Пике: Никога не съм очаквал да спечеля толкова трофеи в Барса


Н. Гавазов

Пике: Никога не съм очаквал да спечеля толкова трофеи в Барса

Защитникът на Барселона Жерар Пике даде интервю за клубната телевизия, пред която разказа за времето, прекарано в първия отбор на каталунците. Напомняме, че бранителят дебютира за мъжкия тим "блаугранас" на 13 август 2008 година, след като по-рано същата година пристигна с трансфер от Манчестър Юнайтед. Оттогава Пике записа 276 мача за каталунците, в които вкара 23 гола. За този период Пике спечели с Барселона 7 титли на Примера дивисион, 6 Купи на Краля, 6 Суперкупи на Испания, три пъти Шампионска лига и два пъти Суперкупата на УЕФА. Той е световен клубен шампион за 2009, 2011 и 2015 година.

- Дебютира за Барселона на 13 август 2008 година. Помниш ли този мач?

- Да. Това бе нещо специално. Играхме срещу Копенхаген на "Камп Ноу" в рамките на Шампионска лига. Малко време бях на терена. Победихме. Срещата премина отлично, а аз напуснах стадиона, чувствайки се отлично.

- Как оценяваш времето, проведено в Барса?

- Оценявам го прекрасно. Никога не съм очаквал да спечеля толкова много трофеи, колкото завоювах. Не очаквах, че ще стана толкова важен играч, какъвто бях през всичките тези години. Чувствам някаква привилегия, наслаждавам се и продължавам да се наслаждавам на играта на Барса. Знам, че все някога ще дойде ден, когато ще ми се наложи да напусна. Но докато дойде този ден, аз ще се наслаждавам на всяка минута, проведена на терена.

- Любимите спомени с екипа на Барселона?

- Финалът в Шампионска лига в Берлин през 2015 година. Имахме няколко трудни месеца в началото, но завършихме с победи във всички турнири. Това бе нашият втори требъл, който означаваше, че тази група играчи направи това, което никой не можеше да очаква.

- Най-запомнящият се съотборник в Барса?

- Карлес Пуйол - това е най-запомнящият се съотборник за мен. Той ме посрещна като брат в първия ден, играхме на една позиция за Барса и в националния.  Ние добре с разбирахме помежду си. Независимо от това, че бяхме много различни, ние много добре се разбирахме.

- Какво ще кажеш в заключение?

- Играта за Барса изисква много футболисти. Конкуренцията винаги е жестока, тъй като тук играят най-добрите футболисти в света. Нужно е постоянно да се бориш за соята позиция.

  Сподели
667