Реал Мадрид - Барселона: Двубой с емоционален заряд


Н. Гавазов

Реал Мадрид - Барселона: Двубой с емоционален заряд

Реал Мадрид - Барселона
Стадион: "Сантяго Бернабеу", Мадрид
Дата: 14.08.2011
Час: 23:00
Съдия: Фернандо Тишейра Витиенес


След 14 години, Суперкупата на Испания отново получава приставката - „Ел Класико". В два мача, на 14 и 18 август, Реал Мадрид и Барселона, за първи път от 1997 година ще оспорят първия трофей от новия сезон. Връщайки се назад във времето, ще видим, че историята ни поднася четири подобни срещи. Първата е през 1988 година, когато белите са действащи шампиони и в първия мач потвърждават своя статут - 2:0 след попадения на Мичел и Санчес. Реваншът в каталунската столица завършва със загуба за „бланкосите" - 1:2, които отнасят купата в Мадрид.

Две години по-късно е поредната среща, отново Реал е шампион, отново победата в първия мач е за мадридчани, но този път той се разиграва на „Камп Ноу", в който Стоичков настъпва главния съдия и получава директен червен картон. Реваншът на „Бернабеу" е протоколен - 4:1 срещу обезкървената Барса и купата остава в Мадрид.

През 1993 година шампион е Барселона, а решаващ за спечелване на Суперкупата се оказва отново първия двубой. Той е на „Бернабеу" , където голът на Стоичков се оказва недостатъчен, защото домакините отвръщат с два. Реваншът на „Камп Ноу" завършва 0:0 и призът е в столицата на Испания.

Последната среща на историческите съперници във финала за Супекупата е преди 14 години. Най-после каталунците снемат проклятието в първият мач и побеждават с 2:1 - за първи път Барса има предимство преди реванша, но явно това не е достатъчно, защото на „Бернабеу", с два гола на Раул и по един на Миятович и Зеедорф Реал побеждава с 4:1 и трофеят отново е в столицата.

Трудно е да се каже, в каква физическа кондиция към срещата в неделя ще излязат съперниците. Двата отбора избраха различен път на подготовка и всеки се отправи по пътя на своето си турне, като единствената мисъл, която ги обединяваше, бе тази да бъде спечелено нещо. Ако „белите" заложиха на ключови играчи в някои от мачовете, то лидерите на „блауграна" практически не взеха участие в спаринг срещите.

Реал Мадрид на два пъти напусна пределите на Европа - през юли хората на Моуриньо изиграха три срещи в Америка, в които записаха три победи срещу ЛА Галакси, Чивас и Филаделфия Юниън. А през август „белите" се отправиха в далечен Китай на комерсиално турне, където звездата на отбора Роналдо ядоса местните журналисти, а отбора му отбеляза 13 гола в два мача.

Барселона се ограничи само с пътешествие до Америка, където в три мача записа две загуби и даде частично удовлетворение на Юнайтед за загубата във финала на Шампионската лига преди два месеца. Преди това обаче каталунците спечелиха турнира Audi Cup, където на финала победиха домакините от Байерн Мюнхен.

Ако трябва да говорим, за кого победата е по-важна, със сигурност бихме посочили „белите". Логиката е проста - Реал Мадрид през последните сезони не спечели почти нищо, оставайки встрани от трофеите, докато Барселона събираше купи като майски урожай. Купата на Краля? Разбира се, че е престижна, но на фона на победите на каталунците в Примера и Европа, тя се губи някъде там. Истината е, че дори победата в Суперкупата няма да промени значително разположението на силите, но победа срещу историческият противник е отлична възможност да бъде започнат сезона с добър емоционален импулс. В същото време, няма как да не си зададем въпроса: ще се възползва ли Барса от шанса да наруши негативната традиция и как ще се справи Гуардиола с тази задача. Отговорът е в неделя вечер на „Сантяго Бернабеу".

Прогноза за: Реал Мадрид - Барселона 1:0

Последни 5 изиграни срещи:

Реал Мадрид:

24 юли Филаделфия Юниън - Реал Мадрид 1:2 (Приятелска среща)
27 юли Херта - Реал Мадрид 1:3 (Приятелска среща)
30 юли Лестър - Реал Мадрид 1:2 (Приятелска среща)
03 август Гуанджоу - Реал Мадрид 1:7 (Приятелска среща)
06 август Тианджин Теда - Реал Мадрид 0:6 (Приятелска среща)

Барселона:

31 юли Барселона - Манчестър Юнайтед 1:2 (Приятелска среща)
04 август Барселона - Чивас Гуадалахара 1:4 (Приятелска среща)
06 август Барселона - Клуб Америка 2:0 (Приятелска среща)
08 август Барселона - Хирона 2:1 (Приятелска среща)
09 август Барселона - Еспаньол 0:3 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Реал Мадрид - Барселона

213 мача
86 победи за Реал Мадрид
43 равенства
84 победи за Барселона
Голова Разлика: 352:341 за Реал Мадрид


Коефициенти от bet365:
Реал Мадрид - 2.40
Равен - 3.30
Барселона - 2.87

Коефициенти от Offsidebet:
Реал Мадрид - 2.30
Равен - 3.30
Барселона - 2.90

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
151