Анонс на 2-ри кръг на Примера Дивисион


Н. Атанасов

Анонс на 2-ри кръг на Примера Дивисион

Хетафе – Ейбар
Стадион: "Колисеум Алфонсо Перес", Хетафе
Дата: 24.08.2018 г.
Час: 21:15
Съдия: Давид Медие

Когато през миналогодишния сезон тимът на Хетафе се завърна в елитната Ла Лига, мнозина бяха тези, които смятаха, че съставът от покрайнините на Мадрид ще изпадне обратно в Сегунда. Въпреки това, Хетафе не само затвори устите на критиците, като остана в Примера, но и бе много близо до това да си гарантира място в европейските клубни турнири. Кастилци завършиха на 8-мо място в крайното подреждане с актив от 55 точки след 15 успеха, 10 ремита и 13 загуби. Хетафе не впечатляваше с играта си, тъй като бе клубът с най-малко владение на топката, най-малко удари към противниковата врата и най-много нарушения през сезона, но въпреки това коефициентът на полезно действие на тима не бе никак нисък.

Новите в редиците на Хетафе са Неманя Максимович (Валенсия), Иван Алехо (Ейбар) и Антунеш (Динамо Киев). С отбора се раздели Буендия (Норич).

В първия кръг от сезона записа донякъде очаквана загуба като гост на Реал Мадрид с 0:2.

Ейбар постепенно се утвърди в елитната Ла Лига. Едва ли през лятото на 2014 г., когато баските спечелиха промоция в Примера, са били мнозина тези, които са очаквали, че клубът от едноименния град ще е сред най-силните в Испания четири години по-късно. През миналогодишната кампания Ейбар завърши на 9-та позиция с актив от 51 точки с 14 победи, 9 равенства и 15 загуби.

Новите на "Ипуруа“ са Алварес (Спортинг Хихон) и Ореяна (Валенсия), а напусналите са Алехо (Хетафе) и Капа (Атлетик Билбао).

Въпреки това преди седмица Ейбар допусна изненадващо поражение у дома с 1:2 при домакинството си на новака Уеска.

Прогноза: Хетафе – Ейбар 1:1


Леганес – Реал Сосиедад
Стадион: "Бутарке", Мадрид
Дата: 24.08.2018 г.
Час: 23:15
Съдия: Хосе Мунуера

Леганес започна третия си пореден сезон в Примера, което си е постижение в историята на клуба от покрайнините на столицата. В двата предходни пъти "лос пепинерос“ финишираха непосредствено над зоната на изпадащите, но през последната кампания Леганес поне не трепереше почти до края и приключи на цели 14 точки от първи от отборите под чертата, събирайки 43 пункта след 12 победи, 7 ремита и 19 поражения. В добавка трябва да се добави и обстоятелството, че тимът стигна до полуфиналите в турнира за Купата на Краля, като преди това бе елиминирал колоса Реал Мадрид.

Леганес има нов треньор в лицето на опитния Маурисио Пелегрино. Другите нови са Ролан (Депортиво Ла Коруня), Мехиас (Карабобо) и Гарсия (Олимпо). С тима се раздели Рико, който премина в редиците на английския Борнемут за 12 млн. евро, което е солидна сума за отбор от ранга на Леганес.

Преди по-малко от седмица "лос пепинерос" стартираха с поражение, падайки с 1:2 като гости на Атлетик Билбао след допуснат гол в добавеното време на срещата.

Допреди една година тимът на Реал Сосиедад бе във видим прогрес, но явно през миналия сезон баските явно бяха достигнали зенита си и представянето на "синьо-белите“ тръгна надолу. Реал завърши на 12-то място с актив от 49 точки след 14 успеха, 7 хикса и 17 поражения. Това доведе и до раздяла с Еусебио Сакристан, а начело на клуба от Сан Себастиан за новия сезон застава бившият треньор на Леганес – Асиер Гаритано, който има нелеката задача да върне обратно силните дни на "Аноета“.

Единственият нов е Мерино (Нюкасъл), а напусналите са звездата Одриосола (Реал Мадрид) и Бабич (Цървена звезда).

В първия кръг от кампанията баските започнаха с донякъде изненадващ успех с 2:1 като гости на амбициозния тим на Виляреал.

Прогноза: Леганес – Реал Сосиедад 1:2


Алавес – Бетис
Стадион: "Мендисороса", Витория
Дата: 25.08.2018 г.
Час: 19:15
Съдия: Пабло Гонсалес

Алавес вече е три поредни сезона в елитната Примера Дивисион. И през настоящата кампания целта пред баските ще е да запазят статута си сред най-добрите в Испания. След силния сезон 2016/17, когато "синьо-белите" завършиха на 9-то място и стигнаха до финал в турнира за Купата на Краля, миналогодишната кампания за състава от Витория бе много тежка. В един момент дори изглеждаше, че Алавес е сигурен пътник към долния ешелон, но след идването на Абелардо Фернандес нещата се промениха. Баските завършиха на 14-то място в крайното класиране и бяха тимът с най-малко равенства за кампанията – едва две. Успехите бяха 15, а пораженията – 21. Спечелените точки пък бяха общо 47.

