Проваленият трансфер


Н. Гавазов

Проваленият трансфер

Сагата с евентуалния трансфер на Килиан Мбапе в Реал Мадрид не се случи. Да, имаше задкулисие, даже на "Сантяго Бернабеу" бяха започнали да потриват ръце, получи се някаква оперета, която обаче дори не можа да прерасне в сапунена опера. След като получи две астрономически оферти, Мбапе реши да остане във френската столица, с което хвърли в потрес Флорентино Перес и Хавиер Тебас, които продължават да недоумяват как така нападателят е пренебрегнал 14-кратният шампион на Европа и е предпочел да остане в ПСЖ. Ние няма да утешаваме двамата испански функционера, нито ще си позволим да влезем в техните обувки - все още живеем в сравнително свободен свят, в който всеки има право на избор. Но ще зададем въпросите: как бе убеден Мбапе, имаше ли критичен момент в преговорите и какво следва оттук нататък?  

 

Мбапе получи ключовете за ПСЖ

След месеци на дискусии (основно в медиите), преговори, срещи, несигурност и колебание, Мбапе изчака края на всичко и сам взе решение. В своя собствена полза.

Футболистът се вслуша в мнението на родителите си, консултира се с адвоката си и дори отговори на телефонните обаждания от френския президент Еманюел Макрон, който го помоли да остане в Париж. Нападателят получи съобщения от най-влиятелните хора в страната и всички казваха едно и също.

В последните дни преди избора, майка му замина за Катар, за да се срещне с ръководството на ПСЖ, докато Мбапе прекара деня в Мадрид. Завършваше процес, който започна през януари, когато във френската преса се съобщаваше за оптимизма на ПСЖ относно възможността за удължаване на договора на Мбапе.

Месец по-късно нападателят публично съобщи на двата клуба, че ще направи нещата по свой собствен начин по отношение на времето и начина на вземане на решения. И помоли за тишина, за да се съсредоточи върху събитията на футболния терен. В интерес на истината, Килиан постъпи коректно, защото нито един от потенциалните му работодатели не знаеше какъв ще бъде резултатът до последно.

Реал Мадрид се опитва да подпише със звездата на Франция от 11-годишна възраст и предприе стъпки към това няколко пъти през последните 12 години (през 2011, 2016, 2017 и 2021, както и това лято). От друга страна собственикът на ПСЖ не можеше да понесе мисълта, че най-голямото френско бижу няма да играе за клуба, при това във време, докато Катар е домакин на Световното първенство тази година. И докато и двата клуба в един момент вярваха, че той ще се премести в Мадрид, Мбапе в крайна сметка реши да остане в Париж.

И така, 23 -годишният нападател се превърна в най-добре платеният играч в света. Той получи тригодишен договор, заплата от 57 милиона евро на сезон, различни бонуси, потенциално на стойност 100 милиона евро за тригодишен договор. Но парите ли са най-важното нещо?.

ПСЖ по същество даде на звездата "ключовете" на клуба. Той ще има - и вече имаше - думата си при избора на старши- треньор, спортен директор и вероятно съотборници. Мбапе искаше да бъде лицето, шефът и сърцето на проекта на ПСЖ и от клуба разчистиха пътя за него да бъде точно това.

Сега той има какво да постигне на "Парк де Пренс": да счупи рекорда на Единсон Кавани като голмайстор на клуба за всички времена, да спечели първата Шампионска лига с парижани и да бъде играч на френския клуб по време на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

Новата глава започна сега...

 

Следващите стъпки на ПСЖ

Ще има още по-големи промени в ПСЖ след удължаването на договора на Мбапе и ефектът скоро ще се разпространи върху целия клуб.

Мбапе вече не искаше да работи с Леонардо и вечерта на 21 май, само няколко часа след официалното съобщение за удължаването на договора на нападателя, парижани информираха спортния директор, че е уволнен. Веднага след това футболистът посочи името на Луиш Кампош, чието официално назначаване бе обявено вчера.

