Тревога


Н. Гавазов

Тревога

2020 година току що започна, но каталунците вече преживяха толкова много неприятни събития, с колкото не бяха се сблъсквали през целия сезон до момента. "Блаугранас"  успя да загуби точки срещу абсолютния аутсайдер  Еспаньол (2: 2), а след това претърпя поражение от Атлетико в полуфиналите на испанската Суперкупа. Последицата от тези неуспехи бе раздялата с  Ернесто Валверде - за първи път от 17 години насам Барселона смени треньора в средата на кампанията, което раздели привържениците на испанския шампион. Засега преобладават тези, които одобряват смяната, но няколко провала през пролетта най-вероятно ще обърнат общественото мнение в друга посока.

Неприятностите обаче не свършиха дотук. Кике Сетиен, който застана начело на тима, веднага се сблъска със сериозен личен проблем, след като загуби един от лидерите на колектива  за дълъг период от време. А това обстоятелство веднага удари по резултатите на тима и постави новия наставник под сериозен натиск. Напълно реално изглежда  ехото от отсъствието на Суарес да е по-силно от първоначалните очаквания. Това ясно се видя в мача с Валенсия през уикенда. "Прилепите" излязоха без своя лидер Парехо и няколко други важни играчи, а в средата на терена застанаха Кондогбиа и Коклен - не от най-добрите двойки в тази зона, с такива каталунците се справят с лекота. Барселона обаче изненада, претърпявайки поражение с 2:0, което на фона на победния ход на Реал Мадрид поставя под угроза амбицията за защита на титлата. "Блаугранас" загуби, въпреки, че владееше топката в 65% от времето и отправи два пъти повече удари от съперника си. И въпреки кадровите проблеми на Валенсия. Но и без Суарес в състава си.

Според испанските медии,  Суарес дълго време е имал здравословни проблеми и е прекарал последните мачове с риск от утежняване на контузията. 32-годишен уругваец страда от увреждане на менискуса на дясното коляно и в крайна сметка доведе ситуацията до критична. Нападателят трябваше да легне на операционната маса, което означава дълъг престой в лазарета. Отначало се очакваше той да остане под наблюдението на лекарите само за няколко седмици и да се върне преди  възобновяването на Шампионска лига. Но след операцията Барса обяви, че Суарес е отпаднал в най-добрия случай за четири месеца и ще се възстанови не по-рано от април. С други думи, той ще пропусне почти целия етап от плейофите на Шампионска лига, както и решителните мачове в Примера - например, срещу Реал Мадрид през март. И в крайна сметка завръщането му може да не е от толкова голямо значение, защото през април всичко може да е приключило.

"Отсъствието на Суарес е проблем за Барселона. Той е един от най-добрите нападатели в света. Ще бъде трудно за отбора известно време без него, но ще се опитаме да сведем до минимум трудностите", заяви Сетиен.

Разочарованието на наставника  на Барса може да се разбере, защото Суарес дори в значителна възраст дава огромен принос за резултатите на отбора. Достатъчно е да се каже, че в 23 мача през този сезон той отбеляза 14 гола и даде 11 асистенции, като по тези показатели е на второ място след Лионел Меси (17 + 9). Нека не подценяваме и  нивото на взаимното  разбирателство  между аржентинеца и уругваеца: 64% от головете на Барселона са станали след взаимодействие межди Лео и Луис - тук влизат не само асистенции, но и пробиви на някой от двамата. Пак съгласно статистиката, това е най-ефективната атакуваща двойка в Примера дивисион. Много е възможно и в Европа. В края на краищата, като един от главните ветерани на отбора, Суарес бе лидер както в съблекалнята, така и на терена. И не е чудно, че през есента се заговори за удължаване на договора му през лятото. Сега изглежда, че решението ще трябва да бъде отложено - още един проблем за Сетиен.

Очевидно е, че Суарес не е играчът, чиято загуба не изисква реакция. Просто да се вземе и да се постави на негово място резервист, без да се нарушава ефективността и качеството на отборния футбол, това няма как да работи. Но задачата на Барса се усложнява от факта, че в клуба осъзнаха нуждата от спешна замяна на Луис едва седмица преди да се затвори зимният трансферен прозорец. Закупуването на играч от същото високо ниво за толкова кратко време е почти невъзможна задача. Добрата новина е, че УЕФА отмени правилото за Шампионска лига и сега в плейофите турнира може да бъде използван играч, който е участвал в груповата фаза на състезанието. Но с какво това облекчава живота на ръководството на каталунците?

Как Барселона би могла да излезе от настоящата ситуация?

Има няколко начина. Може да се намери  евтин, но опитен футболист, който да замени Суарес точно за тези шест месеца. Защо например босовете не насочиха вниманието си към съотборника на Луис в националния отбор на Уругвай Единсон Кавани? Мауро Икарди постави Матадора на пейката няколко месеца преди изтичането на договора му с ПСЖ и Кавани с всички сили се опитва да се измъкне от Париж. Защо Барселона не му помогне в това начинание, а остави инициативата в ръцете на Атлетико, който няма чак толкова голяма нужда от Единсон?

Близките до каталунската хунта испански издания постоянно съобщават за звездни имена в лицето на Пиер-Емерик Обамеянг и Лаутаро Мартинес, а онзи ден The Miror съобщи, че Лионел Меси е помолил Сетиен да лобира за закупуването на Серхио Агуеро. Но кой изобщо вярва на тези слухове? Как може да си представим, че борещият се за титлата Интер ще се раздели с Лаутаро или Арсенал ще пусне габонеца в средата на сезона?

Много по-реалистичен изглежда вариантът с Кавани, с когото може да бъде подписан шестмесечен договор. Но ръководството на клуба даже  не прави опити в тази посока, а близките до клуба медии правят лоша услуга на управата, пускайки фейк-новини, включително и по отношение на Родриго от Валенсия, като последният слух за бразилеца е, че каталунците ще купят Бруно Фернандеш и ще го отдадат под наем на Валенсия, а в замяна ще получат Родриго. Само човек с богата фантазия би могъл да съчини подобно нещо и едва ли някой от феновете на испанския шампион е повярвал на тези спекулации.

Впрочем, за ленивостта на Хосеп Бартомеу и обкръжението му говори това, че Суарес още през лятото призова да му бъде намерен достоен заместник. Уругваецът чистосърдечно призна, че годините оказват своето влияние, освен това предупреди за възможна травма заради натоварения график. Какво направиха клубните  босове? Нищо. А това за пореден път показва колко са неадекватни на "Камп Ноу". Включително със смяната на Валверде, която е отделна тема и вече я коментирахме.

За това и нашите предположения са, че ръководството на клуба няма да свърши нищо в оставащите дни до края на прозореца и вероятно ще решава проблемите чрез вътрешните резерви. Да, чудесно е, че ще се дадат повече шансове на Карлес Перес и Ансу Фати, но колко големи ще бъдат загубите по отношение на качеството? Интересно ще бъде да видим, как новият наставник на отбора Сетиен ще се справи. Но безпокойството е голямо, защото Кике оглави тим, който бе лидер в таблицата и с отлични шансове да атакува Шампионска лига. А на фона на казаното по-горе сега изглежда напълно реално Барса повече да не се върне на върха в Примера дивисион и да има проблеми с упоритите отбрани на съперниците в главния европейски турнир. И това ще е напълно провален сезон за отбора. По вина на ръководството, треньорският щаб и феновете, които заслепени от омразата си към Велверде, настояваха за смяна на специалиста по средата на кампанията и замяната му с друг треньор, независимо от автобиографията.

  Сподели
555