Борусия с трети пореден опит да спечели Купата на Германия


Н. Атанасов

Борусия с трети пореден опит да спечели Купата на Германия

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд
Стадион: "Олимпиящадион", Берлин
Дата: 21.05.2016г.
Час: 21:00
Съдия: Марко Фритц

Напълно очаквано двата най-добри отбора в Германия ще спорят в решителния мач за Купата на страната. Двубоят се явява своеобразното прощално изпращане на треньора на Байерн Мюнхен Пеп Гуардиола, който от следващия сезон ще води английския Манчестър Сити и на капитана на Борусия Дортмунд Матс Хумелс, който пък стана поредният футболист на "жълто-черните", който преминава в редиците именно на Байерн Мюнхен след Марио Гьотце и Роберт Левандовски.

Не е изненада, че Байерн Мюнхен е тимът, който има най-много национални купи. Баврците могат да се похвалят със 17 отличия, като последният спечелен трофей бе през сезон 2013/14, когато на финала бе надигран именно Борусия Дортмунд с 2:0 след продължения. Мюнхенци са загубили само три от своите финали, но най-изразителното им поражение пък е от "жълто-черните" през сезон 2011/12 с 5:2. Байерн не срещна особени затруднения по пътя си към Берлин. Баварците елиминираха полуаматьорския Нотинген (3:1), последва отстраняването на миналогодишния носител на трофея Волфсбург (3:1), елитния Дармщат (1:0), послед дойде ред и на Бохум (3:0), а на полуфиналите бе сломен Вердер Бремен (2:0). В лазарета на Байерн са Робен, Хави Мартинес и Бадщубер, а до последно под въпрос са Чаби Алонсо и Боатенг.

Борусия Дортмунд излиза в своя най-важен мач за сезона. "Жълто-черните" не успяха да се преборят с Байерн за титлата в Бундеслигата, завършвайки на 2-ро място, като сега възпитаниците на Томас Тухел ще направят опит да спечелят националната купа от своя трети пореден опит и в първия сезон на младият специалист начело на тима от Рурската област. "Жълто-черните" достигаха в последните две издания до мача за трофея, но тогава, водени от своя бивш наставник Юрген Клоп, футболистите на Дортмунд загубиха първо от Байерн Мюнхен с 2:0 след продължения, а през миналогодишната кампания вестфалци елиминираха баварците на полуфиналите след дузпи, но пък сведоха глави пред Волфсбург, падайки с 3:1 в мача за отличието. Борусия Дортмунд може да се похвали с 3 национални купи в своята витрина, като "жълто-черните" са губили четири финала и със сигурност ще направят всичко възможно да не станат пет, като три от тях ще са поредни.

Борусия също не срещна кой знае какви препятствие към финала. Тимът изигра само един мач пред собствена публика. Първо бе отстранен Кемнитцер (2:0), след това дойде домакинският успех с разгромното 7:1 над Падерборн, а впоследствие и победите над Аугсбург (2:0), Щутгарт (3:1) и Херта Берлин (3:0). Гюндоган и Суботич няма да могат да помогнат на своите съотборници, тъй като са контузени.

Със сигурност предстои много оспорван двубой между двата безспорно най-големи отбора в Германия. Историята е на страната на хегемона Байерн, но страстта на Борусия също може да се окаже фактор. Не е изключена и възможността 90-те минути да не стигнат на баварци и вестфалци да решат спора помежду им.

Прогноза: Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 1:1

Последни 5 изиграни срещи:

Байерн Мюнхен:

27 април Атлетико Мадрид - Байерн Мюнхен 1:0 (Шампионска лига)
30 април Байерн Мюнхен - Борусия М'гладбах 1:1 (Бундеслига)
03 май Байерн Мюнхен - Атлетико Мадрид 2:1 (Шампионска лига)
07 май Инголщад - Байерн Мюнхен 1:2 (Бундеслига)
14 май Байерн Мюнхен - Хановер 96 3:1 (Бундеслига)

Борусия Дортмунд:

20 април Херта - Борусия Дортмунд 0:3 (Купа на Германия)
23 април Щутгарт - Борусия Дортмунд 0:3 (Бундеслига)
30 април Борусия Дортмунд - Волфсбург 5:1 (Бундеслига)
07 май Айнтрахт - Борусия Дортмунд 1:0 (Бундеслига)
14 май Борусия Дортмунд - Кьолн 2:2 (Бундеслига)

Досегашни срещи:

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд

111 срещи
50 победи за Байерн Мюнхен
32 равенства
29 победи за Борусия Дортмунд
Голова Разлика: 203:140 за Байерн Мюнхен

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
284