След сезона: 20 години без Хуанито (видео)


Н. Гавазов

След сезона: 20 години без Хуанито (видео)

Днес е тъжен ден за всички, които обичат Реал Мадрид. Точно преди 20 години Хуан Гомес - Хуанито - един от най-добрите играчи обличали някога бялата фланелка за цялата 110-годишна история на клуба - бе убит в автомобилна катастрофа. Футболистът, човекът, мадридистът, който винаги оставяше своята следа там, където е бил. В наши дни, на седмата минута във всеки домакински мач, „Сантяго Бернабеу" си спомня за един от най-големите Майстори и Легенди на Реал.

На 2 април 1992 година някъде по пътя за Мерида завършва неговият живот. Той мечтаеше един ден да стане треньор на Реал Мадрид, но катастрофата отне и мечтите му. За Хуанито така и не настъпи зората на 2 април.

Два часа през нощта, четвъртък. Животът на един от идолите на Кралския клуб завърши на 161-я километър по магистралата Мадрид - Мерида. Спящият в колата пасажер не вижда маневрата, която се опитал да извърши водача на автомобила Мануел Анхел Хименес - един от треньорите по физическа подготовка в Мерида. Хименес се опитал да избегне удара в разсипалите се на пътя дърва от камион, но губи управлението и Пежо 405 се удря в товарната машина. Гомес умира на място, а Испания не може да повярва на случилото се. Хуанито е само на 37 години и е треньор на Мерида - той е можел да гледа мача Реал Мадрид - Торино и по телевизията, но се е нуждаел от свежия въздух на „Бернабеу", искал е да почувства отново магията на неспокойния стадион и да се види със своите приятели.

„Той дойде в съблекалнята и беше много щастлив. След няколко изпитания Хуанито беше пълен с живот и имаше огромни планове", спомня си Хорхе Валдано.

Радостен и щастлив, Гомес напуска Мадрид, мечтаейки да се завърне в него като треньор. Но съдбата е решила той да остане клубна легенда в качеството си само на футболист. Хуанито получава прозвището Maravilla (Чудо) и в памет на този чудесен играч, на седмата минута в домакинските мачове на Реал Мадрид над „Сантяго Бернабеу" се разнася: "Illa illa illa...Juanito Maravilla!".


Постижения:

Победител в Купата на УЕФА: 1985, 1986 г.; Финалист в КЕШ: 1981 година; Финалист в КНК: 1983 година; Шампион на Испания: 1978,1979, 1980, 1986, 1987 година. Носител на Купата на Испания 1980, 1982 година. Носител на Купата на Лигата 1985 година.

Играч на годината на Испания: 1977 година

Голмайстор на Примера дивисион: 1984 година.

Вечна памет!

  Сподели
176