В борба за медалите - превю на сезона в Бундеслигата


Н. Гавазов

В борба за медалите - превю на сезона в Бундеслигата

Стартът на 51-я сезон в Бундеслигата ще бъде даден след малко повече от 24 часа и почитателите на немския футбол с нетърпение очакват да видят любимците си в първите официални мачове и да усетят атмосферата на препълнените стадиони. Вчера FUTBOL TV разказа за състоянието на по-голямата част от отборите преди началото на кампанията им, а днес ще обърнем внимание на предварително сочените за фаворити: Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд, както и дишащите им в гърбовете Байер Леверкузен и Шалке 04.

File:FC Schalke 04 Logo.svg
ШАЛКЕ 04

Какво представлява Йенс Келер като треньор, тепърва ще разберем. През миналия сезон дори останаха съмнения, че смяната на Стевенс навреди на тима. Към март "миньорите" бяха много зле - намираха се извън зона Лига Европа и отпаднаха от Купата на Германия и Шампионска лига. В края на кампанията си отборът направи забележителен скок и почти догони Байер, спасявайки сезона с 4-то място в крайното класиране. С какъв "багаж" започва Шалке 04 новия сезон? С твърдо ядро в лицето на Хьоведес, Нойщедер, Дракслер и Хунтелаар, което е признак на класа. Съставът е достатъчно дълбок, ето защо не бива да се смята, че участието на няколко фронта ще се отрази негативно на тима. Известно безпокойство има по отношение на вратарския пост - Хилдебранд не е този, който бе по-рано, а качествата на Унерщал се виждат с просто око. Иначе в тима бяха привлечени отличния защитник Фелипе Сантана, а Адам Салай няма да позволи на Хунтелаар да "заспива". Относно загубите в кадрово отношение, те са минимални - в отборите си се завърнаха Бастос и Афелай.

Очаквания: Шалке 04 изглежда като отбора, който има най-много сили да се противопостави на Борусия и Байерн Мюнхен. Спокойно може да обявим "миньорите" за шампион сред останалите 16 отбора в Бундеслигата, както и сигурен участник в Шампионска лига.

Прогноза: 3-то място.

File:Bayer 04 Leverkusen logo.svg

БАЙЕР ЛЕВЕРКУЗЕН

Отличното представяне на леверкузенци през сезон 2012/13 дава всички основания да се надяваме, че те и през тази година ще вземат активно участие в борбата за медалите. Дали обаче това ще е така? Отборът понесе сериозни загуби: заминаха си крайните защитници, бързият нападател Андре Шюрле и редица по-малко важни играчи. Ако отсъствието на Андре бе компенсирано с привличането на Роби Крузе от Фортуна и Хен Мин Сон от Хамбургер, то нещата в отбранителната линия са много неясни. Не е ясно по какъв начин ще се впишат Джулио Донати от Интер и Емир Спахич от Севиля. Очевидно е, че силната страна на тима ще бъде центъра на отбора в лицето на Ролфес - Райнартц - Бендер, които ще обезпечават свобода на атакуващата група. Според немската преса, Сами Хюипия вижда на мястото на десния защитник Роберто Хилберт, който преди няколко години в Турция се изявяваше като атакуващ играч. Отпред ще бъде надеждният Щефан Кислинг, постоянният в своето непостоянство Гонсало Кастро и редица играчи, които тепърва ще се разкриват.


Очаквания: Труден сезон за Байер относно високите цели пред тима. От една страна отборът трябва да затвърди позициите си от миналата година, а от друга ще се опита да се представи достойно в Шампионска лига.

Прогноза: 4-то място.

 

File:Logo FC Bayern München.svg

БАЙЕРН МЮНХЕН

Байерн Мюнхен спечели всичко каквото можеше през миналия сезон, вдигайки още по-високо очакванията пред феновете. През лятото баварците бяха изключително тихи, след като още в края на миналогодишната си кампания привлякоха в редиците си Марио Гьотце от Борусия Дортмунд. Пристигането на Тиаго Алкантара раздвижи събитията около шампиона, който през паузата се раздели с Марио Гомес и Анатоли Тимошчук, но общо взето прогнозите, че Байерн няма да бъде много активен през лятото, се сбъднаха. По-интересни са събитията около Пеп Гуардиола. Новият наставник трябва не само да защити това, което постигна неговият предшественик, но и да продължи да радва запалянковците с хубава игра. В контролите Байерн постигна убедителни победи, но мнението на феновете относно постройката на тима и действията на играчите засега остава противоречиво.

Очаквания: Има ли турнир, в който Байерн да участва и да не бъде смятан за фаворит?

Прогноза: Борба за титлата

File:Borussia Dortmund logo.svg

БОРУСИЯ ДОРТМУНД

Независимо от напускането на Марио Гьотце, Борусия Дортмунд едва ли стана по-слаб. В предишните години Юрген Клоп успя да се справи с напускането както на Нури Шахин, така и на Шинджи Кагава. Специалистът грамотно преустрои играта на отбора и умело вписа в колектива новите попълнения. През това лято бяха похарчени 50 милиона евро за Мхитарян, който пропуска старта на сезона, внасящият креативност в атаката Обамеянг, както и способният да замени всеки един основен играч от отбраната Сократис. Главната сила на отбора си остава Юрген Клоп и феновете на отбора. Останалото ще го дадат футболистите и това ясно се видя в мача с Байерн за Суперкупата на Германия.

Очаквания: Противопоставяне на Байерн Мюнхен на вътрешната сцена и успешно представяне в Шампионска лига.

Прогноза: Борба за титлата

  Сподели
338