Каква ще я свършат Моуриньо и Перес?


Н. Гавазов

Каква ще я свършат Моуриньо и Перес?

Миналото лято с привличането в Реал Мадрид на звездите Роналдо, Кака, Шави Алонсо, Бензема, Албиол и Арбелоа. беше поставено началото на новия „Ел Галактикос" и се заговори за т.нар. мегапроект „Перес", който се изразяваше в победа на всички фронтове. Знаем как катастрофално завърши той и въпреки похарчените над 250 милиона евро, Кралския клуб претърпя поражения навсякъде и дори на негов гръб световно неизвестният тим на Алкоркон си направи пиар. Най-големият трансферен удар на „бланкосите" обаче си остава раздялата със Снайдер и Робен, които според ръководството, не можеха да дадат нищо на клуба. В крайна сметка двамата холандци се завърнаха отново в Мадрид на финала в Шампионската лига и изживяха истински личен триумф - единият спечели дубъл със своя отбор, а другият малко по-късно и требъл, докато бившият им отбор го нямаше никъде в класациите. За това и Робен с право зададе въпроса, пристигайки на летището в испанската столица: „Не виждам никъде Реал". Това разбира се говори много лошо за визията в управлението на Белия балет, но не това е обект на нашият анализ. Futbol - TV сега иска да установи промени ли се с нещо трансферната политика на Кралския клуб и каква ще бъде тактиката на отбора през сезона.

Докато миналата година по това време ексцентричният президент на Реал Мадрид Флорентино Перес похарчи за два месеца толкова пари, колкото предшественика му Рамон Калдрон не успя да изразходва за две и половина години , това лято е повече от очевидно, че политиката е променена. Както е известно, вратарят Йежи Дудек поднови договора си с клуба за още една година, Анхел Ди Мария пристигна от Бенфика за 25 милиона евро, Педро Леон от Хетафе за 10 милиона евро и Серхио Каналес от Сантандер за малко под 5 милиона. И дотук. Наистина, нещо нечувано на фона на миналогодишната ванкхалия на трансферния пазар. Отделно от това, нито един от полевите играчи не е утвърдено или световно име, и са изключително млади. Ди Мария не се представи силно на Мондиал 2010, Педро дори не бе поканен в националния отбор, докато Каналес е все още е един тийнейджър.

С една дума - триото е от млади и перспективни футболисти. Това обаче е точния момент! Този път си мисля, че Белият балет успя да стреля право в целта. Те ще заемат мястото си сред имена като Игуаин, Гарай, Гранеро, Марсело и Бензема - все играчи, които са под или на 23 години. Междувременно, Серхио Рамос, Гаго, Диара, Албиол и Кристиано Роналдо са на 24 и 25 години - не толкова „възрастни". Отделно от това, ветераните Гути и Раул напуснаха Кралския клуб - единият в неделя, а другият в понеделник. И спокойно можем да твърдим, че леко и неусетно Реал Мадрид изгражда своето бъдеще около младите играчи. А те наистина са потенциалните звезди на бъдещето и ако останат на „Бернабеу" и се развият, неминуемо ще пожънат успехи и донесат слава на своя отбор.

Може би това, че бяха привлечени само млади и не толкова известни играчи става случайно и произтича от факта, че на трансферния пазар вече не се намират мега звезди. Давид Вия замина за Барселона седмица преди Мондиала, Фернандо Торес няма да заиграе никога за „бланкосите", както и Фабрегас, а Джерард и Лампард е малко вероятно да напуснат Англия. За Робен и Снайдер няма смисъл да говорим, а Йозил колкото и да им се иска на Marca и AS да го видят в испанската столица, това няма да как да стане. Една възможност е Майкон, но все по-малко вероятна, а другата - Неманя Видич вече отпадна окончателно. Кой да дойде? И какво ли е било в главата на Флорентино Перес, когато не може да вземе нещо голямо, с което да си осигури името по вестниците за поне месец - два напред?

Когато предишният наставник на „бланкосите" Мануел Пелегрини бе уволнен след безплодната си кампания, Перес се оправда, че неговият проект не е за година две, а има дългосрочна визия и се нуждае от нов „овчар". Дали още тогава не е взел своето решение кой ще замени чилийския специалист на горещия стол или още по-рано, когато галактическият му отбор бе насметен от конкурента Барселона насред Мадрид и загуби титлата, или при загубата от Лион? Няма значение - което си изберете, защото катастрофите не бяха една или две през сезона. Истината е, че мегаломанът Флорентино няма да бъде себе си, ако не направи нещо с което да обърне вниманието на хората към своята особа. И така, идването на Специалния на „Сантяго Бернабеу" стана факт, а какви са истинските причини - остава само да гадаем, след като устатият специалист веднага заяви, че не идва за трофеи, защото си има достатъчно.

Не може да има никакво съмнение обаче, че португалския специалист, който за осем години треньорска кариера спечели 16 приза, може да извлича максимума от всяка една ситуация. Със сигурност Жозе Моуриньо ще изгради отбор, който ще бъде смесица от опитни играчи и млади такива, но по важното е, че успява да ги променя според собствените си виждания и тактически постройки за всеки един двубой и ситуация.

Най-вероятно, схемата, която ще използва ще бъде игра с две крила, един дефанзивен халф, един атакуващ халф в средата на терена, един чист нападател и зад него още един, който да го подсигурява. Възможно е да използва и система 4-4-2 в която да включи Бензема и Игуаин, вместо единия да търка пейката. Дори използваната в Интер схема 4-2-3-1 не е за изключване и може да донесе ползи на отбора. Игра с петима полузащитници на пръв поглед означава защитни действия, но с Кака, Роналдо и Ди Мария в състава си, и ако зад тях застанат Диара и Алонсо, със сигурност ще се мисли повече за атака, отколкото за защита.

Всичко може да направи Моуриньо и да използва всякакви варианти, но едно е сигурно. Той знае какво прави. Да му мисли Гуардиола. А за нас остава да очакваме с нетърпение какво ще се случи в Примера, въпреки, че там отдавна борбата минава по схемата 2+18.

 

  Сподели
231