Байерн: Отмъстител или закономерен победител?


Н. Гавазов

Байерн: Отмъстител или закономерен победител?

Никога в Германия един отбор не е превъзхождал останалите тимове толкова много, че шест кръга преди края на първенството в Бундеслигата да си гарантира теоретически и практически титлата. Никога досега шампионът не е бил известен по-рано от средата на април. Впрочем, рекордите са за това да бъдат подобрявани, но защо немският свят отново стана еднополярен - това са въпросите, които футболната общественост си задава от събота насам.


ЮП ХАЙНКЕС

След тираничните времена на Ван Гаал босовете на Байерн разбраха, че на отбора е необходим адекватен треньор. Преди всичко човек, а не толкова стратег - наставник, който да е в състояние да общува с футболистите. Не да ги командва, а просто и чисто по човешки да обясни на играчите, че те са най-силни в Германия и това, от което се нуждаят е да бъдат сплотени, образувайки мощен и работещ механизъм. Този човек стана Юп Хайнкес - строг, но в същото време и добър, готов да отиде на компромиси, но и достатъчно решителен, за да наложи волята си.

"Репутацията ми може да изплаши играчите, но аз подхождам към тях по нужния начин и показвам, че с мен може да се общува", заяви Хайнкес.

В това е същността на работата на 67-годишният специалист, който за своите футболисти е по-скоро добър приятел и връстник, отколкото треньор, а още по-малко диктатор. Затова и ръководството на Байерн трябва да помисли по какъв начин трябва да изпрати Юп, който изигра основната роля в преобразяването на отбора. В този смисъл не е ясно по какъв начин ще се справи Гуардиола, но това вече е друга тема.

 


ОТМЪЩЕНИЕТО

Вендетата над Борусия Дортмунд - това е една от причините да бъдат направени решителните крачки по завръщането на "Сребърната салатиера" в Мюнхен. Докато Байерн се бореше с наследството на Луис ван Гаал, тронът на властта се пренесе в Дортмунд, а там той се закрепи толкова твърдо, че не беше ясно по какъв начин ще бъде преместен на юг. А това удари сериозно по самолюбието на немския гранд.

"Две години без трофеи събудиха всички в клуба. Сега играчите са по-внимателни, по-бдителни и по-големи професионалисти. Вече съм впечатлен и от характера на отбора", заяви Юп Хайнкес.

Резултатът от господството на Дортмунд е, че Байерн хвърли всички сили, за да превърне приказките за преимущество от теория в практика и да намери подходящата рецепта да се справи с Борусия. В крайна сметка безплодните години доведоха до ново мислене в играчи и ръководство, а именно, че реалността е такава, че за шампионското блюдо е необходима борба. А това заличи традиционната надменност и високомерие на баварците от последните години.

 


СМЯНА НА ПОЛИТИКАТА

"Смайващо е това, което вършат китайците със своята икономика и промишленост. Те гледат какво правят останалите, а след това се занимават с плагиатство. Байерн с голямо количество пари и други играчи върви по нашия път. И в един момент отново са най-добри", заяви главният противник на мюнхенци Юрген Клоп, който намекна, че баварците копират модела на работа в Борусия Дортмунд.

Думите на наставника на Борусия всъщност разкриват новият курс в политиката на Байерн. А тя дойде заради турнирите провали, които показаха фиаско на селекционната политика, която отдалечаваше баварците от техните амбиции. Отговорен за това бе признат Кристиан Нерлингер, който освободи длъжността за Матиас Замер - опитен функционер, с натрупан опит в националния отбор. Именно при Замер Байерн се подмлади и с основание отборът се смята за един от най-талантливите и прогресиращи тимове в Европа.

През миналото лято на "Алианц Арена" дойдоха четирима млади футболисти: Хави Мартинес, Джердан Шакири, Емре Кан и Мичел Вайзер. Двама от тях станаха част от титулярния състав и ако не се случи нещо фрапиращо, след време ще бъдат и гръбнака на тима.

 


РЕЗЕРВНАТА СКАМЕЙКА

Продължавайки работата върху грешките от предишните два сезона, Байерн обърна специално внимание на един от основните недостатъци, които попречиха на тима да завоюва трофеи - късата резервна скамейка. Колко мача загуби Байерн заради травмите на Швайнщайгер и Рибери? Тук някъде ще припомня на нашите читатели миналогодишното поражение на мюнхенци в Базел в мач от Шампионска лига, когато в прогнозата за въпросната среща твърдо заложих на победа на швейцарците. На мнозина се струваше невероятен подобен изход, но повярвайте, тогава нямаше нищо по-лесно от това да направиш прогноза на Байерн когато Бастиан е контузен.

В решаването на задачата с резервната скамейка отново се вижда ролята на Хайнкес - това е главният поддръжник на идеята за необходимостта от ротации в състава. С идването на новия спортен директор отборът се подсили с осем нови попълнения на обща стойност 70 милиона евро. Така треньорът получи възможността да разполага с кадрите си както намери за добре и да не се притеснява от контузиите на един или друг футболист - лукс, в който работят много малко топ отбори в Европа (двата манчестърски клуба, Реал Мадрид, Барселона, отчасти Борусия Дортмунд).

"В Байерн не трябва да има незаменими футболисти. Поради това не се изненадвайте, виждайки в списъка на резервите Гомес, Мюлер и дори Рибери", заяви Хайнкес. Трябва ли тогава да се учудваме, че покушението срещу Хамбургер беше осъществено без тези футболисти?

 

ПРОПАСТТА

Съперниците на Байерн загубиха борбата за титлата още преди да започне шампионата. Мюнхенци по традиция получиха статут на фаворит за титлата, а това бе подплатено с покупката на Хави Мартинес - кой друг немски отбор може да си позволи да похарчи 40 милиона евро само за един футболист? Затова и задачите пред останалите тимове в Бундеслигата произтичат от техните възможности, а тези възможности ограничават целите до "място в евротурнирите".

На практика, конкурентите на Байерн бяха само Борусия Дортмунд и Байер Леверкузен. "Аспирините" си останаха единственият тим, който победи новия шампион, но леверкузенци платиха данък на късата си скамейка и накрая се принудиха да жертват Лига Европа. Отчасти същото важи и за Борусия Дортмунд. Смея да твърдя, че колективът на Клоп е по-силен от миналогодишния, но силите на отбора да участва в няколко турнира са недостатъчни и това принуди "жълто-черните" да жертват поне 1/3 от мачовете във вътрешния шампионат, който бяха спечелили вече два пъти подред и да хвърлят силите си в Шампионска лига, която пожертваха миналата година в името на титлата в Бундеслигата.

Логично е да попитаме оттук нататък какво следва? Как ще се впише новия треньор в машината наречена Байерн? Ще се подсилят ли баварците през лятото? Каква реакция да очакваме от Борусия Дортмунд? ... Едва ли сега някой би могъл да отговори на тези въпроси и едва ли те са толкова важни в момента. Германия си има своя нов-стар шампион, а този факт прави още по-актуални думите: "Die Rekordmeister wieder Meister!"

 

  Сподели
233