Барселона ще вземе трите точки в дербито


Н. Гавазов

Барселона ще вземе трите точки в дербито

Барселона - Хирона

Стадион: "Олимпик Луис Компани", Барселона

Дата: 10.12.2023 г.

Час: 22:00

Съдия: Исидоро Диас де Мера

"Олимпик Луис Компани" ще бъде домакин на "гвоздея" от програмата на 16-я кръг на Ла Лига в неделя вечерта, като каталунските съперници Барселона и Хирона ще се изправят един срещу друг. Това няма да е само дерби на Каталуния, а и среща между два тима, които са в челната тройка на таблицата за класиране  - Хирона събра 38 точки от 15 мача, за да е втори в таблицата, докато Барселона заема трето място, на четири пункта зад опонентите си.

Със сигурност имаше натиск върху Барселона да постигне положителен резултат срещу Атлетико Мадрид в Ла Лига миналия уикенд и каталунците отговориха на това предизвикателство, побеждавайки съперника с 1:0, като по ирония на съдбата нападателят на Атлетико Жоао Фелиш отбеляза единствената гол на мача през първото полувреме.

Действащите шампиони могат да се похвалят с рекорд от 10 победи, четири равенства и едно поражение от 15-те си мача в лигата този сезон, което ги остави на трето място в таблицата с 34 точки, четири точки зад втория Хирона и на 5 от лидера Реал Мадрид.

Имаше критики към старши треньора Шави този сезон, но той успя да изведе отбора до плейофите в Шампионска лига, което означава, че сблъсъкът с Антверп в Белгия следващата седмица ще бъде мач без напрежение за "блаугранас".

Барселона ще се изправи срещу Хирона, Валенсия и Алмерия в трите си мача в лигата преди зимната пауза и просто няма как да се омаловажава важността на мача в неделя, тъй като шампионите няма да искат да изостават повече от първите два в ключовия етап от кампанията.

Домакините са непобедени в седемте си предишни мача с Хирона, като спечелиха пет пъти през този период.

Формата на Хирона през този сезон е забележителна, като може да се похвали със статистика от 12 победи, две равенства и едно поражение от 15-те си мача в лигата, за да събере 38 точки, което осигури на тима второ място след Реал Мадрид.

Отборът на Мичел има най-добрата атака в лигата този сезон, отбелязвайки 34 гола, шест повече от Барселона, но те получиха 18 попадения, което е най-много в топ 8.

Хирона завърши наравно 1:1 с Атлетик Билбао в Ла Лига в края на ноември, но се върна впечатляващо миналия уикенд, записвайки победа с 2:1 над Валенсия, докато победиха Ориуела с 5-2 в Купата на Краля в четвъртък, за да си осигурят място в следващия кръг на състезанието.

Вратарят на Барселона Марк-Андре тер Щеген беше принуден да се подложи на операция на проблем с гърба, което означава, че Инаки Пеня отново ще застане между гредите този уикенд.

Гави отсъства дълго време поради сериозна контузия на коляното, докато Иниго Мартинес има проблем с подколянното сухожилие, което ще го изключи до началото на 2024 г.

Рафиня трябва да запази мястото си в атаката заедно с Роберт Левандовски и Фелиш, въпреки натиска от Ламине Ямал и Феран Торес .

Що се отнася до Хирона, Янгел Ерера, Джоел Рока и Тони Вила определено отсъстват от мача поради контузия, докато Борха Гарсия и Рикард Артеро са под съмнение.

Има всички предпоставки за завладяващ мач и очакваме драма в неделя вечер. Хирона показа своите качества през този сезон с поредица от отлични представяния, но Барселона е фаворит и очакваме шампионите да проправят път към трите точки.

Прогноза: Барселона  - Хирона 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Хирона (Мичел)
 
Газанига
   
Гарсия
Лопес
Блинд
Циганков
Коуто
Гарсия
Гутиерес
Мартин
Добвик
Сивио
Фелиш
Левандовски
Рафиня
Педри
Гюндоган
Де Йонг
Кансело
Кристенсен
Араухо
Кунде
   
Пеня
 
Барселона (Шави)

Обоснована прогноза: Барселона - Хирона 2:1

  Сподели
277