Шави: Очакваме Роке след празниците


Н. Гавазов

 Шави: Очакваме Роке след празниците

Старши-треньорът на Барселона Шави Ернандес потвърди, че е в контакт с новото попълнение Витор Роке, който е описван като техен бъдещ номер девет. 18-годишният Роке ще завърши преминаването си в Барселона след отварянето на януарския трансферен прозорец в сделка на стойност 30 милиона евро плюс 31 милиона евро под формата на бонуси. Той подписа договор до 2030 г. с опция за удължаване с още една година.

"Ако всичко върви добре, той ще се присъедини към нас след празниците. Поддържаме връзка с него, за да пристигне в добро състояние".

По-рано се твърдеше, че Роке може да бъде този, който ще вдъхнови каталунците за скок в нивото си, но  Шави се отклони от тази идея.

"Не можем да оказваме натиск върху Витор Роке или млади хора като Ламин. Те трябва да вървят стъпка по стъпка. Трябва да направим крачка напред като отбор. Трябва да направим разликата, липсва ни ефективност в наказателните полета. Липсата на ефективност ни тежеше в много мачове. Ако искаме да обърнем нещата в Ла Лига, трябва да се подобрим там".

От друга страна, Шави бе попитан дали се тревожи, че Роке може да стане жертва на напрежението.

"Ами да, но имам предвид, ако го гледате така… Ако самолетът не тръгне, може би той няма да дойде… Като го гледаш така, той е по-добре в Бразилия. Той е надежда за отбора. Той е много добро попълнение и мисля, че може да допринесе много за нас. Толкова много положителни неща ми идват на ум, че нямам време да мисля за алтернативата. Работа, голове, саможертва… Той е играч, който атакува пространството".

Също така специалистът подкрепи президента Жоан Лапорта, заявявайки, че ще търсят нов полузащитник през зимния трансферен прозорец.

"Това, което търсим, е винаги да подсилваме отбора, във всеки прозорец, ако можем. С контузията на Гави имаме нужда от профил от неговия тип, но не е лесно да се намери друг Гави на пазара. Ако имаме място, ще подпишем централен полузащитник през януари. Работим с Деко и президента", добави Шави.

Старши-треньорът на Барселона бе един от първите, които реагираха на промяната в процедурата, която ще да направи разговорите на реферите публични след вземане на решения.

"Фантастично, фантастично. Това е крачка напред в света на футбола. Много е положително, че хората виждат какво се случва, че разбират какво говорят съдиите. Трябва да хуманизираме реферите и да им помогнем, да го нормализираме. Много е трудно да си рефер. Всяка помощ, която можем да им окажем, е добра. Това е страхотна новина за футбола, щастлив съм", каза още наставникът на шампиона.

  Сподели
125