Експерт: Само Реал Мадрид ще оцелее


Н. Гавазов

Експерт: Само Реал Мадрид ще оцелее

Докторът по икономика и професор по глобална икономика, както и мениджър в няколко инвестиционна фонда Даниел Ласал коментира ситуацията в испанския футбол.

"Реал Мадрид е единственият испански клуб, който ще запази състоянието си въпреки епидемията. На всички останали тя (епидемията) ще окаже голямо внимание. Най-много ще пострадат Барселона и Атлетико Мадрид. Тези два клуба имат най-големи разходи и се "хранят" от мачове. Когато няма такива, те генерират огромни загуби. Всеки месец без футбол е  голям минус за тях, този минус може да тръгне да се развива в прогресия, ако ситуацията не се промени до месец и тогава ще са нужни години, за да се стабилизират. Дори мачове без зрители до края на годината ще ги изпрати в нокдаун. Това не може да се изчисти за две-три години. Останалите клубове от Примера имат по-малки разходи и съответно, ще отчетат по-малки загуби, а с едно леко  движение могат да намалят тези загуби. Може би при Валенсия ще е труден процесът, но най-силно ще пострадат Атлетико и Барселона.

Голяма промяна ще настъпи и на пазара на играчите. Стигна се до там, за което се говореше през последните години - за футболистите  се плащат абсурдни пари, несъизмерими с генерирането на приходи. Това се компенсираше по някакъв начин с по-евтини футболисти, с икономии в една или друга посока, но глобално всички се движеха по ръба и сега всички ще платят цената на това изкривяване на модела - някой повече, а други по-малко. Клуб с оборот от 600-700 милиона евро отчита печалба от 20 милиона?! Това не е нормално. Казано просто, става дума за  технически фалит. А в сегашните условия това е чист фалит.

Само 6-7 клуба в Европа могат да го избегнат, максимум десет. Единият е Реал Мадрид", заяви Ласал.

Ласал пише седмична рубрика в El Espanol, а също така редовно си сътрудничи със CNBC, Onda Cero, Antena 3, La Sexta, Hedgeye, Real TV, Global Journalist (Турция), Mundo Ejecutivo (Мексико)и The Wall Street Journal. В пет поредни години е поставян в топ 3 на най-добрите мениджъри на Extel Surve.

  Сподели
157