Реал Мадрид – Световното, бъдещето на Анчелоти и проблемите в състава


FUTBOL-TV

Реал Мадрид – Световното, бъдещето на Анчелоти и проблемите в състава

През уикенда Реал Мадрид стана световен клубен шампион за 5-ти път от 2014-та насам. "Белият балет“ спечели с 5-3 срещу Ал-Хилал в среща, която показа и силните, и слабите страни на европейския шампион. А именно атакуваща мощ и чуплива защита. Това несъмнено бе турнир, в който възпитаниците на Карло Анчелоти имаха повече за губене, отколкото за печелене. Евентуален провал в турнира щеше да влоши значително обстановката на Бернабеу, на фона на все по-голямото изоставане от Барселона в местното първенство.

Проблемите в състава

Във финала видяхме стартови 11, които трудно биха изненадали когото и да е. Същите 11, които вероятно ще видим и на Анфийлд след седмица. Причината е тривиална – липса на дълбочина в състава. С просто око се вижда огромната пробойна в левия фланг на защита. Ферлан Менди няма да се върне в игра преди края на Март, а експериментът с Едуардо Камавинга е спорен. Самият Анчелоти сподели, че младият халф не е очарован от ролята, която му се налага да заема, но италианският специалист изглежда доволен от представянето му. И в двата мача на Световното клубно първенство ясно личеше, че Камавинга не е защитник и често биваше затруднен от атакуващите футболисти на противника.

В халфовата линия Модрич и Кроос стартираха 14-тия си финал заедно. Стожерите на Реал Мадрид в средата на терена нямаха проблем да диктуват темпото срещу арабския си съперник. И двамата са с изтичащи договори в края на сезона и бъдещето им остава неясно.  Дори да преподпишат, Кроос е на 34, a Модрич предстои да навърши 38 и за съжаление на феновете, пред тях не остава още много футбол.  Ръководството направи стъпка към подмладяването на състава, привличайки Камавинга и Чуамени, но френското дуо има да извърви дълъг път, за да "обуе обувките“ на именитите си съотборници.

Федерико Валверде бе избран да заеме място в атакуващото трио и отново доказа, че е един от най-вълнуващите играчи на Реал. Преди началото на сезона Карло Анчелоти заложи треньорската си диплома, че Валверде ще вкара поне 10 гола през този сезон. За успокоение на "Карлето“, Валверде вкара 9-тия и 10-тия си гол във финала срещу Ал-Хилал. Когато испанецът играе със самочувствие, влиянието му на терена е огромно и той със сигурност попада в сметките на Флорентино Перес за бъдещето на мадричани.

В атака компания му правиха Винисиус и завърналият се от контузия Карим Бензема.  По всичко изглежда, че бразилското крило е уговорило новия си договор с тима и на него ще се възлагат огромни надежди за следващите години. Друга голяма въпросителна в Реал е ролята на централния нападател. Карим Бензема също е с изтичащ договор през юни, а атаката на Реал е все така зависима от неговите голове. Французинът ще навърши 36 в края на годината. Въпреки 14-те му гола в 22 мача, Флорентино Перез със сигурност има едно на ум за този пост. След като Манчестър Сити привлече Хааланд, а Килиан Мбапе обвърза бъдещето си с ПСЖ, не се виждат и подходящи опции за трансфер, които да имат голмайсторските способности на Карим Бензема.  Освен Бензема, Модрич и Кроос, с изтичащи договори в края на сезона са и Марко Асенсио, Дани Себайос, Начо и Мариано Диаз. Решенията около тяхното бъдеще ще бъдат от ключово значение за облика на Реал Мадрид през следващите няколко години.

Бъдещето на Анчелоти

Карло Анчелоти е със статус на легенда на Бернабеу и след ерата Зидан, връщането му в клуба изглеждаше някак логично. Не бяха малко и критиците, които смятат, че "Карлето“ е надживял най-силните си години във футбола. Преди завръщането в клуба от Мадрид, Анчелоти водеше Наполи и Евертън, като и на двете места се провали в преобразяването на състава и налагането на нов стил на игра. Пред Реал Мадрид предстои именно предизвикателството да бъде подмладен и преобразен съставът. Логично е да зададем въпросa: Карло Анчелоти ли ще е човекът, който ще поведе Реал Мадрид в този нов етап?

Италианецът отрече слуховете, че ще поеме поста на национален селекционер на Бразилия и заяви, че ще си тръгне от клуба, само ако бъде изгонен.

Към този момент "белият балет“ изостава на 11 точки от Барселона и титлата се отдалечава все по-далеч от тях. Надеждите за трофей, разбира се, са свързани и с Шампионската лига, където тимът ще се изправи срещу Ливърпул в 1/8 финалната фаза. Освен двубоите с Ливърпул, Реал Мадрид ще изиграе още 7 мача в рамките на малко над месец. Сред тях са две срещи с Барселона и мач с градския съперник Атлетико Мадрид. По всичко изглежда, че в този период ще получим отговорите относно бъдещето на 14-кратния европейски шампион и Карло Анчелоти.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
805