Фьолер: Бундслигата ще продължи да губи играчи в посока Англия


Н. Гавазов

Фьолер: Бундслигата ще продължи да губи играчи в посока Англия

Изданието "7 дни спорт" публикува в днешния си брой превод на обширно интервю със спортния директор на Байер Леверкузен Руди Фьолер, в което той коментира отношенията на клуба му с Байерн Мюнхен покрай трансфера на Артуро Видал, а също така сподели мнение за нарастващата икономическа мощ на Висшата лига.

- Хер Фьолер, разпитваха ли ви от Байерн за бившия ви играч Артуро Видал?

- Стига де! Всички познават играч като Видал, няма какво да го проучват. Той се разви прекрасно и стана футболист от световна класа.

- Заради него в последните дни имаше някои реплики между Байер и Байерн...

- Нищо сериозно не е имало. Михаел Решке ми се обади. Като цяло имаме добри отношения с Байерн. Но понякога има неща, които подлежат на изясняване, особено когато Байер е представян в лоша светлина.

- По-добър вариант ли е Видал от Швайнщайгер?

- Двамата са топиграчи по своя си начин, но не могат да бъдат сравнявани. Иначе идеята Артуро да бъде взет след напускането на Швайни е напълно разбираема.

- Вашият отбор вече похарчи 20 млн. евро за трансфери това лято. Може ли и вие да направите сделка за 35 млн.?

- Въпреки че в последните години укрепнахме икономически покрай приходите от трансфери и от Шампионската лига, такива сделки няма, а и няма да правим. А и освен трансферната сума трябва да се плаща и заплата.

- Да се върнем към Швайнщайгер. Трябва ли да се притесняваме, че и други класни играчи от Бундеслигата ще поемат към Англия?

- На трансфера на Швайни в Юнайтед трябва да се гледа отделно от новия договор за тв права, който бе подписан от Висшата лига. Специално за него е нещо прекрасно да отиде в Юнайтед. Като цяло смятам, че и в бъдеще ще загубим още някой друг играч по посока Англия. Там просто има повече пари в обръщение, ще има напуснали, от които ще ни боли.

- Колко голяма в действителност е опасността от икономическата сила на Висшата лига?

- Това нещо може да засегне всеки клуб в Бундеслигата с изключение на Байерн. Въпросът е колко дълго може да се удържа на интереса към даден играч? И каква е алтернативата? Има го вариантът да вземеш много за някой играч, но да не можеш да му намериш подходящ заместник и да се наложи да извадиш още пари.

- Какво означава това за Бундеслигата?

- Пазарът ще става по-труден, ще трябва да се действа бързо и умно.

- Значи ли това, че Бундеслигата няма да може да е най-силното първенство в света за по-дълъг период от време?

- Какво значи най-силното първенство? Дали автоматично сме най-доброто първенство само заради това, че Байерн и Борусия Дортмунд играха помежду си на финал в Шампионската лига? Аз лично не знам. При всички положения е ясно, че качеството и конкуренцията сред водещите отбори никъде не са по-големи от Висшата лига. Там за титлата се борят 6 отбора, които разполагат и с нужните финанси.

- Вие лично имали ли сте оферта от Англия?

- Не. По мое време първенството там не беше атрактивно. Всички искаха в Италия, даже и най-добрите англичани. Серия А беше най-добрата. В последните години там имаше криза, но сега италианците се завръщат. Трябва страшно да внимаваме, за да удържим третото място в ранглистата на УЕФА, което ни дава право на 4 отбора в Шампионската лига за сметка на Италия. Всички трябва да спомогнем за това. Особено в Лига Европа напоследък не се представяхме много добре.

- Ако Роберто Фирмино, който отиде от Хофенхайм в Ливърпул, струва 41 млн. евро, колко би струвал Руди Фьолер?

- Труден въпрос. Рома плати за мен на Вердер близо 10 млн. марки. Това бяха огромни пари. В днешно време сме свикнали с такива суми. Важното обаче е Бундеслигата да продължи да се придържа към това, което и досега я отличава от останалите шампионати - при нас се работи сериозно и не се харчи повече от това, което имаме.

- Може ли специално в Байер да се стигне до някаква тотална разпродажба?

- Като цяло решенията са си наши. При Гонсало имаше клауза, а 11 млн. евро са много за играч с още само 1 г. договор. От там нататък не искаме да продаваме никого. Точно обратното - искаме да купуваме и ще го направим!

 

  Сподели
271