Новият кумир. И той ще постави Барса на колене


Н. Гавазов

Новият кумир. И той ще постави Барса на колене

Азар можеше и да не напусне Челси, но...

През последните няколко години на Азар му бе  много трудно  в Челси. Някой казват, че Еден е един от онези футболисти, които се губят при Жозе Моуриньо. Други твърдят, че Азар е недоволен от Конте, заради което италианецът е бил уволнен. И всичко това идва на фона на огромните проблеми на Роман Абрамович с държавата Великобритания. Всичко стана толкова лошо, че за пръв път по време на ерата "Абрамович" руснакът  отказа да наеме VIP - ложа на "Стамфорд Бридж" и не посети нито един мач на Челси за последните 12 месеца.

Облаците се събраха, а обстановката заприлича на състояние пред торнадо от Средния Запад. Повече не се влагаха големи пари, не се купуваха топ играчи, а за последните седем години "сините" живееха със средствата, които печелят. И нито цент повече. Малко хора знаят, но "сините" са  един от малкото топ клубове в Европа, който през всичките  последни осем години завършват  сезона с печалба. Освен това Абрамович изостави  идеята за изграждане на нов стадион, който би трябвало да струва около един милиард евро.

Той обаче искаше още ...

Всичко това мълчаливо се наблюдаваше от Еден Азар. Може би най-талантливият играч на нашето време след Лионел Меси. Веднага след като Еден пристигна в Челси, той без свян запази званието най-добър играч във Висшата лига и стана едно от емблематичните лица на най-популярното първенство в света. В този случай обаче уникалността на белгиеца  е, че той не е арогантен и високомерен както повечето звезди, не позлати тоалетната си, не парадираше с благотворителността си, но най-важното е, че винаги играеше  за съотборниците си, често в ущърб на своята статистика, която е толкова важна за участие в борбата за "Златната топка“.

Но присъждането на званието най-добър играч на планетата не бе съдено да бъде получено от звездата на Челси. Деградирането на този приз в ерата "Меси - Роналдо" достигна наистина големи размери, но в много отношения основната причина бяха проблемите на лондонския клуб. От един от флагманите на европейския  футбол,  "сините" се превърнаха в отбор, който се бори само за да влезе в топ 4 на Висшата лига.

Заедно с идола от  детството...

Азар за първи път заговори за Реал Мадрид през 2017 г., когато отборът бе ръководен от Зинедин Зидан, чиито плакати в детската стая  бяха наблюдавани преди тренировките  от малкото момче от Белгия. Кой не би искал да направи нещо специално с идола си? Нещо повече, по онова време Мадрид започваше пътя си към трите поредни трофея в  Шампионска лига.

Слуховете за евентуално заминаване на Азар внезапно утихнаха  след изненадващата оставка на Зидан, но Еден не побърза да подпише нов договор с Челси, сякаш чувствайки, че нещо ще се случи.

И Зинедин се завърна!

Най-после...

Всичко стана ясно в края на сезона, макар че още в началото на април повечето специалисти предричаха немислимото. Азар не се поколеба да каже, че заминаването му е въпрос на време и само остава клубовете да се разберат помежду си. След финалната победа на Лига Европа, Еден се сбогува с феновете на "сините" и изчака официалното обявяване на трансфера. Без много шум, гръмки изказвания и помпозност. Напълно в своя скромен стил. Изтичането на информацията дойде от Барселона, където магазинът на Реал Мадрид започнаха да продават фланелките с най-легендарния номер на "бланкосите".

Тук няма как да не засегнем поведението на всички страни - на Мадрид, че не се поколеба да даде 100 милиона за играч, въпреки възможността да го получи безплатно, на Челси, за това, че успя да получи толкова пари за футболист с изтичащ договор и на самия Азар, който не започна да извива ръцете на тези, които го хранеха през последните седем години.

Защо този трансфер е най-значимият от времето на Роналдо?

Дори преходът на Неймар в посока Париж не успя да засенчи трансфера на Азар към Реал Мадрид.  От една страна ПСЖ си остава в миманса на европейската сцена, но най-вече всичко, което получи парижкият клуб е главоболие за 225 милиона евро.

Азар е тотална противоположност на Неймар  във всички аспекти - като се започне  с броя на травмите и се завърши с връзката с феновете, които не можеха да кажат нищо лошо за Еден дори  след публичните му декларации за любов към  Реал. И това не само заради статистиката на  белгийския магьосник (16 гола и 15 асистенции в 37 мача през миналия сезон във Висшата лига), но и заради общуването му с привържениците на "сините".

Защо всичко, което се случи, е добро за Челси?

Разбира се, когато един от най-добрите играчи на нашето време си тръгне, това е лошо за всеки клуб. Но когато получиш 100 милиона евро за футболист, на когото му остава една година от договора, това вече е добра сделка. В испанската преса се появиха мнения, че именно заради това е била толкова ниска цената на Тибо Куртоа през миналото лято. Трудно е да повярваме, че Челси и Реал са договаряли прехода на белгиеца още през миналото лято. По-вероятно е Зидан да е поискал от Флорентино Перес инвестиции (и Азар), а хитрият бос да е отказал. Факт е обаче, че директорът на лондончани  Марина Грановская успя да измъкне и 15 милиона бонуси.

Разбира се, основният проблем на "сините" е в това, че клубът няма как да похарчи тези пари през следващите два трансферни прозореца. Но нека погледнем позитивно - Франк Лампард ще трупа опит във Висшата лига, а шанс ще получат млади играчи, като например Калъм Хъдсън-Одой.

Интригата в Ла Лига се завръща...

Лионел Меси не е по-млад, а Барселона по никакъв начин не се подобри от дните на Хави и Иниеста, провеждайки  всеки следващ сезон с по-слаб състав. А и каталунците нямат много място за маневри, най-вече за грешно похарчените пари от трансфера на Неймар. На този фон Реал Мадрид през  следващата година ще се смята  за фаворит в  Ла Лига. И именно Азар е играчът, който ще допринесе за завръщането на шампионските амбиции в съзнанието на "бланкосите". Белгиецът  еднолично дърпаше Челси след себе си, но в Реал ще му помагат няколко топ съотборника.

Може би пък това е най-удачното време за пристигането на Еден в Мадрид - след напускането на Кристиано Роналдо и след една провалена кампания, което предполага, че следващата със сигурност  ще е по-добра.

Така или иначе "Сантяго Бернабеу" има своя нов кумир. И той ще преобърне ситуацията в Примера дивисион.

  Сподели
1005