Двамата работеха заедно още в Монако, където функционерът винаги защитаваше младото чудо. (Мбапе се присъедини към младежкия отбор на клуба през 2013 г., пробивайки в първия отбор през 2016 г.). Те бяха много близки тогава и все още са такива, а португалецът е смятан от мнозина за най-добрия търсач на таланти в европейския футбол.

Кампош също чакаше тази възможност: след три години като спортен директор клуба от Лазурния бряг и след това още три години в Лил, той трябва да пристигне във френската столица след кратък престой като съветник на Селта. Интересното е, че през зимата се появиха слухове, че Луиш ще се присъедини към Реал Мадрид, ако Мбапе дойде на "Сантяго Бернабеу"...

Една от първите задачи пред Кампош на новото работно място е да бъде преформатиран този отбор, за да може френският шампион изгодно да продава своите футболисти.  Освен това самият Мбапе иска по-балансиран състав от сегашния, предвид провалите в Европа.

Има въпроси и към старши-треньора. Все по-вероятна става раздялата с Маурисио Почетино, защото парижани искат да започнат нова глава с нов треньор. Отначало списъкът бе дълъг и в него фигурираха имена като Хулен Лопетеги, Марсело Гаярдо, Кристоф Галтие, Йоахим Льов, Антонио Конте и други, но  според новия договор Килиан ще играе важна роля в процеса на вземане на решения. А идол на френската звезда е Зинедин Зидан...

 

Стратегическата грешка на Реал Мадрид

Флорентино Перес не се радва на много почитатели извън Кралския клуб, но не можем да отречем далновидността и хитростта на боса. Тук обаче ръководителят на "бланкосите" сгреши.

Мбапе трябваше да бъде в основата на новия проект на Реал Мадрид. Именно желанието да получи французина продиктува цялата трансферна стратегия на клуба не само това лято, но и през предишни години. Ограничените разходи на мадридчани  и тази относителна пестеливост даде възможност на "бланкосите" да натрупат средства за представяне на оферти на стойност от 200 милиона евро.

Това също така позволи на Реал Мадрид да направи нещо, което е безпрецедентно в историята на клуба: испанският шампион отказа да даде "ключовете" на Мбапе, но се съгласи да му даде 100% върху имиджа и значителна заплата - включително и бонус подписване в размер на 130 милиона.

Изграждането на цялостна стратегия върху вярата, че французинът ще устои на натиска от ПСЖ, сега изглежда като явна стратегическа грешка, а моментът се оказа много лош.

Единственият играч на сравнима възраст, профил и перспективи в лицето на Ерлинг Холанд  вече е извън обсега на Мадрид. Да, "бланкосите" се интересуваха от Холанд, но Мбапе винаги бе техен приоритет. Реал можеше по-агресивно да се бори за норвежкия нападател, но само при положение, че клубът знаеше как ще приключи сагата с Килиан.

Провалът с трансфера на френския нападател е голям удар по отношение на имиджа и престижа на испанския шампион, въпреки, че тези щети бяха силно смекчени заради спечелването на Шампионска лига

Но Перес, който не е свикнал да губи, няма да се примири с поражението и ще търси начин да компенсира провала с Мбапе. Ние няма да спекулираме и да гадаем какви ще са ходовете на боса от "Сантяго Бернабеу", но изборът му не е особено голям - Роберт Левандовски, Мохамед Салах, а защо не и Хари Кейн? От друга страна Реал Мадрид разполага с Карим Бензема, който вече е сочен като следващ носител на "Златната топка", а това може да се окаже напълно достатъчно за поддържане на имиджа. Има го и Винисиус, който вкара гола във финала на Шампионска лига.

Така или иначе "бланкосите" ще започнат да планират живот без Мбапе. И кой знае, този живот може да се окаже по-добър, отколкото с френската звезда.

  Сподели
1212