Анонс на 2-ри кръг на Примера Дивисион


Н. Атанасов

Анонс на 2-ри кръг на Примера Дивисион

Еспаньол – Райо Валекано
Дата: 19.08.2022 г.
Час: 21:00

Еспаньол изпъни голямата си цел в предишната кампания, като не изпадна, тъй като каталунците бяха със статут на новак. "Папагалчетата“ завършиха на 14-то място в колоната. Сега към основното ядро на ръководения от Диего Мартинес клуб се добавя младост и повече дълбочина, като новите в Еспаньил са Експосито, Вилена, Хоселу и Мигельон. И през настоящия сезон целта пред каталунците ще е да не допускат отслабване, което да застраши елитния им статут. В първия кръг от сезона Еспаньол стигна до драматично 2:2 на гости на Селта, наваксвайки два гола пасив, като последният беше в 98-ата минута от дузпа.

Райо Валекано, който също беше новак през последния сезон, започна силно кампанията, но някъде около Нова година "пчелите“ рязко загубиха насъбралата се инерция. В крайна сметка столичани финишира на 12-та позиция, като очакванията за текущата кампания също са, че Райо ще гравитира в долната половина на класирането. Средната възраст на състава е приблизително 28 г., а треньорът Андони Ираола вече натрупа опит, за да може да утвърди "пчелите“ в елита. В първия ден от сезона Райо Валекано измъкна престижно 0:0 на гости на гранда Барселона.

Прогноза: Еспаньол – Райо Валекано 1:1


Севиля – Валядолид
Дата: 19.08.2022 г.
Час: 23:00

Севиля започна много добре миналогодишния сезон и до половината от него беше в битка с Реал Мадрид за първото място. Проблемът за "рохибланкос“ обаче бяха много равенства, които отборът правеше – цели 16, като по този показател южняците останаха лидер в Ла Лига. Все пак, Севиля се класира за Шампионската лига, завършвайки на 4-то място в подреждането. През лятото с южняците се раздели основната двойка централни защитници – Кунде и Карлош, които поеха към Барселона и Астън Вила, а новите са Маркао, Алекс Телес и Иско. Севиля започна кампанията с изненадваща издънка, падайки с 1:2 на гости на Осасуна.

Валядолид бързо взе поправителния и се завърна обратно в Примера след само един сезон в Сегунда. Сега "виолетовите“ трябва да имат едно на ум и да изпълнят целта си, която несъмнено ще е да се задържат в Ла Лига. Статистиката също е на тяхна страна. Към момента към кастилци се добавиха няколко нови имена като Плата, Мончу, Санчес, Асенхо и Ескудеро, които да подсилят селекцията на Хосе Мартин. Преди седмица Валядолид отстъпи с 0:3 у дома от Виляреал.

Прогноза: Севиля – Валядолид 3:0


Осасуна – Кадис
Дата: 20.08.2022 г.
Час: 18:30

Осасуна се завърна в елитната Примера Дивисион през 2019/20 и оттогава северняците завършваха все в средата на таблицата, като по този начин селекцията на Хагоба Арасате се утвърди в Ла Лига. В предходната кампанията северняците завършиха на 10-то място в крайното подреждане. Осасуна си изгради и реномето на сериозен домакински отбор, като всички грандове срещат редица затруднения, когато гостуват в Памплона. Единственият нов е опитният Мой Гомес от Виляреал. В откриващия сезона кръг Осасуна срази с 2:1 у дома амбициозния състав на Севиля.

През изминалия сезон Кадис беше сочен като сигурен изпадащ, но андалусци сътвориха подвиг и се спазиха, завършвайки на спасителното 17-то място, с точка над първия от отборите под чертата. Предишният треньор Алваро Сервера залагаше на дефанзивен и предпазлив футбол, но сега начело на южняците е Серхио Гонсалес, който по всяка вероятност ще смени стила. Новите са Алакарас, Чуст, Салдуа и Еметерио. Преди седмица южняците отстъпиха с 0:1 у дома от Реал Сосиедад.

Прогноза: Осасуна – Кадис 2:1


Майорка – Бетис
Дата: 20.08.2022 г.
Час: 20:30

След крайно ценни победи в последните два кръга на предишния сезон Майорка успя да се спаси от изпадане и в крайна сметка клубът от Балеарските острови завърши на 16-то място в класирането. За да не допускат представянето от последната кампания, от ръководството на "пиратите“ дадоха картбланш на треньора Хавиер Агире на трансферния прозорец и до момента към клуба се присъединиха Муричи, Мафер, Райокович и Баталя. Целта пред Майорка ще е отново да запази елитния си статут. В първия кръг островитяните измъкнаха 0:0 на гости на коравия Атлетик Билбао.

