№1 сред турците в Испания се отказа от футбола


М. Мехмед

№1 сред турците в Испания се отказа от футбола

Бившият хит в испанското първенство и голмайстор №1 сред сънародниците си Нихат Кахвечи реши да окачи бутонките на стената. Нападателят, който има 76 попадения в Ла Лига, играл с екипите на Реал Сосиедад и Виляреал спира с най-популярната игра едва на 32-годишна възраст. Множество контузии, както и слабо представяне през последните 2 години са основните причини за решението на Кахвечи.

Той прави първи стъпки в професионалния футбол преди 14 години като юноша на Бешикташ. Бързо след това привлича окото на отбори от водещите първенства в Европа. Бившият му треньор Джон Тошак го привлича в Реал Сосиедад за сумата от 5 милиона евро. Кахвечи оформя страхотен тандем със сръбският таран Дарко Ковачевич и играе важна роля за класирането на тима в Шампионската лига.

Най-големите успехи на бившия турски национал са 3-то място на Световното първенство през 2002 година, полуфинал на Евро 2008 и два пъти вицешампион на Испания.

След дълъг престой в Испания в началото на миналия сезон Кахвечи се завърна отново в южната ни съседка за да играе в Бешикташ. Вторият му престой в Истанбул обаче бе повече от разочароващ. През това лято клубът и Кахвечи взеха решение за взаимно прекратяване на договора.

„Последното ми приключение в Турция не премина никак добре. Самообвиних се много заради представянето си. Исках да прекратя кариерата си в Бешикташ. Мисля да живея в Испания и да отделя внимание на семейството си. Ще ми е много трудно да приключа напълно с футбола и да се занимавам с нещо друго", остави вратичка ветеранът.

  Сподели
115