Катарзис или време да бъде забравен един провал


Н. Гавазов

Катарзис или време да бъде забравен един провал

"Днешният плач ще се превърне в утрешна радост. Всичко преминава и животът продължава. Недопустимо е да загубим желание да живеем и да играем футбол. Независимо от резултатите, ние никога не трябва да падаме духом", написа Неймар в своя акаунт в Twitter след мача с Ювентус в Шампионска лига.

Няма как да знаем, дали бразилецът не вкарва своите фенове и привържениците на Барселона в емоционален латиноамерикански сериал, с който се опитва да намали критиките от отпадането на отбора от четвъртфиналите на Шампионска лига. Но спокойно можем да твърдим, че случилото се на "Камп Ноу" в началото на седмица не е апокалипсис за каталунския колектив.

Напротив. Ако утре вечер Барселона не спечели на "Сантяго Бернабеу", поражението от Ювентус ще бъде най-хубавото нещо за Меси и компания от началото на календарната година.

"Блаугранас" от няколко месеца се тресе. Защитниците станаха нарицателни със своите грешки, Луис Енрике допуска тактически провали, геният на Меси се загуби някъде, отборът спокойно губи срещу съперници като Малага и Депортиво, а на "Камп Ноу" пристига Реал Сосиедад, който вкарва два гола, въпреки че средно бележи по 1.5 на мач.

В един момент обаче идват двубои като този с ПСЖ, в които късметът и поредната съдийска помощ правят резултата, а хвалебствените дитирамби замъглят съзнанието за собствената уязвимост.

Но идват и срещи като с Ювентус, в които съперникът е много силен ментално, не се страхува да загуби и гледа с пренебрежение на каталунската атакуваща мощ. Обратно, Барселона показа страх. Голям страх да не загуби и да не отпадне. Защото този отбор е свикнал да бъде на върха, да печели трофеи и мисълта, че нещата няма да се получат сковава - как иначе да си обясним некадърно изпълнените наказателни удари и пропуските пред чуждата врата.

В крайна сметка се случи нещо съвсем нормално, а също така и много полезно за Барселона.

Някой ще си зададе въпроса, защо повторение на случката с ПСЖ щеше да е вредно за каталунците? Отговорите са два.

Барселона се измори психически. След обрата срещу парижани дойде поражението от невзрачния Депортиво. Слабакът просто не успя да мотивира каталунците и така се стигна до изненадващата загуба. След фиаското обаче Барса вкара 11 гола в три победни мача, преминавайки в обичайния си убийствен режим. Можем да бъдем сигурни, че утре вечер каталунците ще се завърнат към този режим и ще излязат пределно мотивирани на "Сантяго Бернабеу", но най-вече напълно спокойни срещу отбор, чийто мач в Шампионска лига се получи по-скандален от двубоя на Барса с ПСЖ.

Сега напрежението е върху Реал. Само помислете, кой отбор ще е по-спокоен утре вечер - Барса, която вече премина през своя ужас на отпадането или мадридчани, които рискуват да не спечелят нищо през този сезон. И са в плен на своя си ужас.


Вторият отговор на нашия въпрос е свързан с новия треньор. Обикновено, когато пристига нов наставник в Барселона, натискът върху него е огромен. Сега обаче не е така. Новият специалист ще поеме каталунците от поза "на колене", вместо да се опитва да задържи или надскочи летвата. Това е много по-лесно, защото нещата вече са лоши. И е трудно да повярваме, че ще се влошат, но дори да се случи, в никакъв случай няма да говорим за катастрофа.

Освен това, обявявайки за своята оставка, Луис Енрике сне напрежението от себе си, но това не сне напрежението около отбора. Защото в него има играчи за махане след лошата трансферна политика през последните две години. Приемникът на Енрике има всички основания спокойно да се избави от тях, чувствайки подкрепата на босове и фенове, при това без да изпитва каквито и да е угризения.


Утре вечер Барселона излиза в решителен мач за защита на титлата в Испания. Срещу своя исторически съперник, при това на неговия терен. Едва ли ще се намери по-добро време да бъде забравен провалът срещу Ювентус. Но това може да стане само при положение, че са взети поуки от срещата с "бианконерите". И тогава да се окаже, че мачът от сряда е бил само една репетиция за истинския спектакъл, който ще възроди интригата за титлата.

 

  Сподели
297