Бетис определено изпрати успешен последен сезон, в който "зелено-белите“ прекъснаха дългата серия от 17 години без трофей. Възпитаниците на Мануел Пелегрини спечелиха Купата на краля, а в Ла Лига завършиха на 5-то място. Сега в Бетис със сигурност се целят още по-високо. Ядрото на отбора се запази, като атаката дори бе подсилена с нападателя на Реал Сосиедад Вилиам Жозе. Другите нови са Луис Енрике и Луис Фелипе. Преди седмица "вердибланкос“ напълно очаквано се разправиха с Елче за крайното 3:0.

Прогноза: Майорка – Бетис 1:2


Атлетик Билбао – Валенсия
Дата: 21.08.2022 г.
Час: 18:30

Атлетик Билбао е един от трите отбора в Испания, които никога не са изпадали от елитната дивизия. През изминалия сезон баските не успяха да се класират за европейските клубни турнири, като завършиха на 8-мо място в крайното класиране. "Лъвовете“ винаги залагат само и единствено на баски и затова в клуба никога не правят входящи трансфери на различни играчи. През последната кампания хората на Ернесто Валверде бяха солидни в защита, допускайки само 36 гола за целия сезон, но за съжаление бяха и ялови в атака. Сега опитният специалист ще се опита да надгради в представянето на своите подопечни. Атлетик започна с фалстарт, завършвайки 0:0 у дома срещу Майорка.

Валенсия не записа успешен последен сезон. В него "прилепите“ завършиха на 9-то място в подреждането, а за капак на всичко загубиха и финала за Купата на краля. Своенравният президент на клуба Питър Лим, който е във вражда с феновете, уволни треньора Хосе Бордалас и назначи начело на "лос че“ Дженаро Гатузо. Италианецът ще е 18-ят треньор, който застава на поста за последните 10 години. Добрите новини за легендата на Милан са, че засега ядрото на клуба се запазва, а към Валенсия се присъединиха Кастийехо и Дуро. Валенсия стартира кампанията с минимален успех за крайното 1:0 срещу новака Жирона.

Прогноза: Атлетик Билбао – Валенсия 2:0


Елче – Алмерия
Дата: 22.08.2022 г.
Час: 21:00

Макар че завърши предходната кампания на 13-то място в класирането, Елче до последното беше активно замесен в борбата за оцеляване. Позицията на отбора от едноименния град до известна степен заблуждава, тъй като играчите на Фран Ескриба имаха с четири точки повече спрямо първия от отборите под чертата. Едва ли са мнозина тези, които вярват, че и през настоящия сезон Елче няма да е активно замесен в битката за оцеляване. В първия ден от сезона Елче падна с 0:3 на гости на Бетис.

Алмерия се завърна обратно в елитната Примера Дивисион и по всичко личи, че намерението на ръководството е клубът не само да се утвърди, но и да надгражда. Съставът от едноименния средиземноморски град е собственост на член на саудитското кралско семейство, а през лятото бяха похарчени над 20 млн. евро за трансфери, като най-скъпият от тях беше на бранителя на бразилския гранд Сантош – Кайку. В първия ден от сезона Алмерия допусна пълен обрат, дошъл през втората част, при домакинството си на шампиона Реал Мадрид за крайното 1:2.

Прогноза: Елче – Алмерия 0:1


Жирона – Хетафе
Дата: 22.08.2022 г.
Час: 23:00

Въпреки че през миналогодишната кампания Жирона завърши на 6-то място в крайното класиране в Сегунда Дивисион, тимът се класира за елитната Ла Лига благодарение на баража, който спечели срещу Ейбар и Тенерифе. Скромният каталунски тим със сигурност си дава сметка, че е считан за аутсайдер за завръщане обратно в долния ешелон, но селекцията на Мичел няма да какво да губи. В първия ден от сезона каталунците отстъпиха с 0:1 на гости на Валенсия.

Хетафе започна по кошмарен начин миналогодишния сезон, в който столичани инкасираха седем загуби в първия си седем мача. Клубът от покрайнините на Мадрид беше смятан за сигурен изпадащ, но след завръщането на Кике Санчес Флорес начело на Хетафе нещата се преобърнаха и специалистът значително стабилизира отбора. В крайна сметка Хетафе завърши кампанията на 15-то място, с актив от 39 точки, което беше с точка повече спрямо първия от съставите под чертата. Лятната селекция до момента е свързана с привличането на Борха Майорал, Луис Миля и Дуарте. Звездата Оливера пък беше продаден на италианския Наполи. В първия кръг Хетафе падна с 0:3 у дома от Атлетико Мадрид.

Прогноза: Жирона – Хетафе 0:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
545