Анонс на 2-ри кръг на Примера Дивисион


Н. Атанасов

Анонс на 2-ри кръг на Примера Дивисион

Майрока – Виляреал
Дата: 18.08.2023 г.
Час: 20:30

Майорка може да е доволен от представянето си през миналогодишната кампания, тъй като съставът от Балеарските острови завърши 9-ти в крайното класиране с 50 точки, което беше най-доброто място след последния ден на сезона от 11 години насам. Майорка демонстрираше добър коефициент на полезно действие по отношение на головете, които отбеляза, тъй като отборът отправи 324 удара към противниковите врати (най-малко от всички отбори), от които вкара 37 попадения. Освен това, селекцията на Хавиер Агире постигна и друг успех - да изкара две поредни кампании в елитната Ла Лига. В първия кръг от сезона "пиратите“ не успяха да спечелят островното дерби срещу новака Лас Палмас, завършвайки 1:1.

Виляреал изпрати успешен последен сезон, в който отборът беше почти до самия край в битката за Топ 4. В крайна сметка, "жълтата подводница“ завърши на 5-то място и ще играе в групите на Лига Европа. През лятото отборът направи изходящи трансфери за над 100 млн. евро, като с тима се разделиха Джексън, Торес, Чуквуезе и Диа. Треньорът Кике Сетиен разполага с други класни играчи, така че да успее да задържи Виляреал в челните позиции. В първия кръг от новата кампания обаче "жълтата подводница“ стартира с поражение, отстъпвайки с 1:2 у дома от Бетис.

Прогноза: Майорка – Виляреал 1:2


Валенсия – Лас Палмас
Дата: 18.08.2023 г.
Час: 22:30

Валенсия, който е от традиционно силните отбори в Примера, ще иска максимално бързо да забрави последния сезон. В него "прилепите“ се спасиха по чудо, като събраха 42 точки и завършиха на 16-то място в колоната - само на два пункта от опасната зона. Целта пред клубната легенда Рубен Бараха ще е да върне тимът там, където всички са свикнали да го виждат. Това обаче няма да е лесно, защото атаката на "лос че“ остава оголена след напускането на Кавани, Лино и Клуиверт. Юнус Муса пък беше продаден на Милан. Въпреки това, Валенсия започна с победа с 2:1 при визитата си на шампиона в Лига Европа – Севиля.

След пет години в долните дивизии Лас Палмас отново е сред най-силните в Испания. Това се случи след драматичен завършек на последния кръг в Сегунда, като отборът от Канарските острови завърши с еднакъв брой точки (72) с Леванте, но заради по-добрите си показатели стигна директно до Ла Лига, финиширайки на 2-ро място в крайното подреждане. Очакванията към "лос амарийос“ са да няма сериозни кадрови рокади, а треньорът Гарсия Пимиента да ще заложи на схемата от предходната кампания. В откриващия сезона кръг Лас Палмас завърши 1:1 у дома срещу Майорка.

Прогноза: Валенсия – Лас Палмас 2:0


Реал Сосиедад – Селта Виго
Дата: 19.08.2023 г.
Час: 18:00

Реал Сосиедад изпрати втори пореден успешен сезон. В първия тимът успя да спечели Купата на Краля, а в последния баските не вдигнаха трофей, но за пръв път от 10 години ще играят в групите на Шампионската лига. Подемът в изявите на "синьо-белите“ е благодарение на треньора Иманол Алгуасил и желязната преса, които специалистът налага, особено в халфовата линия. Ядрото на отбора се запази, но ветеранът Давид Силва преждевременно прекрати своята кариера, след като скъса кръстни връзки на коляното по време на предсезонната подготовка. Баските започнаха новата кампания с домакинско реми за крайното 1:1 срещу коравия състав на Жирона.

Макар че завърши на 13-то място в крайното класиране през миналогодишната кампания, до последния кръг Селта не знаеше дали ще успее да запази елитния си статут. Това се случи благодарение на успех над вече гарантиралия си титлата отбор на Барселона в последния ден, благодарение на който "небесносините“ събраха 43 точки и се отскубнаха на три от първия от отборите под чертата. Сега амбициите на ръководството са отборът значително да надгради, като за целта начело на клуба беше назначен опитният Рафаел Бенитес. Въпреки това, Селта започна с фалстарт новия сезон, като отстъпи с 0:2 от Осасуна.

Прогноза: Реал Сосиедад – Селта Виго 2:1


Осасуна – Атлетик Билбао
Дата: 19.08.2023 г.
Час: 22:30

Осасуна определено надхвърли очакванията и клубът от Памплона изпрати успешен последен сезон, в който завърши на 7-мо място в крайното класиране и хвана последния влак за "Европа“. Освен това, играчите на Хагоба Арасате играха и финал за Купата на Краля, където обаче отстъпиха от Реал Мадрид. Северняците сами си вдигнаха летвата високо и през настоящата кампания не трябва да я спускат по-надолу. Преди седмица Осасуна започна успешно кампанията и надигра с 2:0 като гост Селта.

