Първото Класико ще е само прелюдия към свирепите битки


Т. Михайлов

Първото Класико ще е само прелюдия към свирепите битки

Реал Мадрид - Барселона
Стадион: "Сантяго Бернабеу", Мадрид
Дата: 16.04.2011
Час: 23:00
Съдия: Мунис Фернандес


Повече от 20 години отнемат на Рихард Вагнер да сътвори епичната тетралогия “Пръстенът на Нибелунгите”, която да покори света със своята пищност и завлядяващи тонове. 140 години по-късно само в рамките на 20 дена светът отново ще насочи поглед към един спектакъл в 4 части, който обаче няма да се състои в оперните зали, а по стадионите в Испания.

Реал Мадрид и Барселона ще изиграят 4 срещи помежду си, за да дадат отговор на въпроса, кой е по-силният и по-достойният за трофеи и индивидуални отличия. Първият мач е на “Сантяго Бернабеу” и е част от програмата на испанската Примера дивисион като по всичко личи, че е с най-малко значение в спора между двата гранда. Причината е, че 7 кръга преди края каталунците водят на мадридчани с 8 точки.

Реал Мадрид таеше надежда за титлата до преди два кръга, когато изненадващо загуби на своя “Сантяго Бернабеу” с 0:1 от Спортинг Хихон, което сложи и край на 9-годишния рекорд на Жозе Моуриньо. Португалецът нямаше поражение в шампионатен двубой пред своя публика в този период. Очакваше се постижението му да бъде застрашено именно от Барса, но хихонци нямаха търпение да дочакат Ел Класико.

Нищо лошо не може да се каже за представянето на Реал в Примера. Със 76 точки от 31 мача, само 4 равенства и 3 загуби Реал щеше да е шампион във всяки един по-сериозен шампионат, но не и в лишената от всякаква конкуренция Ла Лига, където феновете са принудени да чакат само 2 срещи, определящи шампиона. Иначе без особено да се напъват “белите” победиха с 3:0 силния тим на Атлетик Билбао. След това дойде вторият успех над Тотнъм в Шампионската лига – 1:0 в Лондон.

Барселона обаче продължава да чупи рекорди и вероятно ще завърши сезона с най-голям брой точки. Каталунците преследват и нов требъл като се надяват на 4-та европейска купа. Преди около месец формата на тима на Хосеп Гуардиола леко спадна, което се изрази в постигането на не толкова убедителни победи в Примера и на поражение от Арсенал в Шампионската лига. Това бе за кратко и Меси и компания отново са във вихъра си.

Последният кръг тяхна жертва стана Алмерия, който бе победен с 3:1. Последва гостуване в Донецк на Шахтьор в ¼-финал-реванш от Шампионската лига. С гол на Меси Барса победи, довършвайки напълно украинците, които бяха смазани на “Камп ноу” с 5:1. Единствената опасност за титлата на Барса в Испания се крие в самия клуб. Ако Лос Кулес решат, че първенството е приключило могат да пострадат. На този етап е факт, че Барса е фаворит и има наглед по-лека програма.

Наставникът на Реал Мадрид Жозе Моуриньо може да е доволен, тъй като няма значителни проблеми със състава си. Португалецът ще може да заложи на най-добрите си 11. Барселона има проблеми със защитата. Ерик Абидал се възстановява след операция на черния дроб, а Карлес Пуйол ще се завърне най-вероятно другата седмица поради контузия.

Макар да няма чак такова значение за тлтлата, първото Класико е много важно за психическата настройка на тимовете преди следващите 3. Реал е с 5 поредни загуби от своя съперник, а в последния мач бе разбит с 5:0, което удари звучен шамар дори по самочувствието на корав тип като Жозе Моуриньо. Играта на нерви запчова още в събота. А предвид географските ширини, нищо чудно мачът да бъде използван за нанасяне на физически поражения по основните фигури в двата отбора.

Букмейкърите не дават отговор на въпроса кой е фаворит в двубоя като според тях шансовете са изравнени. При такова дерби това е напълно нормално. В 80 мача в Мадрид Реал има 50 победи, срещу 16 за Барса. 4 от успехите на каталунците са в последните им 7 гостувания. Според нас двата тима няма да се хвърлят с всички сили още в събота, а ще използват мача за проучване на противника. Реал ще е по-жаден за победа, но и по внимателен в защита, тъй като ако изгуби отново ще усили комплекса си към вечния враг в най-лошия момент. Равенството на “Сантяго Бернабеу” е най-изгодният залог.

Последни 5 изиграни срещи:

Реал Мадрид:

19 март Атлетико Мадрид - Реал Мадрид 1:2 (Примера)
02 април Реал Мадрид - Спортинг Хихон 0:1 (Примера)
05 април Реал Мадрид - Тотнъм 4:0 (Шампионска лига)
09 април Атлетик Билбао - Реал Мадрид 0:3 (Примера)
13 април Тотнъм - Реал Мадрид 0:1 (Шампионска лига)

Барселона:

19 март Барселона - Хетафе 2:1 (Примера)
02 април Виляреал - Барселона 0:1 (Примера)
06 април Барселона - Шахтьор Донецк 5:1 (Шампионска лига)
09 април Барселона - Алмерия 3:1 (Примера)
12 април Шахтьор Донецк - Барселона 0:1 (Шампионска лига)


Досегашни срещи:

Реал Мадрид - Барселона

209 мача
85 победи за Реал Мадрид
42 равенства
82 победи за Барселона
Голова Разлика: 354:338 за Реал Мадрид


Коефициенти от bet365:
Реал Мадрид - 2.75
Равен - 3.60
Барселона - 2.37

Коефициенти от Offsidebet:
Реал Мадрид - 2.75
Равен - 3.55
Барселона - 2.40

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
214