Новите в Алавес са Гуйдети (Селта Виго) и Твумаси (ФК Астана), а с отбора се разделиха Сантос (Депортиво Ла Коруня) и Алексис (Ал Ахли).

В първия кръг от сезона баските очаквано стартираха с поражение, губейки с 0:3 като гост на шампиона Барселона.

Съставът на Бетис се превърна в може би най-приятната изненада по време на миналогодишния сезон. "Зелено-белите“ бяха един от най-силните отбори през втората част на кампанията, като именно добрите изяви класираха севилци директно за групите на Лига Европа, като това бе върхът в кариерата на наставника Кике Сетиен. Андалусци събраха 60 точки и финишираха на 6-та позиция след 18 победи, 6 хикса и 14 поражения.

Силните изяви на играчите на южняците не останаха незабелязани и през лятото водещи играчи подписаха с други клубове. Руис се присъедини към Наполи, Пецея премина във Фиорентина, Дурмиси парафира с Лацио, а Адан вече е част от Атлетико Мадрид.

Новите в Бетис са Каравлаьо (от Спортинг Лисабон) и Бараган (от Мидълзбро).

Въпреки добрите изяви отпреди година, "зелено-белите" започнаха с изненадваща домакинска загуба с 0:3 от Леванте.

Прогноза: Алавес – Бетис 1:1


Еспаньол – Валенсия
Стадион: "RCDE", Барселона
Дата: 26.08.2018 г.
Час: 19:15
Съдия: Карлос Дел Серо

Еспаньол записа пореден посредствен сезон, като този път "папагалчетата“ завършиха в долната половина на крайното подреждане. Каталунците финишираха 11-ти с актив от 49 пункта след 12 успеха, 13 ремита и 13 поражения.

Сериозен проблем в спортно-технически план ще се окаже раздяла с водещия нападател Жерард Морено, който парафира с Виляреал. Другият напуснал състава от Барселона е Наваро (Уотфорд). Новите в Еспаньол са Иглесиас (от Селта) и Дардер (от Олимпик Лион).

В първия кръг от тазгодишната кампания каталунците направиха 1:1 като гости на Селта.

Валенсия започна с реми – 1:1 у дома, срещу гранда Атлетико Мадрид в първия кръг от сезона. Двубоят на "Местая" предложи много атрактивен и класен футбол, като двата тима загатнаха, че и през настоящия сезон целите пред тях са високи.

Като цяло, допреди няколко години "прилепите“ имаха потенциала да са реална конкуренция за титлата в Испания на грандовете Реал Мадрид и Барселона. През миналогодишната кампания "лос че“ отново стартираха силно и дори дишаха във врата на лидера до декември месец, но през пролетта силите на валенсианци не издържаха и се видя, че реалността към днешна дата се свежда до максимум Топ 4. "Прилепите“ завършиха именно на 4-ата позиция с актив от 73 точки след 22 победи, 7 равенства и 9 загуби, и ще участват в Шампионската лига.

Новите в отбора са Кондогбия (Интер), Диахаби (Олимпик Лион), Пичини (Спортинг Лисабон) и Вас (Селта). С тима се разделиха Кансело (Ювентус), Максимович (Хетафе) и Ореяна (Ейбар).

Прогноза: Еспаньол – Валенсия 0:2


Севиля – Виляреал
Стадион: "Рамон Санчес Писхуан", Севиля
Дата: 26.08.2018 г.
Час: 21:15
Съдия: Алберто Ундиано

Отборът на Севиля оглави временното класиране след първия кръг от сезона в Примера, след като южняците записаха най-изразителния успех. "Рохибланкос" разбиха с 4:1 като гости новака Райо Валекано. През настоящата кампания целите пред тима ще са отново да се утвърди в Топ 4 в Ла Лига, тъй като Севиля бе много хаотичен през изминалия сезон. В хода на кампанията бяха уволнени двама треньори, като я довърши трети временен. В Примера отборът се движеше на приливи и отливи, като накрая това за малко можеше да му коства и мястото в европейските клубни турнири през настоящата кампания и сега минава през руслото на квалификациите за участие в груповата фаза на Лига Европа. "Рохибланкос“ завършиха на 7-мо място с актив от 58 точки след 17 победи, 4 ремита и 14 загуби.

Тимът стигна до финал в турнира за Купата на Краля, но там загуби от Барселона. Южняците можеха да се реваншират преди седмица, когато отново се изправиха срещу каталунците, само че в мача за Суперкупата, но севилци допуснаха пълен обрат за крайното 1:2, а в последната минута на двубоя хората на Пабло Мачин дори изпуснаха дузпа.

