Борусия - Байерн: Проклятието ще падне


Н. Гавазов

Борусия - Байерн: Проклятието ще падне

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен
Стадион: "Сигнал Идуна Парк", Дортмунд
Дата: 14.08.2016г.
Час: 21:30
Съдия: Тобиас Велц

Днес ще бъде открит немският футболен сезон с традиционния мач за Суперкупата на Германия, в който се срещат шампионът и носителят на Купата на страната. Байерн Мюнхен срещу Борусия Дортмунд. Има ли по-добър двубой, с който да бъде поставено началото на немския сезон?

Независимо, че Байерн Мюнхен е най-титулуваният немски клуб, лидер по количество спечелени Суперкупи е Борусия - 5 победи за дортмундчани срещу 4 успеха на баварците. А интригата става още по-голяма, отчитайки факта, че за последните три години мюнхенци неизменно губеха мача за този трофей и то точно от "жълто-черните". Колкото и да е чудно, Пеп Гуардиола така и не успя да спечели Суперкупата на Германия. Ще успее ли това да направи Карло Анчелоти, който пое тима през това лято и проведе с него едва няколко седмици.

Напълно е възможно. Байерн е фаворит във всеки един мач, освен това италианският специалист е специалист в съревнованията за купите и умее да печели купи. В същото време Анчелоти може да се сблъска с проблеми в първите си моменти с Байерн. Дон Карло предпочита много по-различен футбол от Гуардиола, чиято цел е тотално доминиране на терена и безпределен контрол върху топката. А всеки знае, че при преустройство на модела на игра могат да възникнат съществени проблеми. С цел подсилване на отбраната Анчелоти привлече Матс Хумелс, както винаги - от Борусия Дортмунд, а в центъра на терена бе закупен израстващата звезда Ренату Санчес. Португалецът има данните, но няма опита на голям футболист и освен това има нужда от повече време, за да се впише в колектива и да заиграе на пълна мощност.

Борусия плодотворно работи на трансферния пазар, закупувайки немалко футболисти. Вече говорихме за невероятната способност на клуба от "Сигнал Идуна Парк" да възкръсва след всяка раздяла с водещите си футболисти, но пак ще повторим, че Томас Тухел има способностите да построи от новите и старите момчета боеспособен колектив, който да е в състояние да спре мюнхенската машина и да отнеме титлата в Бундеслигата. В същото време и тук, подобно на днешния съперник, нещата не са напълно в ред и всичко ще се доизглажда в хода на сезона.

Освен игровите проблеми, днешните съперници изпитват и сериозни кадрови неуредици. Домакините не могат да разчитат на Ройс, Суботич и Дурм, а за Байерн няма да играят Робен, Коща, Санчес, Боатенг и Бадщубер.

Отчитайки всички "за" и "против", победител в днешния мач трябва да бъде Байерн. Мюнхенци проведоха пълноценни сборове в Америка, където играха без контузените си играчи. Освен това една от задачата пред Анчелоти е да спечели този трофей, докато Тухел намекна за важността да построи боеспособен колектив, който в бъдеще да побеждава мюнхенци, което предполага, че днешната среща се разглежда повече като тренировка с повишена отговорност. Борусия няма да се даде без бой на своя съперник пред собствена публика, но всичко показва, че на този етап домакините съществено отстъпват на съперника си, което предполага, че проклятието от последните години най-после ще падне.

Прогноза: Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 0:2

 

Последни 5 изиграни срещи:

Борусия Дортмунд:

16 юли Мюнхен 1860 - Борусия Дортмунд 1:0 (Приятелска среща)
22 юли Манчестър Юнайтед - Борусия Дортмунд 1:4 (Приятелска среща)
28 юли Борусия Дортмунд - Манчестър Сити 1:1 - 5:6 след дузпи (Приятелска среща)
05 август Борусия Дортмунд - Съндърланд 1:1 (Приятелска среща)
09 август Борусия Дортмунд - Атлетик Билбао 0:1 (Приятелска среща)

Байерн Мюнхен:

20 юли Байерн Мюнхен - Манчестър Сити 1:0 (Приятелска среща)
23 юли Ландшут - Байерн Мюнхен 0:3 (Приятелска среща)
28 юли Байерн Мюнхен - Милан 3:3 - 3:5 след дузпи (Приятелска среща)
31 юли Интер - Байерн Мюнхен 1:4 (Приятелска среща)
04 август Байерн Мюнхен - Реал Мадрид 0:1 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен

112 срещи
29 победи за Борусия Дортмунд
33 равенства
50 победи за Байерн Мюнхен
Голова Разлика: 203:140 за Байерн Мюнхен

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
206