Анонс на 1-ви кръг на Примера Дивисион


Н. Атанасов

Анонс на 1-ви кръг на Примера Дивисион

Жирона – Валядолид
Стадион: "Монтиливи", Жирона
Дата: 17.08.2018 г.
Час: 21:15
Съдия: Гийермо Куадра

Началото на сезон 2018/19 в испанката Примера Дивисион ще бъде поставено в автономната каталунска област, където местният Жирона посреща новака Валядолид.

В дебютната си историческа миналогодишна кампания Жирона остави много добри впечатления. Клубът от едноименния град завърши сезона на 10-то място, като черешката на тортата бе историческата победа над Реал Мадрид и то точно, когато в Каталуня се провеждаха избори за отделяне от Испания. "Червено-белите“ събраха 51 точки след 14 победи, 9 равенства и 15 поражения.

През лятото в тима бе извършена треньорска рокада и сега начело на Жирона е Еусебио Сакристан. Новите в тима са Муниеса (от Стоук Сити) и Мохика (от Райо Валекано).

След четири сезона в Сегунда Дивисон тимът на Валядолид успя да се завърне сред най-силните в Испания. "Лилаво-белите“ стигнаха до Ла Лига след изтощителна фаза на плейофи, където Валядолид бе повече от убедителен. На полуфиналите кастилци спечелиха и двата си мача срещу завършили пред тях Спортинг Хихон (3:1 и 2:1). Финалът срещу Нумансия пък бе решен още в първия мач, когато хората на Серхио Гонсалес победиха съперника с 3:0.

Кеко и Иви са новите в отбора, а Дейвид и Мата напуснаха.

Прогноза: Жирона – Валядолид 2:1


Бетис – Леванте
Стадион: "Бенито Виямарин", Севиля
Дата: 17.08.2018 г.
Час: 23:15
Съдия: Игнасио Иглесиас

Съставът на Бетис се превърна в може би най-приятната изненада по време на миналогодишния сезон. "Зелено-белите“ бяха един от най-силните отбори през втората част на кампанията, като именно добрите изяви класираха севилци директно за групите на Лига Европа, като това бе върхът в кариерата на наставника Кике Сетиен. Андалусци събраха 60 точки и финишираха на 6-та позиция след 18 победи, 6 хикса и 14 поражения.

Силните изяви на играчите на южняците не останаха незабелязани и през лятото водещи играчи подписаха с други клубове. Руис се присъедини към Наполи, Пецея премина във Фиорентина, Дурмиси парафира с Лацио, а Адан вече е част от Атлетико Мадрид.

Новите в Бетис са Каравлаьо (от Спортинг Лисабон) и Бараган (от Мидълзбро).

През миналогодишната кампания тимът на Леванте постигна историческо постижение, след като стана единственият отбор, който успя да победи шампиона Барселона в похода му към 25-ата титла в Примера. "Прилепите“ сразиха "лос кулес“ в голов трилър за крайното 5:4, като по този начин не позволиха на катлалунците да завършат сезона без поражение. Иначе валенсианци финишираха на 15-то място в крайното подреждане с актив от 46 пункта след 11 победи, 13 ремита и 14 загуби, а това бе най-доброто класиране на Леванте в елита от сезон 2013/14.

И през настоящия сезон целта пред "прилепите“ ще е да не изпаднат от елитната дивизия. Новите в тима са Кабако (от Насионал) и Коке (Шалке 04).

Прогноза: Бетис – Леванте 2:1

Селта Виго – Еспаньол
Стадион: "Балаидос", Виго
Дата: 18.08.2018 г.
Час: 19:15
Съдия: Сантяго Хайме

Селта мина през еуфорията от полуфинала в Лига Европа през сезон 2016/17, когато галисийци бяха много близо до това да поднесат сензация и да елиминират Манчестър Юнайтед, като през последния сезон "небесносините“ бяха върнати обратно в реалността, когато Селта завърши на 13-та позиция в крайното класиране с 49 точки след 13 победи, 10 ремита и 15 поражения.

В края на сезона начело на галисийци бе назначен нов аржентинец, в лицето на Антонио Мохамед, чийто най-голям успех е спечелването на Копа Судамерикана със състава на Индепендиенте.

