Барселона: Спокойно, на 22 май сме отново тук!


.

Барселона: Спокойно, на 22 май сме отново тук!

Крепостта на „Бернабеу" най-после е взривена. Преди срещата с Барселона, Реал Мадрид имаше 15 победи в 15 мача и 45 точки. Но един гол на Меси и един гол на Педро сложи край на серията от победи, много е вероятно и край на шансовете за спечелване на Лигата от „белите". След миналогодишното 2:6 на същия този стадион, сегашното 0:2 показва само едно: Барселона продължава да налага господството си в Испания, а Реал ще почака по-добри времена.

Реалността намери своето отражение в съботното Ел Класико, където Гуардиола и компания даде урок на Пелегрини и хората му за това как се играе една голяма игра. Нещо, което от Кралския клуб не го направиха през настоящия сезон.

Въпреки, че през седмицата прекалено много се преекспонира дуелът Роналдо - Меси, истината е, че като индивидуалност футболистът на Барселона блестеше повече. Отделно, аржентинецът имаше подкрепата на своите, особено на такъв изпълнител като Шави, за когото каквото и да кажем ще бъде малко, но с действията си каталунците се справиха с един войнствен Реал Мадрид, превърнаха намеренията си в победа и максимализираха шансовете си за титлата.... Роналдо беше сам, защото тези които трябваше да му подават бяха обезличени и неутрализирани.

Най-доброто отразяване на ситуацията в Реал Мадрид говори, че след похарчените 300 милиона миналото лято, Гути и Раул се оказват най-доброто оръжие на Пелегрини за обръщане на резултата. Ако разделим тази колосална сума на важните за сезона срещи се получава, че 100 милиона срещу Алкоркон не стигнаха, 100 милиона срещу Лион бяха малко и 100 милиона сега срещу Барса ... Още 300 милиона ли трябва да бъдат похарчени за да се направи нещо значимо?

И накрая: Пелегрини реагира късно. Защото Гуардопла изненада всички с пускането на Алвеш в полузащитата, а Пуйол се изтегли на десния фланг на защитата където подпомагаше Шави, който от своя страна пазеше гърба на Меси. Гути влезе в 57 минута, а Раул чак в 69-та. Късно, много късно. Така Барселона възстанови контрола си в Лигата и изглежда, че най-вероятно няма да го остави до края. Единствено отвличане на вниманието с европейската кампания може да попречи на екипа на Пеп да повтори титлата от миналата година.

В събота вечер „Бернабеу" бе утихнал, а пет минути преди края на дербито празните места се увеличаваха с геометрична прогресия. След това си тръгнаха и феновете на Барселона. С обещанието да се завърнат отново тук на 22 май.... Когато е финалът на Шампионската лига.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
275