Байерн - Борусия: Без интрига, но с висока температура


Н. Гавазов

Байерн - Борусия: Без интрига, но с висока температура

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд
Стадион: "Алианц Арена", Мюнхен
Дата: 12.04.2014г.
Час: 19:30
Съдия: Феликс Цвайер

Този сблъсък трябваше да стане един от централните мачове от втората част на сезона. Независимо от това, че в Байерн винаги има мотивация срещу Борусия, интригата в утрешната среща не е толкова остра. Баварците станаха шампиони на Германия преди няколко кръга, влизайки в историята на немския футбол като отбор, спечелил титлата в първия месец на пролетта. Борусия Дортмунд остава да се бори за втората позиция, която според Юрген Клоп е целта на неговия тим. 20 точки разделят първото и второто място в таблицата за класиране, но според някои специалисти, това обстоятелство по никакъв начин няма да повлияе върху градуса на сблъсъка, тъй като за последните четири години Байерн и Борусия Дортмунд станаха най-непримиримите съперници в шампионата на Германия.

Старши-треньорът на Борусия Дортмунд Юрген Клоп ще проведе своя мач № 200 в Бундеслигата. Любопитното е, че наставникът на "жълто-черните" има положителен баланс в двубоите срещу Байерн. Относно утрешният мач, той ще е десети за последните три години, отчитайки всички турнири. Трябва да отбележим, че от последните седем срещи дортмундчани имат само една победа - в Суперкупата на Германия. Този резултат (4:2) всъщност си остава най-голямото поражение на Байерн под ръководството на Пеп Гуардиола. Другото, което е необходимо да се знае е, че от 2008 година насам Борусия е най-неудобният съперник за мюнхенци. Байерн от никой не е губел толкова много както от Дортмунд. Въпреки тази негативна статистика, през първата част на сезона баварците пометоха с 3:0 Борусия на "Сигнал Идуна Парк", като първият гол падна чак в 68-та минута и бе дело на бившия футболист на вицешампионите Марио Гьотце.

През седмицата двата съперника проведоха тежки двубои в четвъртфиналите на Шампионска лига. Борусия не успя да продължи в следващата фаза на състезанието, въпреки че помете Реал Мадрид, чиито играчи така и не успяха да дойдат на себе си през всичките 90 минути. Байерн пък се наложи с 3:1 над Манчестър Юнайтед в изтощителен във физически и психологически план двубой. Така мюнхенци направиха още една крачка по пътя на това да станат първият отбор, който два пъти подред е печелил Шампионска лига.

Домакините са без контузените Щарке, Райдър, Бадщубер, Контенто, Алкантара и Шакири. Гуардиола има възможност да даде почивка на лидерите си, но едва ли ще го направи в мач срещу непримиримия си съперник. Боатенг и Мартинес се конкурират за място в защитата, а Кроос и Швайнщайгер вероятно ще започнат в центъра на халфовата линия. При това положение Лам ще застане на десния край на защитата.

Контузените Гюндоган, Бендер, Шмелцер, Блашчиковски и Суботич няма да могат да помогнат на отбора си. Може би Дурм ще започне като ляв бек, а Кирх и Йоич в опорната зона.

Не може да има никакви съмнения, че двубоят, въпреки липсата на интрига в него, ще бъде с голям заряд и както винаги "горещ". Класата на съперниците е известна, така че трябва да очакваме футбол от най-високо ниво. Отдаваме предимство на домакините поради една-единствена причина: продължаващите проблеми в последния етап на атаката на Борусия, което се видя в мача срещу Реал Мадрид. Точно този елемент ще струва успеха на дортмундчани и в двубоя им с Байерн.

Прогноза за: Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 1:0


Последни 5 изиграни срещи:

Байерн Мюнхен:

25 март Херта - Байерн Мюнхен 1:3 (Бундеслига)
29 март Байерн Мюнхен - Хофенхайм 3:3 (Бундеслига)
01 април Манчестър Юнайтед - Байерн Мюнхен 1:1 (Шампионска лига)
05 април Аугсбург - Байерн Мюнхен 1:0 (Бундеслига)
09 април Байерн Мюнхен - Манчестър Юнайтед 3:1 (Шампионска лига)

Борусия Дортмунд:

25 март Борусия Дортмунд - Шалке 04 0:0 (Бундеслига)
29 март Щутгарт - Борусия Дортмунд 2:3 (Бундеслига)
02 април Реал Мадрид - Борусия Дортмунд 3:0 (Шампионска лига)
05 април Борусия Дортмунд - Волфсбург 2:1 (Бундеслига)
08 април Борусия Дортмунд - Реал Мадрид 2:0 (Шампионска лига)


Досегашни срещи:

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд

99 срещи
43 победи за Байерн Мюнхен
29 равенства
27 победи за Борусия Дортмунд
Голова Разлика: 182:130 за Байерн Мюнхен

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
198