Клубовете в Бундеслигата имат най-скъпите екипи в историята


А. Павлов

Клубовете в Бундеслигата имат най-скъпите екипи в историята

До началото на новия сезон в Бундеслигата остава още една седмица, но немските клубове вече могат да празнуват рекорд. Според Немската телеграфна агенция (DPA) 18-те отбора в елита са получили 140 милиона евро от спонсорите, чиито названия са изписани върху фланелките на тимовете. По този начин клубовете в Бундеслигата прескочиха с десет милиона евро сумата, която те прибраха през миналата година.

Най-скъпият екип има Байерн, който получи 23 милиона евро от "Дойче Телеком". На второ място се нарежда Волфсбург с 20 милиона, осигурени от автомобилния концерн "Фолксваген". В челната тройка на символичната класация попада и отборът на Шалке, който се сдоби с 16 милиона евро от руския газов гигант "Газпром". "Кралскосините" са следвани от местния си съперник и шампион на Германия Дортмунд. На фланелките на "жълто-черните" е изписано името на компанията "Евоник Индъстрис", занимаваща се основно с обработка на химически материали.

Без съмнение обаче най-дискусионен е екипът на Вердер. Бременци подписаха двегодишен договор за спонсорство с птицевъдната фирма "Вийзенхоф". С това Вердер си навлече гнева на своите фенове, които критикуват компанията за начина, по който тя се отнася към птиците. Затова редица привърженици прекратиха членството си в клуба и създадоха специална група във Фейсбук, където своето несъгласие с подписания контракт досега са изразили повече от 21 хиляди потребители.

Без спонсор на своите фланелки продължава да бъде единствено Нюрнберг, чиято управа обаче се надява, че ще намери главен спонсор до старта на сезона в Бундеслигата.

  Сподели
163