Всяко зло за добро


Н. Гавазов

Всяко зло за добро

Барселона дели първото място в Примера дивисион с Реал Мадрид, въпреки очевидните недостатъци в играта си. Всъщност причината за този факт са грешните крачки на "бланкосите" срещу Хирона, Осасуна и Райо Валекано, стабилната игра на "блаугранас" в защита и Роберт Левандовски. В много случаи до тук полякът бе автор на единственото попадение, благодарение на което Барселона взе важни три точки от съперника.

За това може би ще прозвучи като кощунство, че Барселона без Левандовски играе по-добре и изглежда по-убедително, отколкото с полския футболист в състава си.

Предстоящите мачове срещу Атлетико, Хетафе и Хирона са шанс да се разбере, че "блаугранас" може да се справи и без Левандовски. И шанс не само за отбора, но и за Шави.

Всъщност, с невъоръжено око се вижда, че играта на Барселона е по-динамична когато няма класически централен нападател и е по-скоро като отбора, който всички искаха да видят след назначаването на Шави за старши -треньор.

  И няма никакво съмнение, че ще се намерят хора, които ще кажат, че головете са най-важното нещо, а Левандовски дава точно това - головете.

Но...

Малко преди Коледа президентът на клуба Жоан Лапорта умишлено се фокусира върху резултатите, а не върху качеството на играта, заявявайки, че "най-важната цел този сезон е да спечелим шампионата на Испания“. Прагматиците незабавно ще се съгласят с боса, тъй като никой не дава точки за красива игра. 

Но Шави показа, че има друго мнение по въпроса: "Не можем да загубим домашния си стил – това прави клуба велик. Това е игрова идея, благодарение на която испанският национален отбор стана световен шампион и спечели две европейски първенства, а Барса пет пъти спечели Шампионска лига. Удвоихме усилията си, за да запазим жива философията на Барселона. Да, ще ни трябват план Б и план С, но всичко трябва да се основава на нашата централна идея“.

В контекста на Левандовски този аргумент изглежда по следния начин: когато той е в титулярния състав, Барселона трябва да нарушава принципите си на игра, които включват почти пълен контрол на топката и позиционни атаки. Съпоставянето на идеите на Ринус Михелс, Йохан Кройф и Пеп Гуардиола заедно с полския нападател е мисия невъзможна.

От друга страна, Левандовски има невероятен талант да отбелязва голове, което често помага на отбора в трудни ситуации.

Всъщност, Барселона трябва да опростява играта си в последната третина, защото Левандовски не е много добър в някои аспекти на разиграванията. Полякът не стои само около точката за изпълнение на дузпи в очакване да получи топката, но все пак това е старомодна деветка, тип играч, който върши работата си перфектно, ако редовно има центрирания в наказателното поле.

Съвсем естествено е, че на 34 години вече няма същата скорост, както преди. Рядко успява да избяга от защитниците. И в единоборствата не всичко върви гладко, ако срещу поляка се изправи млад и в същото време умен противник. Това се видя в мачовете с Байерн, Интер и Реал Мадрид, в които Левандовски не успя да се представи подобаващо. И, който е гледал тези срещи, със сигурност не се е изненадал от провала на Лева на Мондиал 2022.

Тук веднага трябва да си припомним двубоите срещу Виктория и Осасуна, в които Барса, въпреки отсъствието на Левандовски, не само спечели, но и игра значително по-добре.

По правило Левандовски бележи след позиционни атаки, когато повечето играчи на Барса са в последната третина, опитвайки се да пробият наситената защита на съперника. Ако обаче топката бъде загубена, каталунците могат да попаднат на неприятни контраатаки.

Без Левандовски Барса играе много по-бързо и има възможност да контраатакува благодарение на бързи футболисти като Ансу Фати, Феран Торес, Рафиня, Гави и Усман Дембеле. И тогава има и Педри, който действа от дълбините, компетентно разпръсквайки атаки.

Барселона се разправи безмилостно с Виктория при гостуването на чехите в Шампионска лига, въпреки факта, че Шави пусна млад, напълно неопитен състав. Противно на прогнозите, бе почти невъзможно да се спре такава Барса.

И накрая мачът с Осасуна. Преди отстраняването на Левандовски съперникът не само водеше в резултата - той буквално се подиграваше с Барселона. Но каталунците започнаха да играят съвсем различно с човек по-малко и в крайна сметка направиха обрат.

А сега си припомнете срещата с Еспаньол преди шест дни, която каталунците не спечелиха, въпреки че полякът проведе пълни 90 минути...

Има още един момент, който Шави може да използва в своя полза, вместо да оплаква наказанието на полския нападател.

През последните 12 години Левандовски винаги имаше зимна пауза - паузата в Бундеслигата е от декември до края на януари. Освен това има 34 кръга в германското първенство и 38 кръга в Ла Лига. Заради наказанието от три мача, Роберт отново ще има няколко допълнителни седмици за възстановяване, което ще му помогне да се подготви за предстоящите изпитания, включително и за срещата с Манчестър Юнайтед в Лига Европа.

Искаме дебело да подчертаем, че написаното по-горе не е критика, никой не се опитва да постави под въпрос професионализма и желанието на Левандовски да помогне на Шави в тренировъчния процес, да дава полезни съвети на съотборниците си и като цяло да бъде полезен. Особено сега, когато Барса се опитва да се върне на върха на европейския футбол.

Но заслепените по Роберт фенове трябва да разберат, че това е нападател, който значително ограничава игровите възможности на отбора. И не е далеч денят, когато Левандовски ще трябва да си тръгне.

Впрочем, следващите три мача ще дадат на Шави и неговия отбор представа какво ги очаква в близко бъдеще. И вероятно след това каталунците няма да бъдат тъжни при следващото отсъствие на Лева.

За това и старите хора са казали - всяко зло за добро...

  Сподели
1402