Разкриха писмото на Меси до Бартомеу от август, 2020 г.


И. Ангелов

Разкриха писмото на Меси до Бартомеу от август, 2020 г.

Mundo Deportivo разкри днес, че е получил достъп до известният факс на Лео Меси към бившия президент на Барселона Мариа Бартомеу, с който аржентинецът опита да си издейства трансфер извън клуба. Тогава Меси изрази желание да напусне Барса малко след срамен мач с Байерн Мюнхен в Шампионска лига, и въпреки че в договора му имаше още 1 година, той се позова на клауза, която му позволява да напусне.

В крайна сметка Барселона заплаши Меси с дело за 700 милиона евро, което принуди звездата да остане още година преди преминаването си в ПСЖ.

Писмото е от 24-ти август, 2020 г. - 9 дни след загубата с 8:2 от Байерн и 1 ден след финала, който германците спечелиха срещу ПСЖ. Изглежда договорът на Меси е имал клауза, която му позволява при негово искане, направено преди 10-ти юни, 2020 г., той да бъде освободен. Този срок обаче е пропуснат, а Меси е опитал да оправдае това с "форс-мажор" - коронавирус пандемията, и е твърдял, че по тази причина клаузата все още била валидна.

Цитат от Mundo Deportivo:

"По мое разбиране срокът за правото на едностранно прекратяване без причина е предоставено по силата на посочената разпоредба, и тя трябва да се тълкува като се вземат предвид изключителните обстоятелства на футболните състезания през 2019/20 г., които се случиха, а именно извънредното положение и ситуацията на форс-мажор, която причини пандемията от Ковид19.

"Заради тези извънредни обстоятелства сезон 2019/20 приключи вчера, без оглед на факта, че за нашия отбор състезанията приключиха на 15-ти август, когато отборът се върна в Барселона след напускането на Шампионска лига в нощта на 14-ти август.

"Във всеки случай се намираме в 10-дневния срок след края на сезона, поради което уговореният срок за позоваване на горепосочената клауза 3.1 е спазен съгласно споразумението ни. То трябва да се тълкува съгласно изключителните обстоятелства, случили се през сезон 2019/20, поради което с настоящото аз упражнявам правото си да прекратя договора считано от 30-ти август, 2020 г., с всички последствия от това, както е записано в клауза 3.1".

Барселона опонира на съобщението на Меси и когато като единствен изход се яви решаването на спора от съд, играчът реши да оттегли искането си и да остане. Барселона се надяваше завръщането на Хуан Лапорта като президент да доведе до достатъчно приходи за задържането на Меси и подновяването на договора му.

Действително бе постигната договорка с аржентинеца за неговото оставане след изтичането на договора му през юни, 2021 г., но заради финансови ограничения до договор и регистрация в отбора не се стигна. Малко след това Меси напусна клуба след емоционална пресконференция преди шокиращ трансфер в ПСЖ.

  Сподели
255