Байерн - Дортмунд: Кой ще дръпне още от старта?


А. Павлов

Байерн - Дортмунд: Кой ще дръпне още от старта?

Байерн - Дортмунд
Стадион: "Алианц Арена", Мюнхен
Дата: 12.08.2012 г.
Час: 21:00
Съдия: Михаел Вайнер


И през тази година битката за надмощие в немския футбол ще се води между Байерн и Дортмунд. Малко изненаващо през последните две кампании връх в тази битка взеха футболистите на Юрген Клоп, които спечелиха две титли и една купа. През изминалия сезон Дортмунд сломи съпротивата на "баварците" както в първенството, така и за купата. "Жълто-черните" записаха общо три победи в трите си сблъсъка с Байерн, като успехът на Дортмунд срещу мюнхенци на финала за Купата на Германия бе наистина крупен - 5:2.

Логично червената лампичка на "Зебенер Щрасе" веднага светна и ръководителите на "баварците" предприеха нужните ходове, за да променят ситуацията в отбора. Интересното обаче е, че този път промяната се очаква да дойде не от някой нов играч, а от новия спортен директор. В началото на миналия месец легендата на немския футбол Матиас Замер, който изигра най-силните си години като играч тъкмо в Дортмунд, замени Кристиан Нерлингер и от сега нататък ще трябва да работи за успеха на Байерн. Бившият мениджър на Германия се справи страхотно по време на шестгодишния си престой в Бундестима. Замер наложи в отбора най-новите технологии и методи на работа и изгради цяла мрежа за подбор и лансиране на млади таланти, от която Маншафтът сега черпи кадри. Още със самото си пристигане в Бавария 44-годишният Матиас Замер заяви, че Байерн незабавно трябва да се върне на първото място в Бундеслигата, след като в предходните две години мюнхенци останаха зад Дортмунд.

В похода към покоряването на заветния връх Байерн ще разчита и на деветте нови попълнения, които си осигури досега през летния трансферен период. "Червените" заплатиха 26,5 милиона евро за правата на Марио Манджукич, Джердан Шакири, Данте и Митчел Вайзер. Клаудио Писаро, Лукас Редер и Том Щарке пък дойдоха в отбора със свободен трансфер, докато Емре Чан и Патрик Вайраух пристигнаха в Байерн от юношеския тим на мюнхенци. От "Алианц Арена" пък си заминаха шестима играчи в лицето на Рувен Зателмайер, Ханс-Йорг Бут, Ивица Олич, Даниел Пранич, Брено и Такаши Усами, а Нилс Петерсен бе пратен под наем във Вердер.

Треньорският екип на Байерн обаче остава същият и през задаващия се сезон "баварците" отново ще бъдат водени от Юп Хайнкес. 67-годишният наставник ще има нелеката задача да внедри новите футболисти в отбора, формирайки състав, който да бъде способен да се противопостави на дортмундци в състезанието за сребърната салатиера. Както обикновено през последните лета, мюнхенци бяха на треноровъчен лагер в италианската провинция Трентино, където те, между другото, изиграха и един приятелски мач с Наполи. Немският рекордьор по титли отстъпи с 2:3 пред неаполитанци, но Хайнкес остана доволен от представянето на своите възпитаници.

Положителни бяха и реакциите от предсезонното турне, което Байерн проведе в Китай. В Далечния Изток "баварците" записаха две контроли - едната с местния Бейджинг Гуоан, а другата с Волфсбург. Филип Лам и компания спечелиха и двете срещи, разбивайки Бейджинг с 6:0 и сломявайки волфсбургци с 2:1.

Впоследствие, след като се завърнаха от Китай, мюнхенци изиграха проверки със сборния отбор Пауланер и Кайзерслаутерн, а преди около седмица се впуснаха и в участие на минитурнира Лига Тотал Къп, където бяха представени още отборите на Вердер, Хамбургер и Дортмунд. Байерн завърши трети в крайното подреждане на надпреварата, след като загуби полуфинала с Вердер след изпълнение на дузпи (в редовното време резултатът бе 2:2) и надделя над Хамбургер с 1:0 в мача за трето място. Следващият опонент на Байерн е шампионският състав на Юрген Клоп, с който "червените" днес ще спорят за Суперкупата на Германия и на който състав ще обърнем по-голямо внимание в следващите няколко реда.

