Лапорта потвърди за заема от 1.5 милиарда


Н. Гавазов

Лапорта потвърди за заема от 1.5 милиарда

Президентът на Барселона Жоан Лапорта даде специална пресконференция, на която разясни какви средства ще бъдат нужни за подобряването на инфраструктурата.

По-рано в испанската преса се появи информация, че каталунците възнамеряват да изтеглят заем от 1.5 милиарда евро. Президентът потвърди това, като уточни, че проектът е да се направи "Пространство Барса" около стадиона и базата, което обединява спорта и архитектурата и ще е отворено, за да посреща привърженици 365 дни в годината. Лапорта уточни, че клубът смята да изтегли кредит от 1.5 милиарда евро за 35 години, като първите 5 години са гратисен период и няма да започне да се плаща дългът, докато не бъде изградена цялата инфраструктура.

"За този проект ще има референдум, като за първи път нашите 100 хиляди сосиос (официалните членове - б.ред.) могат да гласуват от всяка точка на света.

Феновете на клуба взеха историческо решение. Това не е харчене на пари, а инвестиция, която може да носи големи доходи и да ни направи изключително конкурентни.

"Пространство Барса" ще се самоиздържа. Оценихме необходимата сума на 200 милиона евро. Няма да струва пари на нашите привърженици, няма да изисква увеличение на разходите, не крие никакъв риск, няма да ипотекираме имущество на клуба и няма да се отрази на спортната част.

Правим това сега, защото закъсняваме с 15 години. Имаше подобно предложение още през 2003-а. През клуба са минали 9 милиарда евро, но на практика това с нищо не е помогнало за инфраструктурата ни. Ако искаме да се развиваме, трябва да инвестираме в този проект. Всички клубове вече са инвестирали, а в Испания 7 от 9-те стадиона с капацитет над 40 000 зрители са реконструирани", уточни каталунецът.

Нашият стадион ще бъде най-големият в Европа. Увеличението от 80 000 до 105 000 не е пропорционално. Калкулирали сме инвестиции от 1.5 милиарда евро за 4 години. 900 милиона ще бъдат за "Камп Ноу", 420 за "Палау", за "Писта дел Хел" и автобусните спирки, 100 милиона за Кампуса, 60 милиона, за да променим плана на метрото и 20 милиона за стадион "Йохан".

Как ще стане финансирането? С допълнителни приходи от ВИП ложи, с нови възможности за спонсорство, с концерти и шоу програми в "Палау", с права за кръщаване на обектите на някои от спонсорите. Всичко това ще донесе повече от 200 милиона евро и това е консервативна прогноза", заяви Лапорта. 

61