Ел Класико едва ли ще се превърне в зрелище


Т. Михайлов

Ел Класико едва ли ще се превърне в зрелище

Барселона - Реал Мадрид
Примера дивисион – 13 кръг
Стадион: "Камп Ноу", Барселона
Дата: 29.11.2010, 22:00
Съдия: Едуардо Итуралде Гонсалес

Барселона и Реал Мадрид се сблъскват за 161-и път в Примера дивисион в супердербито на фаталния 13-ти кръг. Ел Класико приковава погледа на целия свят като мнозина считат, че това е Мачът на мачовете в клубния футбол. Ще оправдае ли обаче той очакванията?

Безспорно на “Камп ноу” в понеделник вечер ще видим двата най-силни клуба на Стария континент, които са и най-успешните в Испания. Примера отдавна се е превърнала в напревара между “два коня” и в случая става дума за страхотни жребци, които прегазват всякаква съпротива по пътя си и отдавна за задминали с поне една обилка повечето си конкуренти.

Дали това е добре за футбола в Испания не е сигурно, но пък  у феновете се генерира такъв интерес, че вероятно милиарди очи ще са приковани пред телевизионния екран, очаквайки 90-те минути да покажат, кой ще направи първата убедителна крачка към титлата.

Битката ще е дълга и вероятно няма да има изявен фаворит до самия край, или най-малко до ответният мач на “Сантяго Бернабеу”. Водач с точка аванс сега е Реал, който няма загуба от началото на сезона, домакинството обаче дава основаняи да считаме Барселона за фаворит.

Каталунците са с 31 точки до този момент, събрани с 10 победи, един равен и една загуба. Поражението бе в началото на сезона от новака Еркулес и доста изненада. Реал се възползва от него и вече доста кръгове удържа преднината си, допускайки само две равенства. С тези темпове момчетата на Гуардиола и Моуриньо спокойно ще съберат повече от 100 точки в края на сезона.

Общо в историята мачът е 209-ти като Реал е с 85 победи, срещу 81 на Барса при 45 равенства. В рамките на Примера победите за Лос Меренгес са 68, за Лос Кулес 62, при 30 равенства. В резултат на това столичани имат 31 титли, а каталунците – 20. Първият мач е за Купата през 1902 спечелен с 3:1 от Барса в Мадрид.

Най-голямата победа за един от двата отбора е 11:1 в полза на Реал през 1943. Рядко някой от съперниците стига до голяма серия от победи над другия. Най-дългата е от 6 мача в полза на Реал от 1962 до 1966. В момента Барса е с 4 поредни успеха, един от които клутовото 6:2 на “Бернабеу”.

Мнозина велики футболисти са преминали през двата клуба. В момента двете суперзвезди на световния футбол защитават екипите на вечните съперници. Спорът между Лионел Меси и Кристиано Роналдо е не по-малко интересен от самия мач. Кой е по-добър, кой ще има ден, кой ще бъде голмайстор?

Не без значение е и друг сблъсък – между Жозе Моуриньо и Хосеп Гуардиола. Те са се срещали 4 пъти като Пеп води с 2:1 победи над Специалния. Трябва да се признае обаче, че Моуриньо удари съперника си в много по-важен момент и на “Камп ноу” допусна най-сладкото си поражение, след което триумфира под пръскачките на митичния стадион.

Контузиите в двата тима доста намаляха именно в най-важния момент от сезона. Само Габриел Милито от Барселона ще пропусне големия мач. За Реал аут са Кака и Гаго, но се завръщат Карвальо, Кедира и Игуаин.

Тактически Моуриньо ще ориентира тима си в по-защитни действия, разчитайки на стената пред Икер Касияс, допуснала само 6 гола и на мълниеносните контраатаки, които Роналдо и компания могат да организират. Барса ще търси задържане на топката от най-добрите в това упражнение Шави и Иниеста. Целта обаче е да се получи завършващият пас към Меси или Педро.

Светът очаква зрелище, голове, положения и 90-минутна емоция. Вероятно обаче съвсем друго е в главата на Жозе Моуриньо. И при равенство Реал би запазил аванса си. Целта на “белите” ще бъде да убият първоначалния устрем на своя домакин. При ранен гол в една от двете врати може и да се стигне до желания от неутралния фен трилър. Но по-вероятният изход е равенство без или с по 1 попадение.

Последни 5 изиграни срещи:

Барселона:

07 ноември Хетафе - Барселона 1:3 (Примера)
10 ноември Барселона - Сеута 5:1 (Купа на Краля)
13 ноември Барселона - Виляреал 3:1 (Примера)
20 ноември Алмерия - Барселона 0:8 (Примера)
24 ноември Панатинайкос - Барселона 0:3 (Шампионска лига)

Реал Мадрид:

07 ноември Реал Мадрид - Атлетико Мадрид 2:0 (Примера)
10 ноември Реал Мадрид - Реал Мурсия 5:1 (Купа на Краля)
14 ноември Спортинг Хихон - Реал Мадрид 0:1 (Примера)
20 ноември Реал Мадрид - Атлетик Билбао 5:1 (Примера)
23 ноември Аякс - Реал Мадрид 0:4 (Шампионска лига)


Досегашни срещи:

Барселона - Реал Мадрид

177 мача
67 победи за Барселона
32 равенства
78 победи за Реал Мадрид
Голова Разлика: 297:265 за Реал Мадрид


Коефициенти от bet365:
Барселона - 2.10
Равен - 3.40
Реал Мадрид - 3.40

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
238