Перес се е надявал, че ще постави Федерацията на колене


Н. Гавазов

Перес се е надявал, че ще постави Федерацията на колене

Реал Мадрид се е надявал, че ще постави Футболната федерация на Испания пред свършен факт, обявявайки за договореност с Хулиен Лопетеги два дни преди старта на Мондиал 2018. Това твърди журналистът Фуера де Хуего. Както е известно, във вторник Кралския клуб излезе с изявление, че наставникът на националния отбор на Испания ще бъде следващият старши-треньор на "бланкосите", след като Зинедин Зидан напусна клуба на 31 май.

Няколко часа след съобщението на мадридчани последва изявление на Федерацията на Испания, че прекратява взаимоотношенията си с 51-годишния специалист. Във Федерацията останаха недоволни, че Хулиен е водил преговори без да ги уведоми и само месец, след като подписа новия договор. Чиновниците смятат това за нелоялност. Също така управниците са на мнение, че бъдещите ангажименти на Лопетеги ще му попречат в работата с националния отбор и взаимоотношенията с играчите на Барселона.

Промадридският Marca веднага излезе с обширен материал, в който се разказваше как изпълнителният директор на Реал Мадрид Хосе Анхел Санчес е влязъл в контакт с агент Карлос Бусеро, представляващ интересите на Лопетеги. Лансираше се идеята, че шестима играча на Кралския клуб в националния отбор на Испания са знаели за новия наставник, но Хулиен и Реал Мадрид са решили да обявят новината, след като още един футболист е научил за назначаването на Лопетеги. Именно страхът да не се разпространи информацията е била принудила страните да разкрият намеренията си.

Де Хуего обаче твърди, че в действителност само един футболист на Реал Мадрид е участвал и е знаел за процеса по привличането на бившия национален селекционер и това е Серхио Рамос. Капитанът е дал положителни отзиви за работата си с Лопетеги, което е накарало клубните управници да се разбързат и на 6 юни да осъществят първия си контакт с Хулиен. Нито един друг футболист не е бил запознат със случващото се, освен Рамос. След като специалистът и Реал Мадрид са се договорили, от клуба са уведомили Федерацията за случващото се. Впрочем, Перес от самото начало не е имал намерение да крие за договорката, надявайки се, че няколко дни преди старта на Мондиал 2018 ще постави ръководителите на испанския футбол на колене и Лопетеги ще бъде оставен да работи. На "Сантяго Бернабеу" са разчитали и на известен пиар с ранното обявяване на новината и никак не са предполагали, че ще се стигне до уволнение на 51-годишния специалист, ако обявят за уговорката с Лопетеги.

Президентът на Федерацията Луис Рубиалес, който от самото начало е бил несъгласен с действията на Реал, по предварителен план се е надявал, че напускането на Хулиен ще бъде запазено в тайна от всички страни в името на доброто представяне на националния отбор на Мондиал 2018. Функционерът е бил готов на компромис и е разчитал на етично отношение от страна на Кралския клуб. Действията на Реал обаче са променили цялостната картина и в крайна сметка Рубиалес е предприел този ход, преценявайки опасността от разкол в националния отбор, след като бъдещият треньор на мадридчани ще реди състава в тима, в който има и играчи на Барселона. Не по-малка тежест при вземането на решението е имало и това, че от всички футболисти в националния отбор единствен Рамос се е застъпил за Лопетеги.

  Сподели
594