Новите в Севиля са Амаду (Лил), Ганьон (Рен), Вацлик (Базел), Меса (Суонси) и Гомес (Селта). С клуба се разделиха Н‘Зонзи (Рома), Ленгле (Барселона) и Писаро (Тигрес).

Виляреал се представя на високо ниво през последните години, като тимът дори игра на полуфинал преди няколко сезона в Лига Европа. И през настоящата кампания водещата цел пред "жълтата подводница“ ще е да завърши в Топ 4, за да играе в Шампионската лига. Валенсианци завършиха на 5-то място в крайното класиране с актив от 61 точки след 18 победи, 7 равенства и 13 загуби. Без съмнение Виляреал има потенциала да надгради и водещите отбори в Ла Лига го осъзнават това, въпреки че преди седмица "лос амарийос" стартираха с изненадващо поражение след 1:2 у дома от Реал Сосиедад.

Прогноза: Севиля – Виляреал 2:2


Леванте – Селта Виго
Стадион: "Сиудад де Валенсия", Валенсия
Дата: 27.08.2018 г.
Час: 21:15
Съдия: Алехандро Ернандес

През миналогодишната кампания тимът на Леванте постигна историческо постижение, след като стана единственият отбор, който успя да победи шампиона Барселона в похода му към 25-ата титла в Примера. "Прилепите“ сразиха "лос кулес“ в голов трилър за крайното 5:4, като по този начин не позволиха на катлалунците да завършат сезона без поражение. Иначе валенсианци финишираха на 15-то място в крайното подреждане с актив от 46 пункта след 11 победи, 13 ремита и 14 загуби, а това бе най-доброто класиране на Леванте в елита от сезон 2013/14.

И през настоящия сезон целта пред "прилепите“ ще е да не изпаднат от елитната дивизия. Новите в тима са Кабако (от Насионал) и Коке (Шалке 04).

Валенсианци стартираха силно кампанията, след като преди седмица сразиха с 3:0 като гости коравия тим на Бетис.

Селта мина през еуфорията от полуфинала в Лига Европа през сезон 2016/17, когато галисийци бяха много близо до това да поднесат сензация и да елиминират Манчестър Юнайтед, като през последния сезон "небесносините“ бяха върнати обратно в реалността, когато Селта завърши на 13-та позиция в крайното класиране с 49 точки след 13 победи, 10 ремита и 15 поражения.

В края на сезона начело на галисийци бе назначен нов аржентинец, в лицето на Антонио Мохамед, чийто най-голям успех е спечелването на Копа Судамерикана със състава на Индепендиенте.

Новите в тима са Араухо (от Сантос) и Йокуслу (от Трабзонспор). С клуба се разделиха Иглесиас (Еспаньол), Кастро (Атлетико Мадрид), Вас (Валенсия), Гомес (Севиля) и Гуйдети (Алавес).

В първия кръг от сезона Селта започна с домакинско 1:1 срещу Еспаньол.

Прогноза: Леванте – Селта Виго 2:1


Атлетик Билбао – Уеска
Стадион: "Сан Мамес", Билбао
Дата: 27.08.2018 г.
Час: 23:00
Съдия: Хавиер Алберола

Атлетик Билбао продължава да е най-етноцентричният клуб в Примера и все така да залага само на футболисти, израснали в Страната на баските. "Лъвовете“ записаха крайно разочароваща миналогодишна кампания и завършиха на незавидната за тях 16-та позиция с актив от 43 точки след 10 победи, 13 равенства и 15 загуби.

От "Сан Мамес“ уволниха наставника Хосе Сиганда и сега начело на баските е Едуардо Берисо. С него дойдоха и новите в клуба, в лицето на Берчиче (ПСЖ), Капа (Ейбар) и Ганя (Виторул), като последният е с широко тълкуване относно политиката на клуба за привличане на футболисти от баската автономна област.

Атлетик осъществи и най-скъпия трансфер на вратар във футбола, след като продаде Кепа на английския Челси за рекордните 80 млн. евро за страж.

"Лъвовете" започнаха и новия сезон с измъчен успех след 2:1 срещу Леганес и то след победен гол в добавеното време на срещата.

Възходът на Уеска започна преди няколко години, когато през 2015 г. клубът стигна до втория ешелон на испанския футбол – Сегунда Дивисион. През сезон 2016/17 клубът от провинция Арагон дори стигна до плеойфите за участие в Примера, но там бе елиминиран от Хетафе.

През миналогодишния сезон Уеска завърши на 2-ро място в крайното класиране с актив от 75 точки и си гарантира директна промоция за Ла Лига. Сега на предвождания от Лео Франко отбор му предстои жестока битка за оцеляване. Арагонци обаче показаха, че са готови за нея и в първия кръг от сезона стартираха с успех, с 2:1 като гости на Ейбар.

Прогноза: Атлетик Билбао – Уеска 1:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
839