Атлетик Билбао започна много добре миналогодишния сезон, но след това последва рязък спад в представянето на баските. После "лъвовете“ се разиграха, но за тяхно съжаление беше твърде късно и така играчите на Ернесто Валверде не успяха да се класират за участие в европейските клубни турнири, завършвайки 8-ми в крайното подреждане. По традиция Атлетик не е активен на трансферния прозорец, тъй като клубът е крайно рестриктивен в това кой може да носи червено-бялата фланелка и всички играчи трябва да са етнически баски. Иниго Мартинес и Баленсиага пък напуснаха. В първия кръг "лъвовете“ отстъпиха с 0:2 от Реал Мадрид.

Прогноза: Осасуна – Атлетик Билбао 1:1


Жирона – Хетафе
Дата: 20.08.2023 г.
Час: 18:30

Жирона беше една от най-приятните изненади през последния сезон в Примера. Каталунският клуб, който беше със статут на новак, не само се утвърди в елитната дивизия, а до последния кръг беше в битката за място в Лигата на Конференциите, но загуба от Осасуна лиши Жирона от участие в Европа. Каталунците завършиха на 10-то място с 49 точки. Опитният Дейли Блинд е новият в редиците на тима, но Ромеу и Тератс напуснаха. В първия кръг от сезона Жирона стигна до 1:1 на гости на участника в Шампионската лига Реал Сосиедад.

Допреди няколко сезона Хетафе се справяше успешно както в Примера, така и европейските клубни турнири. През сезон 2019/20 тимът от покрайнините на Мадрид дори стигна до участие на 1/8-финалите в Лига Европа, но ето че последната кампания за Хетафе беше много трудна. Тимът се спаси на косъм от изпадане в Сегунда, като завърши 15-ти с актив от 42 точки, само на две от опасната зона. На мнозина е ясно, че Хетафе запази елитния си статут благодарение на Хосе Бордалас, който се завърна на пожар в тима през средата на сезона. В първия кръг от новата кампания столичани направиха 0:0 у дома с шампиона Барселона.

Прогноза: Жирона – Хетафе 1:0


Алавес – Севиля
Дата: 21.08.2023 г.
Час: 20:00

Алавес бързо взе поправителния и се завърна обратно Примера след само един сезон в долната дивизия. Следва да се има предвид, че баските стигнаха до елита след уникална драма в баража за участие. Алавес завърши на 4-то място със 71 точки, на една от местата, даващи право на директна промоция. В баражите Алавес се наложи над Ейбар (2:0 и 1:1) и Леванте (0:0 и 1:0 след продължения и гол в 10-ата минута на добавеното време). Със сигурност през новия сезон акцентът за играчите на Луис Гарсия ще е оцеляването. В първия ден от сезона Алавес отстъпи с 0:1 от Кадис.

Севиля направи крайно турбулентен последен сезон, в който отборът за кратък период дори беше в зоната на изпадащите. Откакто начело на "рохибланкос“ застана Хосе Мендилибар, нещата потръгнаха, като едва ли ще е особена изненада фактът, че тимът спечели за пореден път втория по сила клубен турнир Лига Европа и ще играе директно в групите на Шампионската лига. Иначе Севиля финишира на 12-то място в таблицата с 49 точки. До момента отборът не е особено активен на трансферния пазар, като единственият нов е Лоик Баде от Рен. Проблемите в Севиля обаче са с дълговете на отбора, като дори президентът на клуба каза, че всички в състава се продават, като не е изключено ядрото в състава да бъде отслабено, ако се наложат изходящи трансфери. Севиля стартира с поражение новия сезон и падна с 1:2 у дома от Валенсия.

През седмицата Севиля пропусна възможността да спечели Суперкупата на Европа и загуби след изпълнение на дузпи от Манчестър Сити.

Прогноза: Алавес – Севиля 0:2


Гранада – Райо Валекано
Дата: 21.08.2023 г.
Час: 22:30

Гранада се завръща в елитната Примера след само един сезон в Сегунда. Андалусци взеха поправителния от първия път, като дори спечелиха долния ешелон, завършвайки на 1-во място със 75 точки. Целта пред играчите на Пако Лопес е повече от ясна - да оцелеят. За целта обаче отборът трябва значително да подобри представянето си далеч от дома, тъй като през последния сезон допусна цели 11 поражения като гост. Ако се съди по първия кръг, визитите също ще са сериозно препятствие за южняците и сега, тъй като Гранада отстъпи с 1:3 срещу Атлетико Мадрид.

Райо Валекано остави много добри впечатления през последната кампания. Столичани играеха много атрактивен футбол под ръководството на Андони Ираола, като малко не им достигна да се класират за участие в европейските клубни турнири. В крайна сметка, "пчелите“ завършиха на 11-то място с 49 точки. Начело на тима сега е Франсиско Гонсалес, който ще се опитат да надгради в представянето на отбора. В първия кръг Райо срази с 2:0 като гост Алмерия.

Прогноза: Гранада – Райо Валекано 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
313