Задънена улица


Н. Гавазов

Задънена улица

Само преди два дни каталунското издание Sport излезе с информация, че старши-треньорът на Барселона Шави Ернандес желае да види в състава си централния защитник на Севиля Жул Кунде. Няма спор, че 29-годишният французин е един от най-добрите на своя пост в света, така че не е изненадващо желанието на Шави - в Барса трябва да играят най-добрите.

Проблемът е, че Челси, който смени собственика си преди няколко седмици, също желае Кунде. Още по-голям проблем е, че "блаугранас" няма как да осъществи не само трансфера на Жул, но по принцип каталунците са изправени  пред проблеми с подсилването на състава.

Резонният въпрос е защо? В каква ситуация се намира един от най-великите клубове в света?

 

 Барселона не може да сключва договори

В момента обаче каталунците изобщо не могат да предприемат никакви действия, тъй като в клуба няма свободни пари. Абсолютно никакви. Поради това в момента те не могат да подпишат нито с халфа на Байерн Роберт Левандовски, нито с нападателя на Лийдс Рафиня. За Кунде повече не бива да говорим - Севиля очаква да получи 60 милиона за своя играч.

Дори най-евтините трансфери като Маркос Алонсо или Сезар Аспиликуета в крайна сметка са скъпи. Защото, ако искат да ги осъществят, ще трябва да отделят няколко милиона евро, което първоначално не бе предвидено.

 

Финансовият феърплей

И отговорите не идват, въпреки факта, че проблемът с финансовия феърплей в Барселона съществува от доста време. Президентът на клуба Жоан Лапорта и неговите директори са наясно с това, откакто поеха задълженията си, но реалността е, че след цялото това време все още няма инструменти за разрешаването му. Имаше множество дискусии, опити за продажба на активи и споразумения с финансови институции, но "блаугранас"  все още има много дългове. Според информация на Delote от началото на юни, задълженията на Барселона са в размер на 1.3 милиарда евро и каталунците са номер едно в света по този показател. За жалост.

Най-лошото в тази безизходица е, че възможностите изчезват. Има определени играчи, които са готови да изчакат Барселона да осъществи плановете си, но само до определен момент.

Вече са договорени няколко трансфера и са уредени всички условия за осъществяването им, но се очакват необходимите средства за да станат факт. Това има последици както за новите играчи, така и за подновяването на съществуващи контракти на играчи. В момента клубът не може да сключва споразумения не само поради финансови ограничения, но и поради надвишаване на тавана на заплатите, определен от Ла Лига. Някак си символично дойде новината днес, че първият летен трансфер на каталунците е на 19-годишен футболист от втора дивизия. И смешно, че на "Камп Ноу" се готвели да похарчат 700 милиона за покупки. Очевидно е, че става дума за пиар на Лапорта, който по-рано гръмко обяви, че е възкресил Барселона.

В допълнение към спирането на продажбите на няколко играчи, Бордът на каталунците сериозно обмисля предложение за допълнително намаляване на заплатите на своите играчи. Тази алтернатива вече бе открито обсъждана от президента и неговите директори и с всеки изминал ден става все по-вероятна.

Според медиите обаче клубът все още не е информирал основните заинтересовани страни за ситуацията. Ръководството на "блаугранас" не предостави директна информация на щаба на Шави.

Каталунците възнамеряват да ускорят напускането на няколко ключови играчи през следващите дни и преди края на юни, за да освободят място за вече подписани новодошли като Франк Кесие и Андреас Кристенсен. Едва ли обаче дори и по този начин заплатите ще бъдат съкратени достатъчно до следващия сезон.

"Матеу (Алемани)  свърши страхотна работа. Бяхме много големи оптимисти за бюджета, съкратихме го с повече от 150 милиона евро. На прав път сме, но това не е достатъчно. Имаме фонд работна заплата от 560 милиона евро.

Например Байерн има 300, Реал Мадрид има около 400 милиона евро. Заплатите са напълно непропорционални и завишени“, заяви вицепрезидентът на Барселона по икономическите въпроси Едуард Ромеу по радио RAC1 миналата седмица.

Затова Лапорта планира да разговаря с играчите и да предложи решение, което няма да бъде универсално или последователно. Ще бъдат засегнати само лидерите на отбора. Въпреки че от друга страна се съобщава, че футболистите дори не са получили тази новина от клуба.

