Дайк: Корупцията във ФИФА продължава 40 години


Н. Гавазов

Дайк: Корупцията във ФИФА продължава 40 години

Главата на Футболната асоциация на Англия Грег Дайк сподели мнение за ситуацията във ФИФА. Ръководителят на футбола говори пред британския парламент, който трябва да реши, дали Бюрото за борба с измами във Великобритания да започне разследване на всички въпроси, отнасящи се до корупция във ФИФА.

За корупцията във ФИФА

ФИФА е корумпирана от около 40 години. Мисля, че хората, които сега изпитват трудности, смятат това за нормално. Трудно е изцяло да бъде изкоренена корупцията във футбола, но във ФИФА това може да стане до приемливо ниво.

Мисля, че много значителни суми пари не са отчетени във ФИФА. Първо, бих проверил офисите, за да разбера къде отиват и как пристигат парите. Как може да се обясни прехвърлянето на 5 милиона евро на Футболната асоциация на Ирландия за играта с ръка на Тиери Анри?

Чудесна идея е, ако се разруши всичко и да се построи нещо ново. В продължение на много години президентът на ФИФА бе всемогъщ. Това не е в интересите на футбола.

Блатер раздава странни интервюта. Всички те са адресирани към Платини. Нищо не ме изненадва в неговите приказки.

От наша гледна точка Платини ще е много по-добър президент на ФИФА, отколкото Блатер с неговата интензивна неприязън към Футболната асоциация и особено към английските средства за масова информация.

За шейх Салман

Ние задължително ще попитаме шейх Салман защо правозащитници от Бахрейн искат от ФИФА да не му позволи да участва в изборите за президент на организацията.


За искането на спонсорите на ФИФА за оставка на Блатер

Мисля, че телевизионните компании BBC и ITV могат да направят същото. В момента всички големи спонсори готвят оттеглянето си от договорите с ФИФА. BBC и ITV трябва да направят същото и ясно да заявят, че повече няма да се примиряват с корупцията в тази организация.

За заявката на Катар за Мондиал 2022

Напълно ясно е, че има проблем с безопасността в Катар и това бе известно от самото начало, но тези, които гласуваха за тях изобщо не я взеха под внимание. Ако разследването покаже, че има елементи на корупция във връзка с тази заявка, трябва цялата процедура да започне от самото начало. Разговаряхме с Платини и той е на мнение, че трябват нови избори за домакин на Мондиал 2022.

 

  Сподели
141