току що завършилия сезон, Виляреал е най-голямото разочарование в Ла Лига и бъдещ участник в Сегунда - вторият по ранг шампионат в Испания. Причините за подобен провал са много - обективни и субективни, но така или иначе непоправимото се случи.

Да, заради финансови проблеми левантийският клуб бе принуден да приеме зашеметяващото предложение на Малага и да продаде за 21 милиона Касорла, но едва ли някой можеше да си представи, че Джузепе Роси ще излети за целия сезон, а Нилмар ще пропусне първата част и откровено ще се предаде, когато се възстанови от травмата. Но дори и с тези проблеми, самото отпадане на Виляреал е истински позор, защото съставът на „жълтата подводница" с нищо не е по-лош от този на Гранада, Райо Валекано, Еспаньол...Треньорските смени не помогнаха, включително и посрещнатият като мана небесна Анхел Лотина.

По ирония на съдбата, втора поредна година Примера напуска отбор, който е участвал в Шампионска лига. За щастие, Депортиво се завърна в елита, а какво ще се случи с Виляреал ще разберем след време.

 

Севиля

Севиля стана заложник на добрия си старт в шампионата. Независимо от това, че в Лига Европа отбора не успя да попадне, губейки квалификациите от Хановер, в Примера андалусците започнаха с девет поредни мача без загуба. До деветия кръг „рохибланкос" спазваха графика победа у дома и равенство навън. Всичко се промени след гостуването на Барселона на „Камп Ноу", където своя мач на сезона направи вратаря на Севиля Хави Варас, подарявайки на андалусците една точка. Очакванията бяха, че „рохибланкос" ще придобият повече увереност и ще бъдат мотивирани за подвиг. Равенството със слабака Расинг и домакинската загуба от другия слабак Гранада постави началото на падението... За кратко време Севиля се превърна в един разбит отбор с огромно количество проблеми в отбрана. Ситуацията не успя да спаси и Мичел, който смени Торал и единственият светъл лъч се оказа Хесус Навас, благодарение на когото Севиля завърши в първата десятка.


Педро Родригес (Барселона)

Третият сезон в Барселона се превърна за Педро повече от неуспешен. Работата не е в това, че отбора не попадна на финал в Шампионска лига, а в това, че нападателят на „блаугранас" не успя да запази нивото си от първите два сезона на „Камп Ноу". 12 и 13 гола и над 20 във всички турнири. На фона на тези показатели 4 гола в изминалия сезон изглеждат стряскащо. За цялата година Родригес не успя да влезе в кондиция, Вия се контузи, Санчес изпитваше постоянно проблеми с адаптацията си и отпред единствен бе Меси.


Антоан Гризман (Реал Сосиедад)

В края на миналия сезон за крилото на Реал Сосиедад се оглеждаха половин дузина клубове, а последните мачове на отбора бяха посещавани от скаути на различни топ тимове. През лятото Лион и Марсилия се опитаха да върнат французина в неговата родина, но баските запазиха звездата си, отклонявайки предложения от порядъка на 15-20 милиона евро. И Гризман остана, като това беше правилното решение - твърдо място в основния състав, любимец на феновете, а и френски треньор пристигна в отбора, Сега обаче, когато сезонът завърши се появява въпроса: не трябваше ли Антоан да си тръгне? Или по-скоро, знаеше ли неговият треньор Монтане как да използва качествата на Гризман? Скоростта и техниката в играча са си все същите, но той вкара само три гола. В същото време неговият наставник или го местеше от крило на крило или го оставяше резерва, създавайки усещането, че не знае как да използва Антоан, което се отрази на играта на крилото.

Жерард Пике (Барселона)

Централният защитник проведе слаб сезон, изигравайки само 22 мача, в които допусна много грешки. А Пике е от онези футболисти, при които летвата е много високо вдигната и нейното равнище трябва да бъде поддържано. Жерард редовно „тикаше" гола в собствената си врата, а в действията му имаше много меланхолия, брак и липса на рационалност. В Испания вече обвиняват за всичко Шакира, но Пике е добър футболист и на предстоящото Евро има възможност да опровергае критиците си.


Нури Шахин (Реал Мадрид)

Турчинът не разочарова, а само потвърди песимистичните очаквания към него. Малко хора вярваха, че Нури ще заиграе в състава на Реал, а и не бе съвсем ясно къде ще е неговото място. На всичкото отгоре Шахин се контузи, а когато се възстанови не успя да пробие в основния състав.


Мигел Лотина (Виляреал)

Треньорът миналата година излетя от Ла Лига с Депортиво, а сега с Виляреал! И веднага ще направим още един паралел. Миналата година галисийците завършиха наравно с Реал, а губеха от скромни отбори, същата история се повтори и тази година с „подводничарите". Също така Депортиво загуби последния си мач и изпадна, Виляреал в заключителния мач от сезона загуби на свой терен от Атлетико...а равенството беше достатъчно тима да се спаси. Но най-голямата грешка е, че Лотина така и не спря да играе с трима опорни полузащитника, наблягайки повече на отбраната, отколкото на нападението. Да припомним ли двубоите с Расинг, Реал Со=сиедад и Осасуна, когато Вилярел водеше, но се опитваше да запази минималното си преимущество и в крайна сметка губеше точки?

 

  Сподели
218