Новите в тима са Араухо (от Сантос) и Йокуслу (от Трабзонспор). С клуба се разделиха Иглесиас (Еспаньол), Кастро (Атлетико Мадрид), Вас (Валенсия), Гомес (Севиля) и Гуйдети (Алавес).

Еспаньол записа нов посредствен сезон, като този път "папагалчетата“ завършиха в долната половина на крайното подреждане. Каталунците финишираха 11-ти с актив от 49 пункта след 12 успеха, 13 ремита и 13 поражения.

Сериозен проблем в спортно-технически план ще се окаже раздяла с водещия нападател Жерард Морено, който парафира с Виляреал. Другият напуснал състава от Барселона е Наваро (Уотфорд). Новите в Еспаньол са Иглесиас (от Селта) и Дардер (от Олимпик Лион).

Прогноза: Селта Виго – Еспаньол 1:0


Виляреал – Реал Сосиедад
Стадион: "Естадио де ла Серамика", Виляреал
Дата: 18.08.2018 г.
Час: 21:15
Съдия: Марио Мелеро

Виляреал се представя на високо ниво през последните години, като тимът дори игра на полуфинал преди няколко сезона в Лига Европа. И през настоящата кампания водещата цел пред "жълтата подводница“ ще е да завърши в Топ 4, за да играе в Шампионската лига. Валенсианци завършиха на 5-то място в крайното класиране с актив от 61 точки след 18 победи, 7 равенства и 13 загуби. Тимът стартира много слабо, но последва треньорска рокада и "лос амарийос“ се преобразиха, откакто Хавиер Кайеха застана начело на тима от източната част на Испания. Без съмнение Виляреал има потенциала да надгради и водещите отбори в Ла Лига го осъзнават това.

Новите в редиците на "жълтата подводница“ са Морено (Еспаньол), Екамби (Анже), Касерес (Велес Сарсфийлд), Мори (Евертън) и Лаюн (Порто). Единственият напуснал е Роди, който пое към столицата, за да се присъедини към Атлетико.

Допреди една година тимът на Реал Сосиедад бе във видим прогрес, но явно през миналия сезон баските явно бяха достигнали зенита си и представянето на "синьо-белите“ тръгна надолу. Реал завърши на 12-то място с актив от 49 точки след 14 успеха, 7 хикса и 17 поражения. Това доведе и до раздяла с Еусебио Сакристан, а начело на клуба от Сан Себастиан за новия сезон застава бившият треньор на Леганес – Асиер Гаритано, който има нелеката задача да върне обратно силните дни на "Аноета“.

Единственият нов е Мерино (Нюкасъл), а напусналите са звездата Одриосола (Реал Мадрид) и Бабич (Цървена звезда).

Прогноза: Виляреал – Реал Сосиедад 4:2


Ейбар – Уеска
Стадион: "Ипуруа", Ейбар
Дата: 19.08.2018 г.
Час: 19:15
Съдия: Едуардо Прието

Ейбар постепенно се утвърди в елитната Ла Лига. Едва ли през лятото на 2014 г., когато баските спечелиха промоция в Примера, са били мнозина тези, които са очаквали, че клубът от едноименния град ще е сред най-силните в Испания четири години по-късно. Впрочем, през сезон 2014/15 тимът бе изпаднал, но по чудо се върна служебно, заради финансовите проблеми на Елче. Впоследствие съставът започна да бележи прогрес на позициите си в крайното класиране и през миналогодишната кампания Ейбар завърши на 9-та позиция с актив от 51 точки с 14 победи, 9 равенства и 15 загуби.

Новите на "Ипуруа“ са Алварес (Спортинг Хихон) и Ореяна (Валенсия), а напусналите са Алехо (Хетафе) и Капа (Атлетик Билбао).

Възходът на Уеска започна преди няколко години, когато през 2015 г. клубът стигна до втория ешелон на испанския футбол – Сегунда Дивисион. През сезон 2016/17 клубът от провинция Арагон дори стигна до плеойфите за участие в Примера, но там бе елиминиран от Хетафе. През миналогодишния сезон Уеска завърши на 2-ро място в крайното класиране с актив от 75 точки и си гарантира директна промоция за Ла Лига. Сега на предвождания от Лео Франко отбор му предстои жестока битка за оцеляване.

