Авантюрата


Н. Гавазов

Авантюрата

Три дни. Толкова остава до сакралната дата 1 юли, когато трябва да отвори пазарът за играчи в Испания. Не, че ще се случи нещо кой знае какво в първия ден от новия месец, напротив - вероятността от появата на още повече всевъзможни трансферни слухове драстично нараства. Но поне ще се доближим до края на една сага, в която комичните нюанси са повече от реалистичните и която едва ли би могла да се случи преди 15 и повече години, когато усещането за авторитет на клубовете бе по-голямо, а футболистите бяха "по-послушни" и по-малко капризни. А и лели, чичовци и баби  не оказваха толкова голямо влияние върху решенията им.

Няма нужда да използваме известната фраза на Цицерон, но истината е, че такива са днешните времена и нрави. За съжаление.

През миналото лято  сагата "Антоан Гризман в Барселона" стоеше на челните редици в европейското информационно пространство, но документалният филм "Решението" не завърши добре за каталунския клуб, защото след всички разговори французинът все пак реши да остане в столицата на Испания (както по-рано завърши историята с Манчестър Юнайтед).

Оказа се обаче, че филмът "Решението"  има и втора серия, която преобърна  ситуацията на  180 градуса - още през май Гризман гръмко заяви, че ще напусне Атилетико това лято. Веднага на преден план излезе Барселона, която се смята за първи претендент за Гризман и по всичко изглежда, че испанският шампион ще подпише с французина. Договорът на Антоан  определя  стойността  на обезщетението на 200 милиона евро, а от 1 юли тя става 120 милиона. Каталунските босове възнамеряват да активират тази клауза и нещо повече - ще платят над тази сума, за да запазят дружеските си отношения с Атлетико. Мнозина се опасяват откъде ще дойде финансирането на сделката, но това не е пречка, тъй като евентуална продажба на Филипе Коутиньо моментално би смекчила този проблем.

Проблемът е друг и засега се прикрива от факта, че нападателят е световен шампион и е футболист от голям калибър. Но проблем има, а той прави преминаването на Антоан на "Камп Ноу" истинска авантюра за Барселона.

Какво представлява Гризман? Това е креативен нападател с водещ ляв крак, който в най-добрата си форма е в състояние да затвори позицията на “деветката", а също и пространството под него, а понякога да се премести на десния фланг. Не ви ли се струва, че описанието е силно познато? Вълшебникът играе почти по същия начин и поставянето на двама много сходни  играчи в един отбор (ако трябва да сме по-точни - в един състав) без да се намалява влиянието на играта и на единия, и на другия  е сериозна тактическа задача за Валверде, която на пръв поглед няма решение. В Атлетико Гризман действаше като  втори нападател в схема 4-4-2, намиращ се точно под Диего Коста, постоянно подпомаган от твърдата игра на полузащитниците и даже от бруталността на Коста. Валверде оперира с подобна система, но ролята "играе под Суарес" се поема от Меси. Нещо повече, дори в традиционната схема на каталунците 4-3-3 няма очевидна позиция за френския нападател.

Вярно е, че по време на кариерата си в Реал Сосиедад  Гризман по-често изпълняваше ролята на високоскоростно крило, но това бе преди и едно сегашно преместването на французина от центъра към фланга едва ли ще помогне на играча. По-скоро ще доведе до пропиляване на уменията, които правят Гризман наистина ефективен. Може би  левият крак да е по-подходящ за игра на десния фланг, откъдето може да се нахлува в наказателното поле и да се завършват  атаките с удари в далечния ъгъл, но отново тази роля принадлежи на Меси. Разбира се, има и друга възможност, последна - да бъде заменен  Суарес и така Антоан да стане новият "девети номер" на Барселона. Самият уругваец едва ли ще се обиди на това, след като малко преди старта на Копа Америка каза, че босовете на клуба трябва да помислят за замяната му, защото вече е на години. На пръв поглед не е зле, но и съвсем не е това, което Гризман е правил  през цялата си кариера. Французинът  постоянно е заобиколен от голям нападател с други функции, благодарение на което и се разкриваха силните страни на Антоан.

А парите? Казахме по-горе, че такива ще бъдат намерени чрез продажбата на един или двама футболисти. Но дали е разумно да се дават над 120 милиона за футболист, който скоро ще навърши 29 години и особено след не толкова добър сезон? Дали Гризман не премина своя пик? Тук не бива да пренебрегваме и заплатата.  18 милиона евро на година е огромна сума, особено за клуб като Барселона, който отдавна е пресякъл червената линия по отношение на раздутата ведомост за възнагражденията на играчите. Ясно е, че каталунците по всякакъв начин търсят футболист, който да замени Суарес, но за по-малко пари може да се купи по-млад играч, при това с нужните качества и характеристики. Като, например Лука Йович, който бе изтърван.

И когато говорим за пари, наистина не е ясно откъде Барселона ще намери пари за укрепване на защитата. Защото  това е ахилесовата пета на отбора и който не вярва, нека погледне мача с Ливърпул на "Анфийлд". Може би босовете ще продадат още един-двама, за да купят качествен защитник?

Не на последно място, никак не е ясно как съблекалнята на испанския шампион ще погледне на пристигането на Гризман. Подозренията са, че лидерите на каталунците са запазили дълбоко в себе си обида към Антоан, заради миналогодишния цирк от негова страна. Ако в това има поне малко истина, пристигането на французина на "Камп Ноу" се очертава изключително рисков ход от страна на Хосеп Бартомеу и помощниците му, които са на път да вкарат клуба в спиралата на неоправдани разходи и блокиране на пътя на по-млади футболисти.

Три дни. А може би хунтата в Барселона все пак ще се усмири и ще потърси друг вариант за харчене на предвидените 150 милиона.

  Сподели
991