Учени доказаха, че Меси е по-добър от Роналдо


Н. Гавазов

Учени доказаха, че Меси е по-добър от Роналдо

Холандската информационна компания SciSports, заедно с университета в Льовен в Белгия, проведе проучване на игровите качества на нападателя на Барселона Лионел Меси и нападателя на Ювентус Кристиано Роналдо, съобщава Sport.es.

Според резултатите от анализа се оказа, че на игралното поле аржентинецът два пъти превъзхожда португалеца. Проучването дефинира така наречената "стойност на действията въз основа на оценка на възможностите“, която се основава на голямо количество параметри на играта.

Конкретно се оценяват всички действия, които футболистите извършват по време на играта и участието им в крайния резултат от срещата. За оценка бе взет периодът между 2013 и 2016 г.,  което на теория не е благоприятно за Меси, защото според статистиката това е най-продуктивното време за Роналдо.

Крайният резултат на Лионел бе 1.21 срещу 0.61 за Кристиано. Проучването показа, че Меси се справя повече с топката, създава повече положения за гол, а също така има по-голямо влияние върху крайния резултат от мача от Роналдо.

  Сподели
260