Анри разкри тайната тактика на Пеп Гуардиола


И. Ангелов

Анри разкри тайната тактика на Пеп Гуардиола

Бившият нападател на Арсенал и Барселона, Тиери Анри, разкри причината да бъде поставян на лявото крило в Барса поради философията на Пеп Гуардиола. Легендарното острие обясни тактическите указания на треньора, зад които се крият толкова успехи с каталунците. Всичко бе изразено пред Sky Sports:

"Колко пъти видяхте човек да се връща в дълбочина да иска топката? Не и в Барселона. Стоиш си на позицията, вярваш в съотборника докато е с топката и чакаш. Вижте къде съм тук (до тъча). Тази позиция позволяваше на Иниеста да получи топката в средата, защото аз помагам на бека. 

Свободата в последната третина можеше да се използва. Започваш в предни позиции на фланга, но след това можеш да правиш каквото поискаш.

Гуардиола вярваше във философията на трите П-та (Three P's - play, possession, position) - игра, владение и позициониране. Най-важното беше позицията. Трябваше да си стоиш на мястото и да вярваш на отбора докато топката дойде при теб.

В тренировките това го разбирахме най-вече от Шави и Иниеста. Те слагаха конуси до края на терена и хората от фланговете не трябваше да ги преминават. Тези от дясно си стояха от дясно, а от ляво, от ляво. Не беше позволено да преминаваш в грешната половина. Но на върха хората имахме свобода."

Анри си припомни и за последствията когато не се подчинил на Гуардиола:

"Той имаше план. Ако ти не правиш това, което той иска, тогава си в опасност. Веднъж преминах от дясно и исках да играя с Меси, и го чух да недоволства заради това. Аз не обърнах внимание. Вкарах гол срещу Спортинг тогава за 1:0, а той ме замени на почивката. Както Ван Гаал, Гуардиола има план, който трябва да се изпълни.

  Сподели
86