Във всеки случай, според медиите, играчите смятат, че вече са положили значителни усилия да помогнат на Барселона от финансова гледна точка. Те са наясно с възникналите обстоятелства, но Бордът ще трябва да обясни и оправдае такъв драматичен ход. Каталунците искат да подпишат с Роберт Левандовски и още половин дузина нови, така че футболистите ще бъдат помолени да направят още една жертва. Но въпросът е дали ще бъдат убедени?

 

Решителни действия

Липсата на средства предизвиква голямо безпокойство. Лапорта вече спомена за строги мерки (само Лапорта може да говори едновременно за възкресяване и за затягане на коланите), които обаче могат да доведат до нов конфликт с отбора. Предвид правните проблеми, до които води това, президентът обмисля по-нататъшно намаляване на заплатите или евентуално прекратяване на договорите.

Функционерът вече се опита да договори някаква формула с Ла Лига, за да увеличи маржа на тавана на заплатите. Но Хавиер Тебас даде да се разбере, че няма да се правят отстъпки в полза на Барселона. И е очевидно, че Тебас няма да отстъпи от тази позиция на фона на подадената жалба срещу Ман Сити и ПСЖ.

 

Продажба на играчи

Босът на "блаугранас" уклончиво и разводнено говори тносно договореностите, които има за продажба на активи или как ще търси допълнително финансиране от инвестиционния фонд CVC, което предполага, че Лапорта е стигнал до задънена улица.

Истината е, че Лапорта или ще приеме дългосрочни сделки, които са неизгодни за клуба, или няма да има друг избор, освен да намали драстично заплатите или да продаде играчи, които биха могли да донесат средства, но това ще намали силата на отбора. Междувременно Шави чака със затаен дъх за отговори, защото знае, че с настоящия състав няма да може да се бори за трофеи през следващия сезон.

 

Сагата с Дембеле

Усман Дембеле е чудесен пример за проблема с подновяването на договори. Французинът иска да сключи сделка с Барселона, но клубът не може да изпълни исканията му поради липса на пари. Ще им бъде трудно да увеличат офертата си, така че задържането на крилото на "Камп Ноу" няма да е лесно.

Преди десет дни се появи информация, че Усман вече е информирал каталунците за решението си да напусне и че вече е отдал къщата си под наем, но изглежда и двете новини са неверни. А от Франция дойде новината, че ПСЖ затвори вратите за него и не смята да подновява преговорите за трансфер в навечерието на предстоящия сезон.

 

Ситуацията с Левандовски

Мечтата на Барселона да привлече Роберт Левандовски се отлага, докато не се намерят допълнителни средства, но от друга страна, ако Байерн получи Садио Мане, това ще повдигне въпроса с прехода на поляка, на който му остава една година от договора с баварците. Но ще се съгласят ли мюнхенци да отдадат звездата си под наем? Едва ли.

 

Барселона рискува да загуби Де Йонг

Засега  Френки де Йонг продължава да изразява желанието си да остане в Барселона, но продажбата му на финансово могъщия Манчестър Юнайтед изглежда все по-вероятно.

Продажбата на Де Йонг ще освободи така необходимото финансово пространство за клуба и Манчестър Юнайтед със сигурност е готов да му помогне. Новият мениджър на "червените дяволи" Ерик Тен Хаг помогна на полузащитника да стане ключова фигура по време на престоя си в Аякс и според съобщенията вече е говорил с него за преминаване на "Олд Трафорд", където възнамерява да го направи гръбнак на своя отбор.

Съобщава се, че офертата на Юнайтед е 60 милиона евро плюс бонус от 20 милиона евро, което според медиите е прието топло от каталунците.

Барселона знае, че може да получи добри пари за играча, който първоначално  ѝ струваше £75 млн. Офертата на Манчестър Юнайтед би позволила на каталунците да се отърват от останалите £40 млн. от заплатата на Де Йонг, както и да спечелят около £50 млн. приходи. Не е зле, нали?

В крайна сметка се оказва, че продажбата на Френки може да спаси клуба временно, да се премине през лятото и да се започне новия сезон.

Но големият въпрос е - а после?

  Сподели
1389