Прогноза: Ейбар – Уеска 2:0


Райо Валекано – Севиля
Стадион: "Вайекас", Мадрид
Дата: 19.08.2018 г.
Час: 21:15
Съдия: Антонио Матеу

Отборът на Райо Валекано се завърна в елита на испанския футбол. През миналогодишната кампания "стършелите“ станаха за първи път в своята история шампиони в Сегунда, след като финишираха със 76 пункта, с точка повече от Уеска. Завръщането в Примера е плод на умелата селекция на спортния директор и бивш вратар на столичани – Давид Кобеньо.

Сега целта пред хората на Мичел ще е да запазят елитния си статут в края на сезона. Новите в тима са Какута (Хебей), Поцо (Алмерия) и Васкес (Атлетико Мадрид). Мохика пък напусна по посока Жирона.

Севиля записа хаотичен минал сезон. В хода на кампанията бяха уволнени двама треньори, като я довърши трети временен. В Примера отборът се движеше на приливи и отливи, като накрая това за малко можеше да му коства и мястото в европейските клубни турнири през настоящата кампания и сега минава през руслото на квалификациите за участие в груповата фаза на Лига Европа. "Рохибланкос“ завършиха на 7-мо място с актив от 58 точки след 17 победи, 4 ремита и 14 загуби.

Тимът стигна до финал в турнира за Купата на Краля, но там загуби от Барселона. Южняците можеха да се реваншират преди седмица, когато отново се изправиха срещу каталунците, само че в мача за Суперкупата, но севилци допуснаха пълен обрат за крайното 1:2, а в последната минута на двубоя хората на Пабло Мачин дори изпуснаха дузпа.

Новите в Севиля са Амаду (Лил), Ганьон (Рен), Вацлик (Базел), Меса (Суонси) и Гомес (Селта). С клуба се разделиха Н‘Зонзи (Рома), Ленгле (Барселона) и Писаро (Тигрес).

Прогноза: Райо Валекано – Севиля 2:3


Атлетик Билбао – Леганес
Стадион: "Сан Мамес", Билбао
Дата: 20.08.2018 г.
Час: 23:00
Съдия: Адриан Кордеро

Атлетик Билбао продължава да е най-етноцентричният клуб в Примера и все така да залага само на футболисти, израснали в Страната на баските. "Лъвовете“ записаха крайно разочароваща миналогодишна кампания и завършиха на незавидната за тях 16-та позиция с актив от 43 точки след 10 победи, 13 равенства и 15 загуби.

От "Сан Мамес“ уволниха наставника Хосе Сиганда и сега начело на баските е Едуардо Берисо. С него дойдоха и новите в клуба, в лицето на Берчиче (ПСЖ), Капа (Ейбар) и Ганя (Виторул), като последният е с широко тълкуване относно политиката на клуба за привличане на футболисти от баската автономна област. Румънецът е живял дълги години в Билбао и затова от ръководството тима решиха да се възползват от услугите му, и да не нарушат изцяло традицията си.

Атлетик осъществи и най-скъпия трансфер на вратар във футбола, след като продаде Кепа на английския Челси за рекордните 80 млн. евро за страж.

Леганес започва третия си пореден сезон в Примера, което си е постижение в историята на клуба от покрайнините на столицата. В двата предходни пъти "лос пепинерос“ финишираха непосредствено над зоната на изпадащите, но през последната кампания Леганес поне не трепереше почти до края и приключи на цели 14 точки от първи от отборите под чертата, събирайки 43 пункта след 12 победи, 7 ремита и 19 поражения. В добавка трябва да се добави и обстоятелството, че тимът стигна до полуфиналите в турнира за Купата на Краля, като преди това бе елиминирал колоса Реал Мадрид.

Леганес има нов треньор в лицето на опитния Маурисио Пелегрино. Другите нови са Ролан (Депортиво Ла Коруня), Мехиас (Карабобо) и Гарсия (Олимпо). С тима се раздели Рико, който премина в редиците на английския Борнемут за 12 млн. евро, което е солидна сума за отбор от ранга на Леганес.

Прогноза: Атлетик Билбао – Леганес 2:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
507