Примера дивисион пред банкрут?


Н. Гавазов

Примера дивисион пред банкрут?

Дълговете на испанските клубове през последната година бележат значителен ръст и са достигнали колосалната сума от 3,5 милиарда евро. Тревожното е, че 1/3 от тези средства са задължения само на два отбора - Барселона (578 млн.) и Реал Мадрид (589 млн.). Но не по-малко безпокойство предизвиква факта, че доходите на лидерите в Примера дивисион продължават да изостават от задълженията им - за Кралския клуб те са 479 милиона, а за Барселона 450 милиона.

Финансови проблеми изпитват също така Валенсия, чиито дългове са на стойност 514 милиона евро и Атлетико, който дължи на кредиторите си малко над 382 милиона евро.

Лошото е, че всички клубове от Ла Лига имат задължения не само към банките, но и към испанската държава под формата на данъци, неизплатени осигуровки, такси и глоби - общата сума на това перо е 752 милиона евро, което на практика означава, че правителството на Испания дотира Примера дивисион, а в същото време страната изпитва остра икономическа криза и наскоро поиска финансова помощ от Европейския съюз.

Шест клуба от елита в момента се намират в процедура по обявяване на банкрут - Райо Валекано, Расинг, Сарагоса, Гранада и Майорка. Във втория ешелон положението е още по-критично - клубовете в процес на банкрут са 11.

Прогнозите на специалистите не са никак добри и очакванията са, че в условията на финансова криза и спадащият интерес към испанския футбол откъм телевизионни зрители, ще задълбочи кризата и през следващата година общата сума на задълженията може да надхвърли 4 милиарда евро, а към клубовете, срещу които вървят процедури за обявяване в банкрут да се присъединят поне още 4-5.

  Сподели
61