Пъзелът


Н. Гавазов

Пъзелът

Тези дни сред читателите на FUTBOL TV възникна дебат относно новото попълнение на Манчестър Сити Родриго Ернандес. Кой е той, защо не се вдигна шум около него, каква е причината шампионите да платят 70 милиона паунда за 23-годишен футболист без име. Има ли изобщо нещо тайнствено в този трансфер или това е целенасочен ход на Пап Гуардиола.

Макар и с известно закъснение, FUTBOL TV се опита да навлезе по-дълбоко в темата и да обясни на своите читатели, защо с трансфера на Родри "гражданите" затварят пъзела.

Кой е Родриго

Родриго Ернандес е възпитаник  на Атлетико, който на 17 години напуска академията в търсене на  нови перспективи във Виляреал. На новото място опорният  полузащитник получава гаранции за личностно  развитие, изкачва се ново ниво и много скоро е привлечен в главния отбор на "жълтата подводница". Разбира се, като резерва, но все пак младото момче тренира с батковците и трупа опит. Много е вероятно Родри да е продължил да чака своя шанс за пълноценна изява, ако не е трагедията на ключов играч на Виляреал. Дългосрочният капитан Бруно Сориано претърпя травма на сухожилие, поради което остана извън строя в продължение на две години.

Родри дебютира за Виляреал  няколко месеца преди уволнението на Марселино Гарсия Торал, но получи пълна възможност да се докаже под ръководството на Фран Ескриба. Последният е изправен пред сериозни проблеми със състава и най-вероятно нямаше  да се справи без подкрепа от младежкия отбор в лицето на  Ернандес.

На мястото на Фран Ескриба, който в крайна сметка се провали, дойде Хави Кайеха. По това време опитните футболисти активно помагат на Родри да се адаптира към високите изисквания на испанския футбол.

Оказва се, че само един сезон е достатъчен, за стане Ернандес желана цел на европейските грандове. Веднага ще кажем, че успехът не пада от небето. Младежът усилено тренира, често остава след заниманията, много бързо възприема, а конкурент му става опитният Ману Тригерос, с когото дели опорната зона на Виляреал.

 

В какво е добър Родри

Основното предимство на Родриго е неговата бърза адаптация към новото и скоростно обучение. Именно това е причината футболистът в най-кратки срокове да стигне до основния състав не само на Виляреал, но и на Атлетико. В Мадрид, където  следят развитието на своя възпитаник, толкова много са впечатлени от прогреса на играча, че го връщат на в родна  земя.

Лично  Диего Симеоне проявява интерес към Родри, виждайки в него изпълнител, наподобяващ по своята функционалност на Габи, който се премести в Катар. Аржентинецът веднага вкарва младежа в отборния механизъм и още в първия си мач, срещу Реал Мадрид в Суперкупата на УЕФА, Ернандес показа всичките си най-добри качества.

А именно - пълно господство в зоната на централния кръг, определяне на атакуващия вектор, светкавично преминаване от защита към атака, умело поддържане на баланса между линиите и много други, включително желязна дисциплина. Най-силното качество на Родри обаче е придвижването с топка, без да я губи. Според статистиката, в това отношение преди него са само Ракитич, Кроос, Артур и Касерас.

По всичко изглежда, че Родри ще прекара цялата си професионална кариера в Атлетико, превръщайки се в легенда на клуба  - толкова ползотворно е сътрудничеството между страните, да не говорим за любовта на феновете.

Тук обаче има една малка подробност - босовете на "дюшекчиите" толкова много бързаха да подпишат с играча през миналото лято, че пропуснаха да му сложат висока откупна цена, не отчитайки лудите пари на трансферния пазар. И цял сезон не намериха време да удължат договора с Родри, който още преди края на кампанията  реши, че ще потърси по-амбициозен клуб.

 

Защо Родри е подарък за Гуардиола

70 милиона за грамотен опорен полузащитник, който неотдавна навърши 23 години е огромен успех за Манчестър Сити, който се нуждаеше от алтернатива на стареещия Фернандиньо.

Не е тайна, че още миналото лято действащият шампион на Англия търсеше такъв в Аякс (Френки де Йонг) и в Наполи (Жоржиньо), но го намери в Атлетико година по-късно. Но и Де Йонг, и Жоржиньо са футболисти с друг профил. По-скоро Пеп Гурдиола ще направи от Родри не Фернандиньо, а втори Бускетс. Защо? Първо, стилът на игра на Ернандес е много близък до този на Бускетс и второ, работата с Гуардиола ще изведе бившия играч на Виляреал на друго ниво - Бускетс стана част от основния състав на Барселона именно при Пеп.

Родри има слаби места, като отсъствието на тънък и прецизен пас през центъра, но с Пеп той ще се превърне в играч без слаби места. Да, Диего Симеоне научи полузащитника да не настоява за владеене на топката и тук също трябва да се работи, за да се впише футболистът в концепцията на Гуардиола, но пък наставникът на Атлетико научи Родри да чете играта, което стоварва една тежест от гърба на мениджъра на Сити. А приликата на Родри с Бускетс прави живота по-лесен както за мениджъра, така и за самия играч.

С трансфера на Ернандес "гражданите" на практика решиха проблема с най-слабото си място. Никой не казва, че Ферандиньо е слаб, но когато 33-годишният футболист се контузи, именно тогава Сити се провали в няколко мача през миналия сезон.

Що се отнася до испанския национален отбор, през последните десет години Серхио Бускетс отговаряше за опорната зона на Ла Фурия. През следващите десет години опекунството над нея ще бъде възложено на Родриго.

Дали Гуардиола не посяга към Шампионска лига с трансфера на Родри? Трудно е да кажем отсега докъде ще стигнат "гражданите", но със сигурност испанецът затвори пъзела, което трябваше да стори още през миналата година.

Сегашният Сити е по-добър от миналогодишния, а това е лоша новина за всички отбори от Висшата лига на Англия.

  Сподели
923