Байерн - Борусия Дортмунд : Битка между шампиони


Н. Гавазов

Байерн - Борусия Дортмунд : Битка между шампиони

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен
Стадион: "Сигнал Идуна Парк", Дортмунд
Дата: 23.11.2013г.
Час: 19:30
Съдия: Мануел Грефе


Най-добрата закуска за любителите на храната, най-добрият десерт за почитателите на сладкото - двата най-добри отбора на Европа за миналия сезон застават един срещу друг. Централният мач на уикенда този път ще се състои в Германия. Това ще е битка между шампиони, както и сблъсък за титлата.

След три поредни победи в Бундеслигата, Борусия Дортмунд изненадващо загуби последния си мач срещу Волфсбург. Това поражение, което дойде само три дни след домакинския провал срещу Арсенал в Шампионска лига, е огромна пречка в борбата за титлата на "жълто-черните", които са втори в класирането, изоставайки от своя утрешен съперник на четири точки. Въпреки това, Борусия все още е отборът, който е отбелязал най-много голове в Бундеслигата през този сезон и освен това хората на Клоп спечелиха последните си шест домакински мача.


Около Байерн Мюнхен има много интересни факти, но едно от най-изумителните неща е това, че баварците спечелиха 26 от последните си 29 мача в Бундеслигата. Другото е, че шампионите допуснаха само седем гола през този сезон, което показва и силата на тяхната отбрана. Байерн влиза в мача със серия от четири поредни победи, в които отбеляза общо 12 гола.

Последният път когато тези два отбора се срещнаха бе през юли в мач за Суперкупата на Германия, който бе спечелен от Борусия с 4:2, но това бе единствената победа за дортмундчани в последните шест двубоя между тези съперници.

Вчера Вацке заяви, че Борусия никога не се оказвал в толкова трудна ситуация. Ръководителят на вицешампиона е напълно прав: отдавна заради контузия не играе Лукаш Пишчек, преди няколко седмици тежка травма получи Невен Суботич, а в лазарета попаднаха след пътуването си националния отбор на Германия до Лондон и Шмелцер и Хумелс. Факт е, че основата четворка защитници я няма - такъв случай футболната история не познава. Контузен е и Илкай Гюндоган. Борусия реагира бързо на епидемията и през седмицата подписа с Мануел Фридрих, но каква е формата на ветерана? Предполага се, че на левия фланг ще отиде предания на отбора Кевин Гроскойц, а крилото Якуб Блажиковски ще изпълнява задълженията на десен бек.

Байерн също има своите кадрови проблеми, а днес Пеп Гуардиола подчерта, че няма да се оправдава с контузени футболисти. Франк Рибери има счупено ребро, Бастиан Швайнщайгер се възстановява от операция на глезена, Шакири и Писаро също са контузени, а добрата новина е, че Хави Мартинес се завърна в строя.

Някои интересни факти:

- Борусия е вкарал поне един гол в последните 10 мача срещу Байерн.
- Тези два тима ще играят за пети път тази година.
- Байерн е с рекордна серия от 37 мача без загуба в Бунеслигата.
- Байерн вкара гол в последните 49 мача от шампионата на Германия. Последният път когато мюнхенци не успяха да отбележат бе през април 2012 срещу Майнц 05.


Според много специалисти Байерн влиза в този мач като фаворит, но нека не забравяме, че това е едно голямо дерби, а такива срещи могат да завършат при всякакъв резултат. Освен това, Борусия е без загуба срещу Байерн в последните шест мача между двата тима. Също така домакините знаят, че едно поражение ще ги отдалечи от лидера, а дали този факт няма да даде допълнителен импулс в действията на дортмундчани? Предполага се, че ще станем свидетели на ярко противопоставяне, в което играчите на терена ще дадат всичко от себе си, за да спечели отборът им. Почти сигурно е, че съперниците ще си вкарат поне по един гол, а победителят... По-вероятно е Борусия да спечели мача, отколкото това да стори Байерн.

Прогноза за: Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 1:1


Последни 5 изиграни срещи:

Борусия Дортмунд:

22 октомври Арсенал - Борусия Дортмунд 1:2 (Шампионска лига)
26 октомври Шалке 04 - Борусия Дортмунд 1:3 (Бундеслига)
01 ноември Борусия Дортмунд - Щутгарт 6:1 (Бундеслига)
06 ноември Борусия Дортмунд - Арсенал 0:1 (Шампионска лига)
09 ноември Волфсбург - Борусия Дортмунд 2:1 (Бундеслига)

Байерн Мюнхен:

23 октомври Байерн Мюнхен - Виктория Пилзен 5:0 (Шампионска лига)
26 октомври Байерн Мюнхен - Херта 3:2 (Бундеслига)
02 ноември Хофенхайм - Байерн Мюнхен 1:2 (Бундеслига)
05 ноември Виктория Пилзен - Байерн Мюнхен 0:1 (Шампионска лига)
09 ноември Байерн Мюнхен - Аугсбург 3:0 (Бундеслига)


Досегашни срещи:

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен

98 срещи
27 победи за Борусия Дортмунд
29 равенства
42 победи за Байерн Мюнхен
Голова Разлика: 179:130 за Байерн Мюнхен

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
232