За разлика от "баварците", които извършиха смени в ръководното тяло на клуба, то "жълто-черните" се ограничиха само със закупуване и продажба на играчи. Най-скъпата придобивка на Дортмунд се казва Марко Ройс, който акостира на "Сигнал Идуна Парк" от Гладбах за 17,1 милиона евро. Нападателят на Щутгарт Юлиан Шийбер, полузащитникът на Енерги Леонардо Битенкур и халфът на Кайзерслаутерн Оливер Кирх бяха привлечени за общо 8,55 милиона евро, а Корай Гюнтер и Марвин Дукш пък се присъединиха към първия отбор на немския шампион от юношите на Дортмунд. Другите нови лица в тима на Клоп са Златан Аломерович, дошъл от втория отбор на дортмундци, Мустафа Амини, който бе преотстъпен на австралийския Сентрал Коуст, и Марк Хорншу, играл под наем в Инголщадт. От друга страна, Шинджи Кагава бе продаден на Ман Юнайтед за 16 милиона евро, а срещу 8,5 милиона евро Лукас Бариос смени фланелката на Дортмунд с тази на Гуанджоу Евъргранде. Освободените от отбора Йоханес Фохер, Флориан Кринге и Антонио да Силва отидоха съответно в Щурм Грац, Санкт Паули и Дуисбург. Димитър Рангелов, който в предишните две кампании бе преотстъпван на Макаби Тел Авив и Енерги, сега подписа постоянен договор с Люцерн, като Дортмунд получи 300 хиляди евро от раздялата с българина. Още 500 хиляди евро в касата на клуба от "Сигнал Идуна Парк" постъпиха от продажбата на Марко Щиперман в Енерги и от отдаването под наем на Юлиан Кох в Дуисбург, на Даниел Гинчек в Санкт Паули и на Ласе Собиех в Гройтер Фюрт. Така в редиците на Дортмунд дойдоха общо девет нови играчи, седем напуснаха тима, а трима бяха дадени под наем на други отбори.

Все пак с изключение на Кагава немският пъренец успя да задържи останалите футболисти от своето ядро. Дортмунд направи пълноценна предсезонна подготовка, в която регистрира и някои загуби като тази с 1:3 от Брюж, но треньорът Юрген Клоп държеше тимът му да играе със силни противници, за да се прецени реално нивото на Дортмунд. "Жълто-черните", както и Байерн, участваха в минитурнира Лига Тотал Къп, в който финишираха на второ място след поражение с дузпи от Вердер (в редовното време резултатът бе 3:3).

Първият наистина сериозен тест за Дортмунд обаче ще бъде тазвечершният дуел с Байерн. Хубавото за Клоп в тази връзка е, че наставникът ще може да ползва почти всичките си състезатели без Свен Бендер, възстановяващ се от операция в слабините, и Себастиан Кел, който е с възпалено сухожилие в коляното. Добра новина е това, че Марио Гьотце се връща в тима, след като се излекува от конюнктивит.

В същото време кадровите проблеми в лагера на Байерн са далеч по-големи от тези на Дортмунд. Хайнкес ще трябва да се откаже от услугите на контузените Марио Гомес, Давид Алаба, Рафиня, Диего Контенто, а също и от тези на Бастиан Швайнщайгер, който тренира вчера, но въпреки това треньорът на "червените" сметна да не рискува със здравето на футболиста и го остави извън групата за срещата с немския шампион. Клаудио Писаро обаче се връща в отбора, след като превъзмогна проблемите в хълбока.

И така, след като Ви запознахме с най-интересното около Байерн и Дортмунд в навечерието на сблъсъка за Суперкупата на Германия, сега е време да дадем своята прогноза за този двубой. На тази прогноза трябва да се гледа малко по-различно, защото в мача за Суперкупата на Германия победата ще означава не само сполучлив старт на сезона, а и успех над прекия конкурент за доминация в немския футбол. Много е трудно да се каже кой измежду двата отбора изглежда по-подготвен да се поздрави с победата и затова не би било никак чудно, ако наказателните удари определят победителя от дуела.

Последни 5 изиграни срещи:

Байерн:

26 юли Байерн - Волфсбург 2:1 (Приятелска среща)
31 юли Пауланер - Байерн 0:15 (Приятелска среща)
31 юли Кайзерслаутерн - Байерн 2:3 (Приятелска среща)
4 август Вердер - Байерн 2:2 в редовното време; 4:2 след дузпи (Минитурнир Лига Тотал Къп)
5 август Хамбургер - Байерн 0:1 (Минитурнир Лига Тотал Къп)

Дортмунд:

25 юли Санкт Гален - Дортмунд 1:2 (Приятелска среща)
29 юли Легия Варшава - Дортмунд 0:1 (Приятелска среща)
1 август Пройсен Мюнстер - Дортмунд 2:4 (Приятелска среща)
4 август Хамбургер - Дортмунд 0:1 (Минитурнир Лига Тотал Къп)
5 август Вердер - Дортмунд 3:3 в редовното време; 2:3 след дузпи (Минитурнир Лига Тотал Къп)

Досегашни срещи:


86 срещи
38 победи за Байерн
26 равенства
22 победи за Дортмунд
Голова разлика: 162:109 за Байерн

Коефициенти от bet365:

Байерн - 2.20
Равен - 3.40
Дортмунд - 3.20

Коефициенти от Offsidebet:


Байерн - 2.20
Равен - 3.25
Дортмунд - 3.10

Прогноза: Байерн - Дортмунд 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
127