Барса и Реал прибират 41% от доходите от телевизионни права в Испания


Н. Гавазов

Барса и Реал прибират 41% от доходите от телевизионни права в Испания

Разпределението на телевизионните права в Испания продължава да бъде неравномерно и е една от причините за нарастване напрежението между клубовете, съобщава Marca. Според изданието, двата гранда нямат никаква конкуренция в лицето на останалите участници в първенството на страната и ще приберат по 135 милиона евро от всички приходи, което прави общо 41 % от доходите от телевизионни права (270млн. евро).

Останалите 369 милиона евро ще бъдат разпределени между останали 18 клуба, което всъщност доведе до оплакванията на президентите на Севиля и Виляреал в началото на седмицата и до засилващото се недоволство срещу Реал и Барселона.

Несправедливостта обаче не свършва до тук. Близо 30 % от останалата сума ще получат Валенсия и Атлетико Мадрид - по 46 милиона евро на сезон, Севиля ще получи 31 милиона евро, а Бетис 29 милиона евро.

След така наречената средна класа идват тимовете на Хетафе, Еспаньол, Атлетико Билбао, Реал Сосиедад и Сарагоса - отбори, които имат огромна членска маса.

Най-малко от всички отбори ще получи Расинг Сантандер - само 13 милиона евро или десет пъти по-малко от Реал и Барселона, което разлика, непозната в нито една друга част на Европа.

 

  Сподели
93