След сезона: Символичен отбор на Примера дивисион


Н. Гавазов

След сезона: Символичен отбор на Примера дивисион

Завършилият шампионат на Примера дивисион ще бъде запомнен с това, че след четири години Барселона слезе от трона и на негово място се изкачи Реал Мадрид - факт, който не би трябвало да ни учудва, особено на фона на все по-голямото разделение в испанския футбол, което на практика лишава останалите отбори от всякаква конкуренция за титлата. Това е друга тема, а сега ние ще отправим своя поглед към завършилия сезон в Примера дивисион и ще се опитаме да обясним какво се случи през годината.

Нашата първа част ще започне с представянето на символичния отбор на Ла Лига.


Вратар: Роберто Хименес (Сарагоса)

Преди старта на сезона Сарагоса заплати на португалския Бенфика 8,6 милиона евро за възпитаника на Атлетико Роберто Хименес. Тогава привличането на вратаря породи много скептицизъм и критики за похарчената внушителна сума. Всъщност, единственото светло петно в лагера на арагонците се оказа именно Хименес, който с действията си през първата част на сезона даде някаква надежда за спасяването на отбора.Роберто изигра 38 мача и извърши 148 спасявания. За справка, при Касияс този показател е 88, а във Валдес 63.

Десен защитник: Серхио Рамос (Реал Мадрид)

Много хора може си спомнят удара на Серхио към „луната" по време на серията от дузпи в полуфиналния мач от ШЛ срещу Байерн Мюнхен, а по-малко хора може би не си спомнят, че Роналдо и Кака също пропуснаха.

Оставяйки настрана този неприятен „инцидент", Серхио проведе много силен сезон както в Шампионска лига, така и в Примера дивисион и може да кажем, че испанския защитник отива на Евро 2012 в много добра форма. В хода на сезона Моуриньо поставяше Рамос от фланга на центъра и обратно, но това не се отрази на ефективността на играча.

Централен защитник: Серхио Балестерос (Леванте)

В символичния отбор задължително трябва да включим и представител на Леванте. Разбира се, тук можеше да бъде Баркеро или защо не Кабрал. Ние обаче се спряхме на най-възрастния футболист в Ла Лига, който е капитан на най-бедния отбор в Примера дивисион. Балестерос на своите 36 години се превърна стълб в отбраната на Леванте, независимо от отсъствието на скорост. На сметката на харизматичния капитан има 28 блокирани удара - второ най- добро постижение в първенството.

Ляв защитник - Жорди Алба (Валенсия)

Третият отбор в нашия символичен сборен отбор ще бъде представен от играч, чийто прогрес е внушителен. Жорди Алба сериозно повиши класата си в сравнение с миналия сезон и вече не изглежда плашлив както преди. Възпитаникът на Барселона не само стана играч от основния състав, но също така бе един от най-ярките изпълнители в състава на „прилепите".

Опорен полузащитник: Раул Гарсия (Осасуна)

Преди старта на сезона възпитаникът на Осасуна напусна Атлетико и се завърна в родния клуб, където проведе най-добрия сезон в кариерата си. В лагера на памплонци Гарсия получи голяма свобода на действие, игра близо до атаката, а всичко това му даде много възможности, което пък го превърна в лидер и мотор на тима. 11 гола и осем асистенции за опорен полузащитник са наистина зашеметяващи. Трябва ли да се учудваме, че сега Атлетико се опитва да върне Раул обратно в Мадрид?


Десен полузащитник: Хесус Навас (Севиля)

Севиля проведе много слаб, но за Навас това не важи. Капитанът направи всичко по силите си и едва ли не носеше на гърба си целия тим. В 37 мача той записа 12 асистенции, но това не е най-важното. Ако погледнем към статистиката, ще видим, че на сметката на Хесус има 73 последни подавания - най-много от всички футболисти в Ла Лига. Навас има и най-много успешни центрирания - 82. За пример, Йозил е с 45, а Алвеш с 36.

Централен полузащитник: Месут Йозил (Реал Мадрид)

Великолепен сезон за немския национал. През миналата година Йозил често бе критикуван за слабата си игра, за нестабилността си и свойството буквално да се губи по терена.През сезон 2012/13 обаче нещата стояха съвсем различно. Играчът от Бундестима стана неотменима част от сложния механизъм на Жозе Моуриньо, което пък помогна на отбора да спечели титлата - в Реал има кой да вкарва, поради това Йозил се занимаваше изцяло с организацията на головете моменти.

Ляв полузащитник: Санти Касорла (Малага)

Изключително успешен трансфер за Малага. Сега вече може да кажем, че 21 милиона евро, които клуба заплати на Виляреал не са похарчени напразно. 27-годишния полузащитник, получавайки повече пълномощия се превърна в лидер на отбора, който за първи път в своята история се класира за квалификационния кръг на Шампионска лига.

Десен нападател: Лионел Меси (Барселона)

Барселона може да добави към Суперкупата на Испания и Купата на Краля, но сезонът не беше много успешен за каталунците. Но Меси отново бе добър, дори се представи по-силно от миналата година. Когато Вия се контузи и стана ясно, че Санчес, Педро и младите кантеранос не са в състояние да заменят Давид, цялата нападателна мощ на Барселона се асоциира изключително с Лионел. 16 асистенции и 50 гола в Примера дивизион - това не е ли феноменално?

Ляв нападател: Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Лидерът на Реал Мадрид Кристиано Роналдо подобри миналогодишния си рекорд, записвайки на сметката си 46 точни удара. Това обаче не помогна на португалеца да спечели голмайсторския приз, въпреки че отправи към противниковата врата най-много удари от всички играчи в Примера дивисион (244) и вкара най-много голове от бялата точка.

Но головата машина Роналдо работеше изправно. А и едва ли Кристиано е разстроен от това, че не успя да стана голмайстор. Неговият отбор детронира Барселона, а той бе един от тези, благодарение на което това се случи.

Централен нападател: Радамел Фалкао (Атлетико Мадрид)

Сред първите пет голмайстора на Примера дивисион, Фалкао е единствения, който не представлява Реал Мадрид или Барселона. Трудно е да си представим, колко ли гола колумбиеца щеше да вкара, ако играеше за Барселона или Реал и къде щяха да бъдат Меси и Роналдо, ако играеха за „дюшекчиите"?

Старши-треньор: Жозе Моуриньо (Реал Мадрид)

Има ли нещо за обсъждане? Португалецът направи Реал шампион за първи път от четири години. И то по най-категоричен начин.

 

  Сподели
278